Una dintre acțiunile de miercuri pentru destructurarea unor grupări infracționale vizează un grup organizat din Iași suspectat că a înșelat persoane în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, cărora le luau proprietățile. Conform DIICOT, prejudiciul în acest caz ar fi de aproximativ 2,5 milioane de euro.

DIICOTFoto: diicot.ro

Potrivit DIICOT, miercuri au loc 18 percheziții în județul Iaşi, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Procurorii DIICOT spun că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, în județul Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înșelăciune în domeniul imobiliar, prin intermediul unor acte juridice cu aparență de legalitate.

Anchetatorii explică modul în care acționa gruparea:

  • "Principiul de bază al activității infracționale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești.
  • Totodată, membrii grupului au manifestat preferință pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menționate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie.
  • Ulterior, moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului.
  • După obținerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obținerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi.
  • Astfel, persoanele vătămate erau menținute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective".

Prejudiciul estimat de DIICOT este de aproximativ 2.500.000 de euro.

În acest caz ar urma să fie duse la audieri 14 persoane.