Tribunalul Iași, care judecă procesul unui bărbat acuzat că și-a denigrat pe Facebook fosta soție, a decis ca ieșeanul să îi ceară scuze femeii, tot pe Facebook, și să îi plătească daune morale de 1.000 de euro, scrie Ziarul de Iași.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

În urmă cu trei ani, Angelica şi Constantin C. se aflau în divorţ. În noiembrie 2018, femeia a fost înştiinţată de operatorul de telefonie mobilă că numărul de telefon pe care-l folosea a fost trecut de pe cartelă prepay pe abonament, operaţiunea fiind făcută de soţul său. După acest transfer, nu a mai avut acces la numărul de telefon.

Ieşeanca s-a plâns instanţei că, după transferul numărului, bărbatul a intrat pe conturile ei de Facebook şi Whatsapp, verificându-i corespondenţa şi trimiţând mesaje, fotografii şi filme indecente în numele ei, cu intenţia de a o denigra şi de a o prezenta ca pe o femeie de moravuri uşoare. A aflat toate acestea de la rudele şi apropiaţii care o întrebau de ce postează astfel de lucruri, scrie Ziarul de Iași.

Femeia a cerut instanţei ca fostul soț să fie obligat să înceteze "încălcarea drepturilor sale la onoare, demnitate, imagine şi viaţă privată" și să îi plătească daune morale de 100.000 de euro şi 1 euro daune materiale.

În faţa Tribunalului Iași, bărbatul a negat comiterea faptelor de care îl acuza fosta soţie, recunoscând doar trecerea numărului de telefon de pe cartelă pe abonament.

Expertiza dispusă de instanţă nu a putut stabili cu certitudine că fostul soţ a fost cel care a trimis mesajele denigratoare, întrucât datele referitoare la locul de unde sunt trimise acestea sunt stocate doar timp de şase luni. Din declaraţiile martorilor, judecătorii au ajuns totuşi la concluzia că faptele prezentate de femeie sunt exacte, singura persoană care ar fi avut interesul şi posibilitatea de a-i folosi numărul de telefon fiind fostul său soţ.

Ca urmare, Constantin C. a fost condamnat să-şi ceară scuze publice pe contul său de Facebook, dar şi să-i achite fostei soţii 1.000 de euro daune morale. Ambele părţi au atacat sentinţa, cazul intrând ieri pe rolul Curţii de Apel.