Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea Luminiţei-Teodora Odobescu în funcţia de consilier prezidenţial, începând cu 30 noiembrie. Odobescu a fost ambasador, șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Luminita OdobescuFoto: Facebook/ Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE

În 10 noiembrie, Iohannis a semnat decretele de rechemare a cinci ambasadori români, între care şi Luminiţa Odobescu, şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Cine este Luminița Odobescu

Luminița Odobescu a fost numită de președintele Klaus Iohannis în funcția de ambasador al României la UE chiar la începutul mandatului său, în 2015, odată cu numirea lui George Maior ambasador în SUA și a lui Emil Hurezeanu în Germania.

Luminiţa-Teodora Odobescu (52 de ani) este diplomat de carieră. Între noiembrie 2012 şi august 2015 a fost consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei premierului. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.

Potrivit Reprezentanței Permanente a României la UE, a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie - noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre UE, AELS şi Turcia.

Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană - Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ, etc.).

După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.

Între 1999 şi 2002 a fost şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, având responsabilităţi legate de gestionarea relaţiilor comerciale între România şi Comunităţile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între anii 1995 si 1999 a ocupat diverse poziţii în cadrul serviciului Uniunea Europeană din acest Departament, iar între 1992 şi 1995 a fost cercetător ştiinţific la Institutul Naţional „Virgil Madgearu”.

De asemenea, potrivit sursei citate, a făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) şi a fost stagiar la Organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Belgia).

Din 2003 este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti.

A absolvit în anul 1992 Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Luminița Odobescu a fost în centrul unei dispute la nivel înalt în 2019, când ambasadorii statelor UE au votat pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Premierul de atunci Viorica Dăncilă anunța că Guvernul României a dat mandat reprezentantei țării noastre în COREPER, Luminița Odobescu, să voteze împotriva fostei șefe DNA.

Iohannis, însă, a transmis în toamna acelui an că i-a comunicat Luminiţei Odobescu că el, în calitate de șef al statului, o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.