DNA a anunțat joi că a extins cercetările în cazul falsificării certificatelor de vaccinare la centrul din Vama Petea și au fost reținute alte trei persoane, între care o asistentă medicală. Potrivit procurorilor, există suspiciuni că peste 3.500 de oameni fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, fie au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

centrul de vaccinare din Vama PeteaFoto: Presasm.ro

Potrivit DNA, în acest caz au fost reținute alte trei persoane:

  • Patricia-Diana Barta, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată;
  • Două persoane fără calitate specială, fiecare pentru complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Procurorii spun că cei trei figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare și cei interesați de obținerea acelor certificate false.

Concret, cei trei ar fi identificat persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani - între 250 și 300 de euro.

Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate, conform DNA.

Procurorii mai spun că în perioada 8 septembrie - 2 noiembrie 2021 (verificată până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) 5.495 de persoane ca fiind vaccinate. "Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin", adaugă procurorii.

Alte cinci persoane - între care două asistente medicale și doi registratori - au fost reținute de DNA în 17 noiembrie în acest dosar, fiind cea mai mare astfel de rețea descoperită în România. Ulterior, cele cinci persoane au fost reținute preventiv.

Două moduri de acțiune ale rețelei care elibera certificate false de vaccinare la Vama Petea

Procurorii DNA spun că au existat două moduri de acțiune:

  • Persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată.
  • Persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. Aceasta era cea mai utilizată procedură.

Potrivit DNA, în această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită.

Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru „serviciile” lor.

Astfel de adeverințe de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor, mai spun procurorii DNA.

La perchezițiile făcute în acest caz la locuințele celor vizați au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că la centrul de vaccinare deschis de DSP în Vama Petea ar fi fost eliberate câteva mii de certificate de vaccinare. Conform presei locale, rețeaua ar fi fost descoperită după ce pacienți cu COVID-19 care au ajuns în spital au recunoscut că, deși aveau certificate de vaccinare, nu au fost vaccinați.