La ceremoniile militare care vor avea loc miercuri, de Ziua Națională a României, vor avea acces, în zona oficială, în Bucureşti, cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ cel mult 200 de persoane, care sunt vaccinate anti-COVID sau au trecut prin boală. Pentru cei care vor să ia parte la manifestări în afara zonei oficiale nu este nevoie de certificat COVID-19.

HotNews.roFoto: Hotnews

În București, aproximativ 1.500 de militari şi angajați din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa, miercuri, începând cu ora 11.00, la Parada Militară organizată de Ziua Națională în Piaţa Arcului de Triumf, conform MApN. În zona Arcului de Triumf va fi organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

La Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul "Marii Uniri" vor fi depuse coroane de flori, apoi va avea loc ceremonia militară în zona bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari.

Reguli de participare la parada de Ziua Națională

Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate vineri, organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale va fi permisă cu participarea, în zona oficială, în Bucureşti, a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane care sunt vaccinate anti-COVID sau au trecut prin boală.

La aceste ceremonii trebuie să se asigurare o distanţă de minimum un metru între participanţi, cu portul măştii de protecţie.

Se permite, totodată, organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Zilei Naţionale la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale - cu participarea a cel mult 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană participantă. De asemenea, au voie la aceste evenimente doar persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boală.

Certificatul COVID-19 la ceremoniile de 1 Decembrie, doar pentru persoanele din zona oficială

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că obligaţia de a prezenta un certificat COVID-19 la parada de 1 Decembrie organizată în Capitală o vor avea doar persoanele din zona oficială.

  • "Interdicţia de a intra în zonă pentru cei care nu sunt testaţi şi permise doar pentru cei care sunt vaccinaţi şi trecuţi prin boală se aplică numai zonei oficiale, nu şi zona care este în apropiere și unde de regulă stau oamenii şi urmăresc parada.
  • Acolo singurele care se aplică sunt regulile de sănătate publică şi purtarea măştii care este obligatorie. În rest, interdicţia de intrare decât celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală se aplică zonei oficiale, unde vor fi invitaţii oficiali şi unde este o zonă limitată cu un număr de persoane limitat.
  • Deci, pentru populaţia generală nu există interdicţie, există doar obligaţia de a respecta măsurile de sănătate publică - distanţarea şi purtarea măştii, care este obligatorie", a declarat Raed Arafat.

La recepțiile oficiale care vor avea loc de 1 Decembrie, cu un număr limitat, vor intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Participă la sondajul interactiv Hotnews: