Un medic, fost angajat al Casei de Pensii Bihor, a fost trimis în judecată de DNA Oradea, fiind acuzat că ar fi luat mită de 334 de ori într-o singură lună, de la persoane care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea unor astfel de decizii sau prelungirea concediilor medicale.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Potrivit DNA, procurorii de la Serviciul Teritorial Oradea au trimis-o în judecată pe Ana Guț, la data faptelor medic expert în asigurări sociale, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă, pentru luare de mită în formă continuată (334 acte materiale).

Alte patru persoane care ar fi intermediat mita au fost trimise în judecată în acelaşi dosar, pentru complicitate la luare de mită, în timp ce o asistentă medicală şi alte 10 persoane au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Procurorii spun că în perioada 11 mai - 15 iunie 2015 medicul Ana Guț ar fi primit în mod repetat (de 334 ori) de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical sume de bani ( 51.970 de lei și 3.330 de euro), pentru întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

Conform procurorilor, în aceeași perioadă și Violeta Dorina Coșa, asistent medical, angajată la cabinetul medicului Guț, ar fi primit în mod repetat de la persoanele care s-au prezentat la cabinet sume de bani care nu i se cuveneau. De asemenea, ea ar fi primit și de la medicul Ana Guț sume de bani despre care știa că reprezintă o parte din banii pe care medicul îi primise în mod necuvenit.

Procurorii spun că a fost încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu asistenta medicală, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă în cadrul cabinetului medicului asigurărilor sociale Guț Ana, aceasta recunoscând comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale) și complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale). Acordul prevede o pedeapsă de doi ani și opt luni închisoare cu suspendare.

Potrivit DNA, în acest caz au fost identificați 14 intermediari, persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe Ana Guț să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale. Dintre aceștia, patru au fost trimiși în judecată, iar cu ceilalți zece au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită. Ei ar urma să primească pedepse cuprinse între doi ani și doi ani și șapte luni închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.