Guvernul Ciucă a adoptat vineri, în cea de a doua ședință de la învestire, hotărârea care prevede ca ziua de 29 noiembrie (luni) să fie zi liberă pentru bugetri - personalul instituțiilor și autorităților publice - punte între weekend și sărbătorile legale din 30 noiembrie și 1 decembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 15.12 Hotârârea prin care ziua de 29 noiembrie va fi liberă pentru salariaţii din sectorul public a fost adoptată de guvern.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie sau participanţilor în aceste procese.

De asemenea, la solicitarea justificată a conducătorului instituţiei sau autorităţii publice, prevederea potrivit căreia ziua de 29 noiembrie este zi liberă ar putea să nu se aplice.

UPDATE 13.01 Ședința de guvern a început, iar Nicolae Ciucă a anunțat ce acte normative vor fi adoptate:

  • două Ordonanțe de Urgență privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 și acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, către CEC BANK S.A și rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Pe ordinea de zi se află și două proiecte de Hotărâre: pentru stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă și pentru prelungirea stării de alertă începând cu data de 9 noiembrie, precum şi pentru stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia.

Potrivit proiectului de HG privind stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă, anumite categorii de personal din cadrul instanțelor ori din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă nu vor putea să-și ia liber și pe 29 noiembrie.

Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform legii.

"Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Cabinetului Ciucă.

Ce salariați vor beneficia de zi liberă pe 29 noiembrie

Actul normativ prevede următoarele:

  • Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă.
    (2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite.
    (3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.
  • Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
  • Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese.