Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ce a primit votul de învestitură în Parlament, că vineri va avea loc o şedinţă de Guvern pentru dezbaterea recitificării bugetare şi a deficitului bugetar şi a susținut că vor fi resurse financiare pentru plata pensiilor şi salariilor, cât şi fondurile "pentru nevoile Ministerului Sănătăţii", în contextul pandemiei.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat.
  • Nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi salariilor.
  • Sunt asigurate fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătăţii. Nu pot să vorbesc acum de încălcarea acestor angajamente pe plan extern, atâta timp cât nu avem cifrele finale”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat despre deficitul bugetar.

Ministerul de Finanţe a publicat miercuri noapte proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară.

HotNews.ro a scris că situația cea mai stupidă este la Ministerul Muncii. Adică la prima rectificare, cea din vară, au tăiat 2,7 miliarde lei, s-au trezit acum că nu mai au bani de pensii, alocații și altele, iar acum, la cea de-a doua rectificare, se pun aproape toți banii înapoi.

Atunci s-au dat bani la fondul de rezervă al lui Cîțu (pentru campania internă din PNL– bani pentru primării). O sumă cumva comparabilă (circa 2 miliarde lei) cu cea tăiată la acel moment de la Ministerul Muncii. Între timp, Fondul de rezervă al Guvernului (acum al lui Ciucă), cam gol în acest moment, mai primește bani la noua rectificare: peste 727 milioane lei.

La Ministerul Agriculturii, de unde se taie bani, pare că nu s-a făcut mai nimic anul acesta (vedeți mai jos).

Multă lume întreabă de împrumuturile statului. Ei bine, ceea ce atrage atenția este că au crescut cheltuielile statului cu dobânzile, așa că se alocă 1,26 miliarde lei pentru asta la rectificare.

La Transporturi s-au dat la rectificarea trecută puțin peste 600 milioane lei. Ei bine, nu s-au cheltuit, din ce vedem, așa că se taie acum 757,3 milioane lei.

Pe scurt, deficitul bugetar crește pe cash cu 1,1 miliarde lei, ajungând la 84,904 lei. Se menține la 7,13% din PIB, dar trebuie luat în considerare că este o estimare. Practic, vorbim de noua prognoză pe care s-a lucrat la CNSP, în care PIB-ul nominal estimat pentru acest an a fost majorat la 1.190 miliarde lei.

Ministerul de Finanțe s-a jucat puțin cu cifrele pe zona de venituri, ca de obicei, acestea fiind majorate (e tot e estimare – în realitate vom vedea la finalul anului) cu 4,31 miliarde lei. De asemenea, au fost crescute și cheltuielile cu 5,429 miliarde lei. (Este vorba despre bugetul general consolidat).