VIDEO Mega-acțiune, miercuri, contra grupărilor infracționale organizate: 457 de percheziții și 367 de mandate de aducere / La Călăraşi, liderul unei rețele coordona activitatea din penitenciar. În Bacău, victimele erau drogate pentru a semna acte notariale prin care renunţă la locuinţe - UPDATE

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:09 Actualitate | Esenţial


Politisti de la Actiuni Speciale inainte de o perchezitie
Foto: Facebook
DIICOT și Poliția Română pun în aplicare, miercuri dimineață, 457 de percheziții și 367 de mandate de aducere în rândul grupărilor infracționale care acționează în mai multe domenii.

Potrivit procurorilor antimafia, este vorba de grupări specializate în trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică, trafic de droguri și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul DIICOT, începând cu anul 2018, spune instituția.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii vor pune în executare un număr de 457 de mandate de percheziție domiciliară și 367 de mandate de aducere.Totodată, sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.

Perchezițiile au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.


Grupări specializate în proxenetism, destructurate în Giurgiu, Bucureşti, Piteşti, Craiova, Constanţa şi Tulcea / Una dintre rețele, înfiinţată în urmă cu aproape 10 ani în Spania


Procurorii DIICOT au anunțat destructurarea unei grupări specializate pe infracţiuni de proxenetism şi spălare a banilor şi care acţiona de aproximativ nouă ani în afara ţării. Activitatea traficanţilor de carne vie a început într-o provincie din Spania, iar de-a lungul anilor proxeneţii au ajuns să ducă tinere prostituate din România în mai multe ţări din vestul Europei, exploatarea acestora asigurându-le traficanţilor o viaţă de lux. Şi la Craiova, Piteşti, Tulcea, au fost destructurate rețele de proxentism.

Conform DIICOT, una dintre rețele a fost înfiinţată în anul 2012 şi iniţial şi-a concentrat activitatea infracţională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense. Un an mai târziu, la grupul infracţional a aderat un apropiat de încredere al liderului grupului, care avea drept principal rol să gestioneze sumele de bani provenite din proxenetism și să ascundă provenienţa acestora prin dobândirea fictivă a unor proprietăţi în numele său, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor judiciare faţă de lider.
 • "Pe parcursul anilor activitatea infracţională a grupului a condus la obţinerea unor sume importante de bani şi a căpătat notorietate în mediul infracţional din Romania, acesta fiind cunoscut în rândul altor persoane care desfăşoară activităţi similare, mai ales din municipiul Giurgiu.
 • Chiar dacă activitatea grupului era cunoscută de către alte persoane, la indicaţiile stricte ale liderului, membrii grupului au abordat o conduită extrem de discretă şi precaută, astfel că nu au fost identificate alte relaţii infracţionale cu alte persoane din afara grupului, care la un moment dat ar fi putut conduce la descoperirea activităţii infracţionale.
 • Pe parcursul timpului la grup au aderat persoane de încredere, cu care liderul a dezvoltat relaţii de prietenie încă din copilărie şi persoane care au locuit în aceeaşi zonă din municipiul Giurgiu.
 • Liderul grupului a condiţionat aderarea noilor membri de remiterea unei cote părţi din profiturile care urmau a fi obţinute de către noii membri din activitatea de proxenetism, dat fiind faptul că acesta a oferit condiţiile necesare practicării prostituţiei de către victimele recrutate de noii membrii, constând în transport, cazare, publicare anunţuri tip escortă, mod de operare, transfer bani, supraveghere şi mai ales o protecţie a activităţii de prostituţie/proxenetism”, spun procurorii.
De-a lungul timpului, activitatea grupului s-a extins în mai multe zone din Europa de Vest.

Mai mult, pentru a părea că are afaceri legale, liderul grupului a înfiinţat o firmă pe teritoriul Marii Britanii, iar în urma unor operaţiuni financiare fictive, banii obţinuţi din exploatarea femeilor erau introduşi apoi în circuitul licit, prin achiziţionarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor familiei sau ale interpuşilor şi chiar erau investiţi în iniţierea şi dezvoltarea unor complexe comerciale.

Metoda loverboy / Victimele erau lovite cu pumnii şi cu picioarele și ameninţate cu moartea


În ceea ce priveşte recrutarea prostituatelor, tinerele care ajungeau să fie exploatate erau atrase prin metoda „loverboy”. Fetele primeau, în primă fază, bani sau diverse cadouri, erau duse în vacanţe, la petreceri, plimbate cu autoturisme de lux, ajungând la o „depenenţă” faţă de acest stil de viaţă, „astfel încât victimele infracţiunii de proxenetism erau dispuse să facă orice în favoarea şi la solicitarea acestora”, au reţinut procurorii care instrumentează acest dosar. Fetele erau determinate să creadă că le sunt datoare proxeneţilor, atât din punct de vedere moral, cât şi material.
 • "Efectiv victimele se aflau permanent într-o stare de supunere faţă de membrii grupării, neconştientizând faptul că în realitate acestea erau doar victime care susţineau financiar autorii”, mai spune DIICOT.
Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, 20 de percheziţii în Giurgiu şi Bucureşti la membrii grupului infracţional, 12 persoane urmând să fie duse la audieri.

Şi procurorii DIICOT Craiova au destructurat un astfel de grup infracţional profilat pe proxenetism, care acţiona de peste un deceniu.

Potrivit DIICOT, în perioada 2009-2010, în județul Dolj, 5 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, având ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituţiei „la stradă” sau/şi „pe casă/apartamente”). Iniţial, exploatarea victimelor a avut loc în Craiova, Piteşti şi Timişoara, iar ulterior acestea au fost transportate şi adăpostite în străinătate (Italia, Franţa, Elveţia, Spania, Germania, Danemarca.

În acest caz, tinerele prostituate erau racolate din familii dezorganizate, fete cu educaţie precară, cărora le promiteau un loc ce muncă sau un viitor împreună cu bărbaţii care le recrutau.
 • "În cele mai multe situaţii, folosind metoda «loverboy», membrii grupării câştigau încrederea victimelor, şi, sub pretextul unui viitor comun şi oferirii unui mod de viaţă lipsit de griji, le convingeau să practice prostituţia în special în municipiile Craiova şi Timişoara, după care se deplasau împreună cu acestea în diferite ţări (Italia, Franţa, Spania, Elveţia), unde, prin constrângere (acte de violenţă şi ameninţări), le determinau să practice prostituţia în folosul lor.
 • De regulă, victimele au fost ţinute în imobile închiriate (de unul din membrii grupării), au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituţia, erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de către membrii grupării.
 • De asemenea, s-a stabilit faptul că membrii grupării infracţionale au dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Italiei, relaţii cu cetăţeni albanezi implicaţi activ în activităţi de trafic de persoane şi proxenetism, care controlau «posturile» în care se practica prostituţia, membrii grupării achitându-le taxe în schimbul acceptării folosirii de către victime a acelor locaţii”, precizează DIICOT.
În acest caz vor fi duse la audieri 11 persoane.

De asemenea, procurorii DIICOT Constanţa fac, miercuri, 13 percheziţii la locuinţele unor persoane suspectate de trafic de minori şi proxenetism.

Tot prin metoda „loverboy” acţionau şi membrii unui grup infracţional din Piteşti. În perioada 2020-2021, 6 suspecţi au recrutat, prin metoda “loverboy”, opt tinere pe care le-au constrâns să practice prostituţia în Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, membrii grupului reţinând sumele de bani obţinute de către acestea din activitatea de prostituţie. Procurorii spun că suspecții transportau victimele în diverse oraşe din România, le cazau în moteluri sau apartamente închiriate, iar ulterior postau anunţuri pentru a atrage de clienţi.

În acest caz, femeile exploatate erau lovite cu pumnii şi cu picioarele, ameninţate cu moartea şi cu săvârşirea unor infracţiuni îndreptate asupra copiilor minori, fiind ameninţate cu divulgarea către terţe persoane a faptului că acestea se prostituează. Din banii obţinuţi din activitatea infracţională, membrii grupului şi-au achiziţionat autoturisme de lux, iar importante sume de bani le-au pierdut în sălile de jocuri de noroc.

Și la Tulcea procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Tulcea fac 7 percheziţii într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane, proxenetism şi lipsire de libertate în mod ilegal.


La Călăraşi, liderul unui grup infracţional coordona activitatea din penitenciar. În Bacău, victimele erau drogate pentru a semna acte notariale prin care renunţă la locuinţe


Membrii mai multor grupări care exploatau persoane sunt audiaţi, miercuri, de către procurorii DIICOT din Călăraşi, Galaţi, Bacău, Brăila. În unul dintre dosare, procurorii au stabilit că victimele erau drogate sau încurajate să consume băuturi alcoolice după care, fiind sub influenţa acestor substanţe, puse să semneze că renunţă la dreptul de proprietate asupra locuinţelor lor. În alt dosar, un deţinut aflat în penitenciar coordona activitatea unei grupări care exploata tinere puse să se prostitueze.

În judeţul Bacău, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la combaterea crimei organizate au făcut 5 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, camătă, şantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile şi exploatarea cerşetoriei. Grupul infracţional acţiona din anul 2014.
 • "Din cercetările efectuate şi materialul probator administrat în cauză, a rezultat faptul că liderii acestei grupări identificau şi racolau persoane vulnerabilizate pe fondul unor practici vicioase, în special al consumului de alcool, pe care le determinau, prin metode dolosive, să consimtă la transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor pe care le deţineau. Investigaţiile efectuate de către organele de cercetare penală au condus până în acest moment la identificarea unui număr de trei persoane vătămate ce au fost încurajate să consume băuturi alcoolice, le-au fost administrate substanţe psihoactive, fiind aduse într-o stare psihică profund alterată sub imperiul căreia au fost determinate să semneze procuri notariale în vederea deposedării de locuinţe”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de DIICOT și citat de News.ro.
Procurorii au stabilit că, în cursul anului 2013, una dintre victime ar fi primit un împrumut de 6.000 de euro de la unul dintre suspecţi, pe care l-a garantat cu apartamentul pe care îl deţinea. Întrucât împrumutul nu a fost achitat la termenul convenit, imobilul care a făcut obiectul ipotecii convenţionale a fost executat silit. Totodată, au fost identificate alte două persoane vătămate ce au fost obligate de către suspecţi să practice cerşetoria în folosul acestora.

La sediul DIICOT Bacău, vor fi duse 5 persoane.

Şapte bărbaţi din judeţul Călăraşi sunt vizaţi într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori. În ultimii ani, suspecţii au exploatat două fete care aveau 16 ani la momentul la care au fost recrutate şi obligate să se prostitueze. Conform anchetatorilor, liderul grupului infracţional conducea activitatea acestuia din penitenciar.
 • „În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, un suspect a iniţiat un grup infracţional organizat structurat, pe care l-a condus din penitenciar, din care au făcut parte atât membri ai familiei sale, cât şi un apropiat al acestora, în scopul comiterii unor infracţiuni de proxenetism şi trafic de minori, în ţară şi în străinătate. În desfăşurarea activităţii infracţionale, cei 7 membri ai grupului au acţionat de pe diferite paliere, de comandă sau de execuţie, şi au avut fiecare rolul său bine definit în cadrul grupării”, transmite DIICOT.
În urma exploatării celor două tinere, infractorii au obţinut „beneficii financiare consistente”. Ulterior, ei au participat la recrutarea şi plasarea a patru tinere majore, pe pieţele de prostituţie din Italia, Germania şi Marea Britanie.

Miercuri, la domiciliile suspecţilor au avut loc cinci percheziţii, iar 30 de persoane, suspecţi şi martori, vor fi duse la audieri.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12731 vizualizari

 • +23 (29 voturi)    
  mda (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:34)

  SoulSearcher [utilizator]

  mai taie si DIICOT-ul frunza la caini..

  toata tara e plina de interlopi si grupari organizate care sunt mana in mana cu politaii
  • +6 (6 voturi)    
   Ce facem si cu notarii (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 14:22)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   care inchid ochii. Nu vad ca sunt probleme cu persoana care semneaza CA RENUNTA LA LOCUINTA. Ca doar nu renunta la catelusa bolnava si batrana.
   Dar ce sa-i faci, banii interlopilor nu au miros si sunt multi!
   Au fost cazuri cand nici nu au verificat actul de identitate si au luat de bune copii dupa actele originale!
   Aia iau o gramada de bani si nu raspund de nimic.
   E plin de amante, neveste, fiice, nepoate de politicieni care sunt notaritze.
   Pai cum sa fie lege ca sa raspunda pt nereguli daca nu voi cei interesati.
   Pai la ce e bun notarul daca nu raspunde de nimic?
   Numai la luat bani.
   • +1 (1 vot)    
    Corect! (Joi, 25 noiembrie 2021, 8:37)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Respectivii notari au inchis foarte tare ochii:

    " victimele erau drogate pentru a semna acte notariale prin care renunţă la locuinţe "
  • +1 (1 vot)    
   E un cuib pe langa circa 16 s4 (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:48)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   L-au ratat...
 • +22 (26 voturi)    
  Se puncteaza la impresia artistica (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:35)

  ady77 [utilizator]

  Si atat din pacate.
  Daca pica dosarul pe mana la vreun procuror, si nu este facut cum trebui, il intoarce imediat si toata munca e in zadar.
  La noi se intorc dosare si dupa 30 de ani, pentru refacere.
 • +19 (25 voturi)    
  La Kiseleff 10 inca Actioneaza + Modrogan (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:42)

  un domn [utilizator]

  Acolo e Capul Hidrei.
 • +17 (19 voturi)    
  Sper (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:46)

  sipu [utilizator]

  sa nu se solutioneze cu un ”MEGA-FASS”
 • -10 (20 voturi)    
  de ce se mai fac aceste actiuni? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:36)

  tahomir [utilizator]

  Nu e acum PSDul la putere? E liber la furat. Sa le spuna asta cineva si celor de la DIICOT ca se sunt concediati si nu o sa stie de ce.
  Multumim USR pentru aceste minunata realizare.
  De cate ori am zis aici pe hotnews ca asta o sa rezulte din politica USR, ca inevitabil vor aduce PSD la guvernare? Cine a avut dreptate? Nu ca m-ar incalzi cu ceva treaba asta, preferam sa ma insel, sa nu mai au de Firea, Ciolacu, Grindeanu si alti sinistri.
  • +4 (16 voturi)    
   Ordine de la partid (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:39)

   rcaon.ro [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Stim cu totii ca aveti ordine de la partid sa loviti in USR.

   Dar orice ati face tu tot reprezinti unul dintre cele doua partide mizerabile care sunt in Romania dupa revolutie.

   Nu prea poti scapa nici tu nici partidele tale de eticheta asta.

   PS: USR va ajunge la putere la urmatorul ciclu parlamentar pt ca gunoaiele pe care le sustii nu sunt capabile sa faca reforme si politica cinstita.
   • -5 (11 voturi)    
    draga puisor (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:08)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui rcaon.ro

    USRul ne-a tradat. USRul e deja istorie. Nu o sa-l mai atace nimeni pentru ca nu mai inseamna nimic. Doar mai facem misto de el si de papagalii care inca il mai sustin dar e un misto amar, ce motiv de bucurie avem acum cand au revenit iar hotii la putere?
    Despre fanteziile tale ca cine nu e cu USR ma-sa e xxx si tac-su yyy asta spune doar, din nou, care e nivelul vostru. Si nu intelegeti ca voi sunteti cauza principala a acestei stari de fapt. Ca nu puteti, nu va duce capul. Voi ati aplaudat cand ati iesit de la guvernare, ca de aia v-am pus acolo. Ptr informarea ta am votat cu USR pana la locale, ca dupa aia stiam deja ce reprezinta. Si nu, nu sunt nici membru PNL si nici nu am incredere in PNL. PNL era doar singurul posibil aliat alaturi de care USR putea sa duc tara intr-o directie buna. USR ne-a tradat.
    • 0 (0 voturi)    
     Lipsa de ratiune (Joi, 25 noiembrie 2021, 15:53)

     rcaon.ro [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

     Daca asta intelegi tu din ce s-a intamplat in ultima vreme in politica romaneasca inseamna ca nu esti capabil sa duci pana la capat o simpla deductie logica elementara.

     Nu iti detaliez aici asta pt ca acesta e un comentariu, te las sa explici tu in continuare cum e vina USR-ului ca PNL e cu PSD acum :)
  • +3 (5 voturi)    
   N-ai priceput (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:27)

   fokerul [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   nimic din ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Şcoala nu ţi-a folosit la nimic.
 • -2 (4 voturi)    
  Doar simplul fapt ca aceste actiuni sunt precedate (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:44)

  farty [utilizator]

  ... de un articol la ziar (la ziarul Lumina), ne dam seama de prosefionalismul celui/celor care au pus la cale miscarile. Odata ce vad un astfel de articol ... daca sunt peste/dealer/recuperator/protector ... pai credeti ca mai dorm acasa in urmatoarele 3-7 zile?
 • -1 (9 voturi)    
  :)) (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:44)

  bancheru83 [utilizator]

  operatiunea gainarii si babutele care vand patrunjel
 • +1 (5 voturi)    
  Le-au dat amenda, (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:49)

  Laic [utilizator]

  macar?
 • -3 (7 voturi)    
  S-a gasit IARBA la Usereu si cetateni fara masca (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:09)

  Kivek [utilizator]

  cred ca asta e de fapt mesajul, lovitura
 • +5 (9 voturi)    
  wow (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:24)

  tudor74 [utilizator]

  Felicitari politiei si DIICOT!
  Acum sa speram ca nu taraganeaza dosarele prin tribunale vreo 10 ani pana cand se prescriu faptele cum s-a intamplat cu cazul Tandarei.

  Acum cu USL la butoane, cine stie cum mai macelaresc legile in favoarea infractorilor!
 • -4 (6 voturi)    
  Hai ca ati reusit (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:28)

  persuasiv [utilizator]

  sa ma faceti sa rad cu ....In hohote.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by