Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat săptămâna trecută primul vaccin - cel al Pfizer/BioNTech - împotriva COVID pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani. Medicul pediatru aduce șapte argumente pentru vaccinarea copiilor și spune că decizia trebuie să le aparțină însă părinților.

Vaccinare anti-Covid copiiFoto: Alamy / Profimedia

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat joi administrarea vaccinului împotriva COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, deschizând calea vaccinării acestora împotriva coronavirusului în contextul în care continentul se luptă cu un nou val pandemic - valul 5.

Vaccinul pentru copii are de 3 ori mai puțin ARNm și alt solvent decât cel pentru adolescenți sau adulți

Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", aduce șapte argumente pentru vaccinarea copiilor, într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Care sunt datele problemei în fața deciziei părinților de a opta pentru vaccinare?

Ce spune dr Mihai Craiu:

  • 1. Copiii se pot infecta la fel de ușor ca și adulții, chiar dacă fac rareori forme foarte grave de boală, cu spitalizare sau deces.
  • 2. Chiar dacă fac o boală asemănatoare gripei, în cele mai multe cazuri, durata bolii este semnificativ mai lungă decât la gripă.
  • 3. Copiii contribuie, ca în toate celelalte boli virale respiratorii, la transmiterea bolii în comunitate.
  • 4. Unii copii pot face MIS-C - sindrom inflamator multisistemic - drept complicație a COVID-19. Majoritatea celor care dezvoltă MIS-C sunt incluși in această grupă de vârstă!
  • 5. Copiii ce au comorbiditațile recunoscute de la adult ca fiind o cauză de evoluție gravă sau deces (obezitate extremă, diabet, dializă), în cazul infectării cu SARS-CoV-2, ar trebui să facă acest vaccin cât mai repede.
  • 6. Vaccinul pentru copii este diferit de cel pentru adolescenți sau adulți, având de 3 ori mai puțin ARNm si alt solvent. Cu toate acestea, cantitatea de anticorpi produsă de cei peste 2000 de copiii inrolați în studiu este identică cu cea de la adolescenți -https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2116298
  • 7. Niciunul din cei peste 2000 de copii din studiul citat mai sus nu a dezvoltat miocardită.

"Decizia este a dvs și aveți ceva vreme să vă decideți", adaugă medicul pediatru.

Recomandările Agenției Europene a Medicamentului pentru administrarea vaccinului la copii

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă ca vaccinul numit Comirnaty să fie administrat în două doze de 10 micrograme la distanță de 3 săptămâni printr-o injecție în partea superioară a brațului. Dozele pentru adulți conțin 30 de micrograme ale vaccinului.

„Beneficiile [vaccinului] Comirnaty pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani sunt mai mari decât riscurile, în special în rândul celor cu afecțiuni care cresc riscul dezvoltării unor forme severe de COVID-19”, afirmă EMA.

Pfizer și BioNTech spun că vaccinul lor anti-Covid a demonstrat o eficacitate de 90,7% pentru copiii din această categorie de vârstă în studiile clinice.

Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început pregătirile logistice pentru administrarea vaccinului la copii și pentru optimizarea platformei de programare, declara recent coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.

El spunea că până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccinul Pfizer și unde vor putea fi vaccinați copiii cu vârta între 5 și 11 ani.

Vor fi trei posibilități de vaccinare: în cabinetele organizate în centrele adresate populației generale, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele de medicină de familie.

Momentul când va începe efectiv vaccinarea ține de livrarea dozelor, spunea Gheorghiță. În platforma naţională de programare, la fiecare centru de vaccinare, se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

„Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, afirma medicul.

România se așteaptă să vaccineze foarte puțini copii din cauza "gradului crescut de reticență parentală"

Obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani din România este de doar 20%, "date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală", se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății.

Potrivit documentului "Strategia de vaccinare împotriva COVID-19", obiectivele pentru anul 2022 sunt:

  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de peste 20% pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată perioadic.
  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația generală cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 poate fi consultată aici.