​Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care vor tranzita teritoriul Bulgariei în perioada imediat următoare că există premisele ca miercuri, 1 decembrie, atât la intrarea, cât și la ieșirea prin punctele de frontieră bulgare să se creeze coloane mari de autovehicule cu turiști români, fapt ce va duce la timpi măriți de așteptare la trecerea frontierelor.

Politia de FrontieraFoto: Facebook/ Politia de Frontiera Romana

Într-un comunicat remis marți seara, MAE precizează că astfel de situaţii se pot înregistra după cum urmează:

— pe sensul de intrare în R. Bulgaria din R. Turcia prin PCTF Kapitan Andreevo — Kapikule, PCTF Lesovo;

— Hamzabeyli și, mai ales, prin PCTF Malko Târnovo — Derekoy, la controlul de frontieră și vamal (frontieră externă a Uniunii Europene) se pot forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriți de așteptare;

— pe sensul de ieșire din R. Bulgaria către România prin PCTF Ruse, PCTF Durankulak sau PCTF Silistra, la controlul de frontieră (care include și controlul vinietei), vor putea fi înregistrați timpi măriți de așteptare, cu preponderență în cazul în care coloanele de autovehicule cu turiști români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact și în același interval de timp.

MAE le recomandă cetățenilor români care se prezintă în această perioadă la controlul de frontieră și vamal bulgar la bordul autovehiculelor care sosesc din Turcia să se informeze din timp, să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, plății taxelor de drum/vinietelor electronice corespondente, să respecte indicațiile date și măsurile impuse de autoritățile bulgare, să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare și să își ia măsuri eficiente de gestionare a acestora (să aibă bateria telefonului mobil încărcată și în stare de funcționare, să dețină resursele necesare de apă, alimente și medicamentație specifică, acolo unde este cazul, și să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situații speciale).

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe a Uniunii Europene și la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislație a fi introdusă în spațiul vamal european, ca import fără caracter comercial.

La solicitarea autorităților bulgare vamale, MAE recomandă ca turiștii români care aleg să revină în România prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, să se asigure din timp că au achiziționat vinietele electronice bulgare în conformitate cu prevederile legale și să respecte indicațiile date și măsurile impuse de autoritățile bulgare, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale.

Aducem la cunoștința cetățenilor români că pot folosi pentru intrarea în România și celelate puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Bulgaria: PCTF Vidin — Calafat, PCTF Kardam — PCTF Negru Vodă, PCTF Oryahovo — PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol — PCTF Turnu Măgurele (ferry) și PCTF Svishtov — PCTF Zimnicea (ferry) — ultimele două puncte cu program de funcționare 08:00-20:00.

Toți cei interesați, persoane fizice și firme de transport, pot obține informații cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din R. Bulgaria — www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL de pe site-ul web.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare de pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la starea vremii de pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” — www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul de Externe recomandă consultarea paginilor de internet sofia.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection/travel-advice_ro, meteolaram.org, mae.ro și reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi de călătorie.