Șapte "date ale problemei" despre vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. Medicul Mihai Craiu: Decizia este a dumneavoastră

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 29 noiembrie 2021, 9:02 Actualitate | Esenţial


Vaccinare anti-Covid copii
Foto: Alamy / Profimedia
Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat săptămâna trecută primul vaccin - cel al Pfizer/BioNTech - împotriva COVID pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani. Medicul pediatru aduce șapte argumente pentru vaccinarea copiilor și spune că decizia trebuie să le aparțină însă părinților.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat joi administrarea vaccinului împotriva COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, deschizând calea vaccinării acestora împotriva coronavirusului în contextul în care continentul se luptă cu un nou val pandemic - valul 5.

Vaccinul pentru copii are de 3 ori mai puțin ARNm și alt solvent decât cel pentru adolescenți sau adulțiMihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", aduce șapte argumente pentru vaccinarea copiilor, într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Care sunt datele problemei în fața deciziei părinților de a opta pentru vaccinare?

Ce spune dr Mihai Craiu:
 • 1. Copiii se pot infecta la fel de ușor ca și adulții, chiar dacă fac rareori forme foarte grave de boală, cu spitalizare sau deces.
 • 2. Chiar dacă fac o boală asemănatoare gripei, în cele mai multe cazuri, durata bolii este semnificativ mai lungă decât la gripă.
 • 3. Copiii contribuie, ca în toate celelalte boli virale respiratorii, la transmiterea bolii în comunitate.
 • 4. Unii copii pot face MIS-C - sindrom inflamator multisistemic - drept complicație a COVID-19. Majoritatea celor care dezvoltă MIS-C sunt incluși in această grupă de vârstă!
 • 5. Copiii ce au comorbiditațile recunoscute de la adult ca fiind o cauză de evoluție gravă sau deces (obezitate extremă, diabet, dializă), în cazul infectării cu SARS-CoV-2, ar trebui să facă acest vaccin cât mai repede.
 • 6. Vaccinul pentru copii este diferit de cel pentru adolescenți sau adulți, având de 3 ori mai puțin ARNm si alt solvent. Cu toate acestea, cantitatea de anticorpi produsă de cei peste 2000 de copiii inrolați în studiu este identică cu cea de la adolescenți -https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2116298
 • 7. Niciunul din cei peste 2000 de copii din studiul citat mai sus nu a dezvoltat miocardită.


"Decizia este a dvs și aveți ceva vreme să vă decideți", adaugă medicul pediatru.

Recomandările Agenției Europene a Medicamentului pentru administrarea vaccinului la copiiAgenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă ca vaccinul numit Comirnaty să fie administrat în două doze de 10 micrograme la distanță de 3 săptămâni printr-o injecție în partea superioară a brațului. Dozele pentru adulți conțin 30 de micrograme ale vaccinului.

„Beneficiile [vaccinului] Comirnaty pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani sunt mai mari decât riscurile, în special în rândul celor cu afecțiuni care cresc riscul dezvoltării unor forme severe de COVID-19”, afirmă EMA.

Pfizer și BioNTech spun că vaccinul lor anti-Covid a demonstrat o eficacitate de 90,7% pentru copiii din această categorie de vârstă în studiile clinice.


Când ar putea începe vaccinarea copiilor în RomâniaComitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început pregătirile logistice pentru administrarea vaccinului la copii și pentru optimizarea platformei de programare, declara recent coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.

El spunea că până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccinul Pfizer și unde vor putea fi vaccinați copiii cu vârta între 5 și 11 ani.

Vor fi trei posibilități de vaccinare: în cabinetele organizate în centrele adresate populației generale, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele de medicină de familie.

Momentul când va începe efectiv vaccinarea ține de livrarea dozelor, spunea Gheorghiță. În platforma naţională de programare, la fiecare centru de vaccinare, se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

„Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, afirma medicul.

România se așteaptă să vaccineze foarte puțini copii din cauza "gradului crescut de reticență parentală"


Obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani din România este de doar 20%, "date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală", se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății.

Potrivit documentului "Strategia de vaccinare împotriva COVID-19", obiectivele pentru anul 2022 sunt:
 • Obiectivul de acoperire vaccinală este de peste 20% pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată perioadic.
 • Obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația generală cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7743 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  Titlu necorespunzator (Luni, 29 noiembrie 2021, 10:17)

  tilius [utilizator]

  De ce scrieti asta in titlu "Medicul Mihai Craiu: Decizia este a dumneavoastră". Nu apare nicio explicatie in continutul stirii. Cine citeste doar titlul, are impresia ca este ceva negativ si ca parintii sunt pusi in a lua o decizie dificila, devreme ce stirea scrie clar avantajele vacinarii.
 • +5 (17 voturi)    
  Eficientă vaccin (Luni, 29 noiembrie 2021, 10:24)

  Manu89 [utilizator]

  Având in vedere ca la adulți vaccinul nu face altceva decât sa prevină cazurile grave sau deces (dar nu in 100% din cazuri). Care ar fi atunci scopul vaccinări copiilor? Fiecare alege ce crede ca e mai bine pt copii lor, sper doar sa nu le vina ideii mărețe cu certificat verde și la copii!
  • -9 (19 voturi)    
   2 scopuri: (Luni, 29 noiembrie 2021, 12:26)

   grosjos [utilizator] i-a raspuns lui Manu89

   - sa evite acele cazuri grave sau de deces (care exista, chiar daca sunt rare... nu cred ca pe un parinte care ar ajunge intr-o astfel de situatie l-ar mai interesa statistica)
   - sa previna raspandirea in comunitate (la parintii, bunicii, prietenii, colegii, profesorii copiilor care ar face boala)
   • +3 (5 voturi)    
    În probleme de sănătate publică vb doar despre (Luni, 29 noiembrie 2021, 14:02)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui grosjos

    sănătate publică.
    Primul punct nu are legătură cu aceasta, pentru că atât riscul de îmbolnăvire cât și cel de deces sunt individuale, deci nu privesc publicul și sănătatea sa.
    Al doilea punct este contrazis de studii și de statistică: virusul se propagă cu aceeași viteză indiferent că sunt sau nu vaccinați indivizii.
    Deci niciunul din scopurile identificate de dta nu se susține.
   • +3 (5 voturi)    
    Lasati copiii in pace (Luni, 29 noiembrie 2021, 15:33)

    Idiotul_fUtil [utilizator] i-a raspuns lui grosjos

    - Cazurile grave sunt extrem de rare la copii, 1 la un milion.
    - Statistic cei cu certificat verde raspandesc boala, nu copiii.
   • +2 (4 voturi)    
    desteptule, (Luni, 29 noiembrie 2021, 20:01)

    mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui grosjos

    Daca adultii sunt vaccinati pe cine mai infecteaza aia mici?
    • 0 (0 voturi)    
     desteptule (Marţi, 30 noiembrie 2021, 14:38)

     grosjos [utilizator] i-a raspuns lui mariokempess

     ... pe adultii/batranii nevaccinati, evident??

     Rata vaccinare Romania:
     Rural – 22.52%
     Urban – 38.30%
     Municipii: 40.11%
 • +11 (21 voturi)    
  nu e nicio reticență parentală (Luni, 29 noiembrie 2021, 10:26)

  hdd [utilizator]

  și eu și mama lor suntem vaccinați.
  Am dus muncă de lămurire cu bunicii să se vaccineze și ei. I-am convins abia acum. A fost greu.

  La copii nu e nicio reticență parentală.
  E vorba de efort/beneficiu.
  Familia a avut covid. Unul dintre copii a fost testat pozitiv și a fost mai ușor decât o răceală, celalalt aparent e imun: a ieșit negativ la absolut toate testele.
  Mama lor a avut o formă foarte ușoară, gen răceală.
  Eu am decis să mă auto izolez și nu am făcut.

  Copiii mei au toate vaccinurile recomandate.

  Dar nu văd sensul acestui vaccin pt ei.
  Nu îi protejează cu nimic, nu îi ajută cu nimic.
  Nu au comorbidități, am explicat mai sus, covid NU este un risc pt ei.

  Nu înțeleg de ce se insistă pe acest subiect.
  Eu personal nici piramidon nu iau, decât dacă este absolut necesar.

  Iar aici, nu văd necesitatea.
  Suntem pe un drum f f f greșit.
  • +7 (9 voturi)    
   mda (Luni, 29 noiembrie 2021, 13:11)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   si eu am vaccinat baietii cu toate vaccinurile din schema posibile, dar de covid n-are rost.. si asa au cate 10 viroze pe an, mai ales cand ii duc in colectiv in perioada de toamna-iarna
  • -1 (1 vot)    
   absolut necesar? (Luni, 29 noiembrie 2021, 23:38)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Ar fi bine sa nu iei nici atunci, uite aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Aminophenazone

   Chiar daca vrei sa iei ma indoiesc ca gasesti pe undeva.
 • +5 (17 voturi)    
  Decizia este la noi parintii (Luni, 29 noiembrie 2021, 10:29)

  RM01 [utilizator]

  Corect, imi voi vaccina copilul peste 55 de ani, cand medicul Craiu va vorbii din nou cu datele in fata, nu din stiri preluate pe CNN:

  https://www.reuters.com/legal/government/wait-what-fda-wants-55-years-process-foia-request-over-vaccine-data-2021-11-18/
 • +5 (15 voturi)    
  Buna-credință vă obligă să oferiți și răspunsuri (Luni, 29 noiembrie 2021, 10:33)

  hsl [utilizator]

  la neclaritățile pe care le pot ridica oamenii cu privire la cele 7 puncte:
  1. Înțelegem că scopul vaccinurilor este să prevină formele grave de boală sau decesul, deci dacă în cazul copiilor aceste riscuri sunt practic inexistente, de ce ar fi necesar să fie vaccinați?
  2. Dacă în cazul gripei a doua cea mai afectată categorie de populație este cea formată din copii, în cazul covid - așa cum ați spus mai sus - copiii reprezintă cea mai puțin afectată categorie; puteți deci detalia ce ați vrut să spuneți la acest punct și de ce v-ați contrazis punctul anterior?
  3. Avem și studii, și date statistice care arată că nivelul de vaccinare al unei populații nu influențează nivelul de răspândire al acestui virus, ceea ce înseamnă că, indiferent că vor fi sau nu vaccinați, copiii vor contribui într-un mod identic la răspândirea virusului.
  4. Care este procentul de copiii care s-au îmbolnăvit de covid și care au făcut ulterior sindromul respectiv? Care este procentul de copii care au fost vaccinați și care ulterior au făcut același sindrom? Care este procentul (calculat la nivel anterior anului 2020) de copii care au făcut sindromul respectiv după ce au răcit?
  5. De acord: acești copii ar fi trebuit, cu recomandarea medicilor de familie și acordul părinților, să fi fost vaccinați din prima zi de când au apărut vaccinurile (mi se pare ilogic ca eu, care sunt sănătos și nu am nevoie de acest vaccin, să fi avut acces încă din prima zi pe când unui copil cu probleme de sănătate să-i fi fost refuzat accesul).
  6. Cantitatea de anticorpi este irelevantă (dacă ar conta, toți oamenii la care s-ar observa o anumită cantitate de anticorpi - indiferent că au trecut sau nu prin boală, indiferent că au fost vaccinați sau nu - ar fi primit certificat verde).
  7. Dacă nu dezvoltă miocardită de la băuturi carbogazoase, ne apucăm să le recomandăm copiilor să bea toată ziua sucuri?!

  HN, ne ajutați să obținem răspunsurile de mai sus de la dl. doctor și publicați o actualizare a acestui articol?
  • 0 (2 voturi)    
   Doctor = Regionalism (Marţi, 30 noiembrie 2021, 9:15)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   La oras se spune medic. Titlul de doctor il poarta doar cei care au facut studii doctorale adevarate.
 • +7 (15 voturi)    
  Deci din 7 doar unul (Luni, 29 noiembrie 2021, 11:39)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Doar unul e valid: "Copiii ce au comorbiditațile recunoscute de la adult ca fiind o cauză de evoluție gravă sau deces (obezitate extremă, diabet, dializă), în cazul infectării cu SARS-CoV-2, ar trebui să facă acest vaccin cât mai repede."
  Restul au valoare 0 absolut. Mai ales ultimele. odata ce nu e categorie de risc orice chestie care adauga risc (pe termen lung acest risc nu a fost investigat) inseamna risc.
  Copii obezi si comorbizi...la vaccinat


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by