Halele Centrale Obor din Bucureşti au fost închise temporar după ce comisarii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilorau găsit vitrine neigienizate, produse nesigure sau expirate puse în vânzare. De asemenea, a fost restrasă din circuitul consumului uman o cantitate totală de circa 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne şi produse lactate, oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 de operatori economici.

"În această unitate, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au dispus măsura de oprire temporară prestări servicii", scrie pe afişul de la intrarea în hală, potrivit Agerpres.

Potrivit ANPC, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov au făcut, marţi, ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor din Capitală.

Au fost controlaţi 26 de operatori economici, cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 365.000 de lei, şi 2 avertismente.

De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare, respectiv: oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a cantităţii totale de circa 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne şi produse lactate, oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 de operatori economici şi propunerea închiderii unităţii pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor, scrie News.ro.

Comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au constatat deficienţe precum:

  • nerespectarea temperaturii de depozitare şi expunere spre vânzare recomandată de producător
  • expunerea spre vânzare în afara spaţiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne şi produse lactate
  • utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheaţă murdară, insule de mucegai etc.)
  • comercializarea unor produse alimentare nesigure şi a unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită
  • existenţa căilor de acces cu gresie spartă, a diferenţei de nivel, a treptelor deteriorate nemarcate, care constituie un pericol pentru cumpărători.
  • "Cel mai mult m-au impresionat oamenii care veniseră în piaţă la cumpărături şi vedeau, odată cu noi, mizeria pe care o descopeream în galantare. Nu ne venea să credem; nici nouă, nici lor. Vreau să sublinez un lucru foarte important: niciodată nu ne-am dorit închiderea activităţii unui operator economic. Nu acesta este scopul nostru! Dar mesajul este unul foarte scurt: Faceţi curăţenie, respectaţi reglementările în vigoareşi, astfel, vă puteţi relua activitatea. Alegerea este doar a operatorilor economici. Curăţenia în spaţiile comerciale, vitrine igienizate şi conforme sau depozitarea corectă amărfurilor sunt lucruri absolut normale, nu excepţii. Sănătatea oamenilor nu se negociază, iar noi manifestăm toleranţă zero faţă de cei care arată respect zero consumatorilor”, a declarat Mihai Culeafă, preşedintele ANPC.

ANPC a demarat recent o serie de controale în toată ţara pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniu.

Luni, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dispus suspendarea activităţii pe o durată de cel mult 6 luni pentru Piaţa Berceni, implicit a tuturor operatorilor economici care activau în interior, fiind retrase definitiv de la comercializare circa 900 kg de produsele alimentare cu deficienţe (preparate din carne şi produse lactate).

Au fost verificaţi 26 de operatori economici şi, în urma acestor acţiuni, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 136.000 lei.

Printre cele mai importante deficienţe constatate în urma controalelor realizate luni în pieţele Sudului, Berceni, Olteniţei, Reşiţa şi Străduinţei din Capitală precum şi în magazinele din incintele acestora au fost: utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (cu zone cu rugină); comercializarea unor legume şi fructe cu modificări organoleptice (consistenţă moale, mucegai, lovituri mecanice); nerespectarea temperaturilor recomandate de producător pentru preparatele din carne, mezeluri, produse lactate; comercializarea unor produse nesigure; nerespectare condiţiilor de depozitare pentru membranele naturale; prezenţa mucegaiului, a exfolierilor de vopsea, pânzelor de păianjen, conductelor cu izolaţii realizate din saci din plastic (la nivelul tavanului); pubele amplasate în vecinătatea imediată sau chiar cu contact cu ambalajele cu produse agricole; depozitarea excesivă a mărfurilor agricole în spaţiile dintre tarabe.