​​Pe bătrânul continent, se discută tot mai mult despre unificarea politică a Europei într-un stat federal, după modelul SUA. Întrebarea lansată de Mihai Rădulescu ne este adresată tuturor, la „Referendum” la TVR 1 luni, de la 21.00. Emisiunea este realizată în parteneriat cu HotNews.ro.

Referendum TVRFoto: TVR
  • Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei? La această întrebare sunt invitaţi să răspundă cititorii HotNews.ro. în cadrul unui sondaj odată cu începerea emisiunii. De asemenea, își pot spune părerea folosind sistemul de comentarii de la finalul articolului.

Noua coaliţie de guvernare din Germania a anunţat că va milita pentru transformarea Europei într-un stat federal. „Discuţia despre crearea Statelor Unite ale Europei este una veche, dar a fost relansată în acest an, odată cu debutul Conferinţei pentru viitorul Europei, o consultare publică fără precedent pe bătrânul continent. Noua putere de la Berlin speră că această consultare va prefigura un proces constituțional care să conducă la o Europa federală”, ne aminteşte Mihai Rădulescu, moderator şi realizator „Referendum”, şi ne provoacă să răspundem la întrebarea-temă a emisiunii: „Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei?”.

Cu o lună în urmă, s-au exprimat în acelaşi sens şi participanţii la cel mai mare eveniment de tineret organizat de Parlamentul European, EYE 2021.

Susţinătorii ideii spun că e singura soluţie pentru a face din Europa o forţă strategică globală, în măsură să concureze cu marile puteri ale lumii, precum SUA şi China. Mai multă Europa înseamnă mai multă prosperitate şi securitate, argumentează ei. De cealaltă parte, adversarii ideii susţin că asta înseamnă pierderea suveranităţii ţărilor europene şi anularea identităţii naţionale.

„Dezbaterea privind federalizarea Europei este, aşadar, tot mai actuală şi controversată. La Referendum ne propunem să implicăm şi publicul din România, pe care îl chemăm să se pronunţe cu privire la proiectul unui stat federal european, după modelul SUA”, ne invită Mihai Rădulescu.

Pentru a înţelege mai bine subiectul şi a ne putea pronunţa în cunoştinţă de cauză, Mihai Rădulescu a invitat în studioul emisiunii „Referendum” reputaţi specialişti în afaceri europene şi politica externă: Iulian Fota, director general Institutul Diplomatic Roman, Oana Popescu Zamfir, director GlobalFocus Center, Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi Mihail Neamţu, scriitor, teolog şi om politic.

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”. Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea dacă este România ţara în care ne putem realiza visurile continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.