Parchetul Vâlcea a anunțat sâmbătă că a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu şi supunere la rele tratamente în cazul unui tinere cu handicap grav de la Centrul de Îngrijiri şi Asistenţă Zătreni, care timp de aproape jumătate de an ar fi fost ţinută cu un picior rupt fără să primească îngrijiri medicale. De asemenea, ea are malnutriție severă. Cazul a fost semnalat de către Centrul de Resurse Juridice, care a sesizat Parchetul, Ministerul Muncii şi autorităţile din domeniul asistenţei sociale.

tanara dintr-un centru DGASPCFoto: Centrul pentru Resurse Juridice

Dosarul penal a fost deschis vineri de Parchetul Judecătoriei Bălceşti, la sesizarea Fundaţiei Centrul de Resurse Juridice, fiind ulterior preluat de Parchetul Vâlcea.

Conform unui comunicat transmis sâmbătă de Parchetul Vâlcea, dosarul penal vizează infracțiunile de abuz în serviciu, supunere la rele tratamente şi omisiunea sesizării.

Georgiana, ținută în centru cu piciorul fracturat din luna iulie

Cazul Georgianei - o tânără de 33 de ani cu dizabilități aflată în centrul de la Zătreni care aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea - a fost făcut public de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice (CRJ) printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi tuturor autorităţilor cu competenţe în acest domeniu și trimisă vineri, chiar de Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

În 23 noiembrie, CRJ a fost sesizat telefonic despre o tânără cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare care de patru luni suferă în urma unei fracturi de femur, în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa.

Două zile mai târziu, 25 noiembrie, aflat în vizită inopinată la Zătreni, CRJ a găsit într-unul dintre dormitoarele centrului o tânără cu malnutriţie gravă, nevăzătoare, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie şi, cum s-a dovedit mai târziu, netratată corespunzător. Tânăra avea braţele şi picioarele imobilizate şi nu se poate exprima.

Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor, dar echipajul UPU a informat că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă.

  • "A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani.
  • În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa CRJ. Sosiţi în centru, directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, doamna Jana Diaconu, şi un şef de centru din Băbeni, delegat de directorul DGASPC Vâlcea pentru a-l reprezenta, şi-au manifestat indignarea privitor la vizita inopinată a CRJ în Zătreni, adresând aceeaşi întrebare de unde ştie CRJ că este o urgenţă.
  • Câteva ore mai târziu, directoarea adjunctă a transmis telefonic CRJ că tânăra a fost consultată de medicul din UPU Drăgăşani, că i s-a făcut chiar şi o ecografie şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital. Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile CRJ a reieşit că medicul din UPU a recomandat intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie", spun reprezentanții CRJ.

Georgiana este instituționalizată de o viață

Georgiana, tânăra cu dizabilităţi în vârstă de 33 de ani, este instituţionalizată de o viaţă în sistemul de protecţie de tip rezidenţial: a trecut din centrul de plasament într-un centru rezidenţial în care în mod frecvent sunt instituţionalizate persoane în vârstă, conform CRJ.

În România sunt peste 16.000 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi în sute de centre, înghesuiți câte 50 sau 200 de paturi, chiar și câte 8 într-o cameră. Fără personal specializat în asistenţă socială, psihologie, sănătate mintală şi consiliere vocaţională. Fără acces la un telefon pentru a cere ajutor sau lipsiţi de capacitatea de a se plânge sau de a conştientiza abuzul emoțional, fizic sau sexual, scrie CRJ.