Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că, probabil, în România există și alte îmbolnăviri COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV2, pe lângă cele două cazuri confirmate sâmbătă la pacienți întorși din Africa de Sud.

Alexandru RafilaFoto: Guvern
  • "Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină.
  • Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru.
  • Important este - şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS - că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri", a afirmat Rafila, duminică.

Autoritățile decid, într-o ședință convocată la guvern de la ora 11.00, primele măsuri care vor fi luate în România după confirmarea a două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV2.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, înaintea ședinței, că trebuie impuse măsuri temporare pentru a limita posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid.

Reamintim că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate sâmbătă în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.

Ambele persoane sunt izolate la domiciliu.

Ministrul Sănătății a spus că unul dintre pacienți este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de "răceală banală".