Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a susținut, joi, la Consiliul ministerial OSCE, că sistemul de apărare împotriva rachetelor instalat în România poate fi folosit pentru lovituri ofensive. În replică, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că poziția Rusiei privind sistemul antirachetă de la Deveselu "este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice".

Serghei Lavrov si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Serghei Lavrov a susținut, în discursul rostit joi la Consiliul ministerial OSCE de la Stockholm, că în România și Polonia au fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive.

Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a reacționat spunând că poziția Rusiei privind sistemul antirachetă de la Deveselu "este complet eronată", potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE.

  • "Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice.
  • Poziția României, a SUA și a Alianței Nord-Atlantice a fost exprimată public și transmisă Federației Ruse de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, de-a lungul celor zece ani de la încheierea Acordului menționat: sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU; sistemul nu este îndreptat împotriva Federației Ruse, vizând ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euroatlantic; nu există niciun fel de intenție de transformare a sistemului de apărare antirachetă", afirmă Aurescu.

El invocă și Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia din 2016, unde se precizează:

  • "Capacitatea este pur defensivă” /
  • "Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului euroatlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate. Prin urmare, declarațiile ruse care amenință să țintească aliații din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile și contraproductive”.

Textul Acordului prevede că sistemul de apărare antirachetă are "o natură exclusiv defensivă” (paragraful 7 din preambul), menționează scopul acestuia ca fiind "legitima apărare” (paragraful 8 din preambul) și subliniază explicit, în articolul VI paragraful 2, că "părțile confirmă că Sistemul de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România va fi utilizat exclusiv pentru scopuri de legitimă apărare, în conformitate cu dreptul internațional și cu principiile și normele care reglementează dreptul inerent de legitima apărare individuală si colectivă”, mai arată MAE.

Instituția precizează că reacția României față de declarațiile lui Lavrov va fi exprimată și în discursul ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, programat în cadrul Consiliului ministerial OSCE la finalul acestei zile sau în dimineața zilei de vineri.