Marocul și-a închis granițele din noaptea de luni spre marți, suspendând zborurile pentru două săptămâni, din cauza noii tulpini a coronavirusului, Omicron, iar zeci de turiști români au semnalat că sunt blocați în acest stat și au cerut sprijinul autotităților române. Ministerul de Externe a anunțat că gestionează, la acest moment, situația a 72 de turiști români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 13.28 Ambasada României îi Maroc le solicită românilor care nu și-au rezolvat situația revenirii în țară să contacteze ambasada:

  • "Avem nevoie de o situație foarte precisă pentru a examina toate posibilitățile de întoarcere în țară (nume, prenume, date de contact, localitatea în care vă aflați în prezent). Aceste coordonate le așteptăm pe e-mail (rabat.cons@mae.ro), sms sau WhatsApp la nr 00212664462743. Persoanele care ne trimit aceste date vor fi recontactate operativ de ambasadă pentru informații actualizate.
  • Vă informăm, de asemenea, că ambasada a creat un grup de WhatsApp cu informații utile în acest sens".

UPDATE 10.54: MAE: Sunt blocați în Maroc 72 de turiști români

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, în contextul deciziei autorităților marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinația Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situația a 72 de turiști români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări.

MAE transmite că Ambasada României la Rabat a făcut, în regim de urgență, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19.

În același timp, MAE subliniază că autoritățile marocane permit, cu titlu excepțional și în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre și dinspre Maroc.

În acest context, MAE recomandă cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France și Transavia.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93; +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.

..................................

Ambasada României în Maroc a anunțat că autoritățile marocane au decis, începând cu 29 noiembrie, orele 23.59, suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre Maroc.

  • "Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite.
  • Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune", este anunțul postat pe Facebook de Ambasada României în Maroc.

Reprezentanții misiunii consulare le transmit românilor care se află în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro).

La anunțul de pe Facebook al ambasadei, mai mulți români au semnalat că sunt acolo în vacanță și le-au fost anulate zborurile, cerând ajutor să se poată întoarce în țară. A fost creat un gup pe Facebook "Izolați în Maroc", unde marți dimineață era postată o listă cu 50 de români care se aflau în vacanță în Maroc și cereau sprijin pentru a reveni în România.