Curtea Constituțională admite o sesizare a lui Mugur Isărescu privind accesul la dosarul de la Securitate/ Guvernatorul BNR ar putea scăpa de dosarul în care CNSAS a cerut constatarea calităţii de colaborator al Securităţii

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:51 Actualitate | Esenţial


Mugur Isarescu
Foto: Captura Facebook
Curtea Constituțională a admis marți o sesizare a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, asupra legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Isărescu a sesizat CCR în procesul de la Curtea de Apel București în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) ceruse constatarea calităţii de colaborator al Securităţii.

Practic, CCR a admis o excepție de neconstituționalitate formulată de Isărescu privind o modificare de lege din 2019 care a permis reluarea verificărilor în cazul presupusei sale colaborări cu fosta securitate.

Decizia de marți a Curții Constituționale:
 • "Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.161/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității este neconstituțională în ansamblul său. Prin aceeași decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.2 lit.b) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
 • Pentru a pronunța această soluție, Curtea a reținut că Legea nr.161/2019, act normativ modificator al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2008, nu a înființat o autoritate administrativă autonomă și nici nu a reglementat atribuțiile unei atare autorități, ci a reglementat aspecte care țin de organizarea și funcționarea CNSAS. Așadar, exigența constituțională privind reglementarea prin lege organică vizează doar statutul CNSAS de autoritate administrativă autonomă, astfel încât adoptarea Legii nr.161/2019, în mod eronat, ca lege organică încalcă prevederile constituţionale privind bicameralismul funcțional al celor două Camere ale Parlamentului, precum și pe cele ale art.117 alin.(3) privind înființarea autorităților administrative autonome.
 • Având în vedere jurisprudența instanței de contencios constituțional, precum și faptul că art.12 ind.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.24/2008 a fost introdus în corpul actului normativ prin Legea nr.161/2019, a cărei neconstituționalitate în ansamblu a fost reținută față de temeinicia motivelor de neconstituționalitate extrinsecă, Curtea a constatat că nu mai este cazul să examineze criticile de neconstituționalitate intrinsecă cu privire la art.12 ind.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.24/2008".
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității a fost modificată la jumătatea lui 2019. Un articol nou introdus (12 indice 1) arată că se poate aplica din nou procedura de verificare, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenență sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverințe, direcția de specialitate din cadrul CNSAS găsește informații noi, care nu au mai fost supuse analizei conducerii CNSAS. Această prevedere, care a permis reanalizarea cazului său, a fost contestată, printre altele, de către guvernatorul BNR.

Sesizarea către CCR a fost formulată de Mugur Isărescu în procesul de la Curtea de Apel București, în care CNSAS a cerut instanței să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, acesta fiind reprezentat de avocatul Valeriu Stoica.

Procesul CNSAS - Mugur IsărescuProcesul a început în septembrie 2020, la Curtea de Apel Bucureşti, iar în cererea trimisă în instanţă CNSAS arăta că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România. ​
 • "Din analiza dosarelor, (...) rezultă că domnul (Mugur Isărescu - n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ. (...) La stabilirea identităţii dintre sursa (...) şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obţinerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că domnul (Mugur Isărescu - n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.
CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Isărescu cu fosta Securitate comunistă.
 • "De asemenea, argumente în sprijinul existenţei identităţii dintre sursa (...) şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.) rezultă şi din alte documente, astfel cum sunt acestea precizate în cadrul observaţiilor preliminare de la pct. 5 din nota de constatare (...), respectiv: document olograf semnat de (...) cu numele real (...); modificarea, de către ofiţer, în textul unei note a sursei (...), a pasajului 'mi-a spus că am fost căutat' cu 'mi-a spus că (...) a fost căutat' (...); menţionarea de către sursă (...), în textul unei note (...), a adresei la care locuieşte, care coincide cu domiciliul domnul (Mugur Isărescu - n.r.) din aceeaşi adresă (...); coroborarea informaţiilor din dosarul (...) care atestă desfăşurarea unei combinaţii privind verificarea sincerităţii şi loialităţii sursei (...), acţiunile propuse desfăşurându-se de fapt asupra domnului (Mugur Isărescu - n.r.); menţiunile ofiţerilor conform cărora informaţiile furnizate de alte surse, care privesc evenimente la care a participat şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.), se verifică prin sursa (...); calitatea domnului (Mugur Isărescu - n.r.) de sursă a organelor de securitate, fără consemnarea numelui conspirativ, este atestată în diverse alte documente (...)", susţine CNSAS.
 • "Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (...), domnul (Mugur Isărescu - n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), în perioada 1979 - 1989, fiind recrutat de către (...), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (...). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se mai arată în cererea CNSAS trimisă la Curtea de Apel București.
   Potrivit CNSAS, informaţiile furnizate Securităţii de către Mugur Isărescu se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.
    "Reţinem, astfel, notele din 16.12.1987 şi 05.03.1985, redactate olograf şi semnate de pârât cu numele conspirativ (...), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist faţă de alte ţări, respectiv:
    • În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. 'Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări. (...) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulţumire după ce a divorţat (...).
    • În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. şi M.I. şi D.W. (...) sursa poate relata următoarele: '(DW) în discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanţe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltarea a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea ţărilor socialiste în comerţul nostru exterior este de cca. 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este de 54%".
       În legătură cu aceste informaţii furnizate de Isărescu, CNSAS explică faptul că Securitatea monitoriza cu atenţie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimului comunist, cunoscut fiind faptul că acesta urmărea promovarea ideii că statul comunist era forma superioară de organizare politică şi socială, în care toate persoanele aveau un nivel de viaţă ridicat, iar meritul pentru această stare de fapt se datora în exclusivitate partidului. În opinia CNSAS, informaţiile furnizate de Mugur Isărescu au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

       Avocatul Gheorghe Piperea este cel care a sesizat CNSAS în legătură cu posibila colaborare a guvernatorului BNR cu fosta Securitate.


       Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

       10238 vizualizari

       • +30 (38 voturi)    
        E de admirat ... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:54)

        gmb72 [utilizator]

        ...Rapiditatea cu care CCR se adapteaza noului curent din politica romaneasca....
        • -12 (24 voturi)    
         Contestatia este depusa din vara, (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:36)

         bancher [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

         Insa abia acum a venit solutia, dupa deliberarea CCR.
         Ne place sau nu, este o solutie absolut legala.
         • +9 (13 voturi)    
          ... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:33)

          finutza [utilizator] i-a raspuns lui bancher

          Mie nu-mi place!
        • +18 (22 voturi)    
         curand la CCR PSD si PNL vor numi alti judecatori (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:37)

         Kivek [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

         alianta PSD - PNL e si pentru numirea celor 3 judecatori ale caror mandate expira in Martie - Aprilie

         urmeaza inca 9 ani de control total al CCR de catre PSD
         • +12 (18 voturi)    
          și să te (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:54)

          nahir [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

          mai întrebi de ce Stelian Ion trebuia dat afară.
          • 0 (2 voturi)    
           Gresit. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:59)

           sipu [utilizator] i-a raspuns lui nahir

           Cand tu esti la inceput de drum” si vrei sa te lupti” cu dinozaurii” e bine sa le studiezi miscarile un timp . Si apoi, cu pasi mici si scrasnind” din dinti poti sa obtii victorii MARI. Nu stiu cine va bagat in cap” motiunea dar a fost o miscare total GRESITA, electoratul care va votat , va votat sa faceti treaba NU sa miorlaiti” la tv si pe net.
        • +7 (11 voturi)    
         ce sa ti spun !!!!!!! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:58)

         exilatul [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

         ""noului curent din politica romaneasca.""...."curentul" asta e vechi , vechi ca si politica din ro....
        • +5 (11 voturi)    
         păi deh, (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:53)

         nahir [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

         sângele de pesedac nu se face apă. 5 membri CCR sunt pesedaci cu ștate vechi, unii ca dorneanu inlcusiv cu carnet de membru pcr și vechi colaborări moscovite. Că doar iliescu nu era să se înconjoare cu Câmpeanu, Rațiu, sau mai ales Coposu. Că de Regele Mihai I de România, ce să mai vorbim. Cred că dacă-i arată cineva poza Majestății Sale, îl apucă sughițul instant pe miicimea sa bolșevică.
       • +19 (27 voturi)    
        Interesanta coincidenta (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:03)

        Task Damager [utilizator]

        A ajuns lka putere PSD si gata, incep sa scape toti de problemele cu justitia.
       • +24 (32 voturi)    
        PNLne-ati vandut! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:03)

        levierul [utilizator]

        sunteti la fel de tradatori ca PSD-ul
       • +17 (25 voturi)    
        Degeaba (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:10)

        P.Antipov [utilizator]

        Degeaba, man, a scapat pasarica! Nu mai convingi pe nimeni.
       • +23 (29 voturi)    
        o sila infinita (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:16)

        mmmircea [utilizator]

        imi provoaca acest limax, Manole.
       • +31 (35 voturi)    
        Turnatorul Manole (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:18)

        consumator2 [utilizator]

        Scapa cu ajutorul celorlalti securisti! Cata nesimtire!!! De asta pleaca lumea din tara! Ne-am saturat de voi!
       • +22 (24 voturi)    
        Desigur, desigur! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:19)

        nick24 [utilizator]

        “ se poate aplica din nou procedura de verificare, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenență sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverințe, direcția de specialitate din cadrul CNSAS găsește informații noi, care nu au mai fost supuse analizei conducerii colegiale a CNSAS”

        E curat neconstituțional!
        Dacă găsești noi dovezi și poți clarifica realitatea, poți afla adevărul e NECONSTITUȚIONAL!
        Ăstia ne cred idioți? Sau sunt ei?
        • +18 (20 voturi)    
         Stai si te intrebi... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:54)

         imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui nick24

         ... asa ca fapt divers.

         Sa inteleg ca asta e plata pentru ca a luat blonda Veo Docila in proiectul de migrare a monedei catre EURO?

         Nu insinuez nimic, desigur. Ma intrebam doar.

         Este incredibil cate coincidente apar uneori. Coincidente de la "Gigel care e fratele lui Gigca casatorita cu Dorel, care il are var pe Primarul Viorel care e prieten din copilarie cu seful de politie Ilie care il cunoaste pe ministrul X" cum se mai intampla de obicei, pana la astea unde "se aranjeaza astrele" de se da o lege azi (sau se ignora ceva) care ajuta pe cineva peste 3-4 ani, ca sa nu bata la ochi imediat.

         Repet. Sunt doar coincidente. Nu insinuez nimic.
       • +27 (29 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:29)

        [anonim]

       • +20 (22 voturi)    
        Asa si ? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:37)

        tontu [utilizator]

        Ca si in cazul lui Basescu si in cazul guvernatorului lucrurile sunt cat se poate de clare. Exista documente doveditoare ce nu pot fi tagaduite. Smecheriile avocatesti ii pot scapa de consecinte, dar nu pot ascunde adevarul.
       • +12 (18 voturi)    
        daca s-ar fi prabusit Manole... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:37)

        demaGOGU [utilizator]

        ...ar fi tras dupa el 3/4 din clasa suprapusa (politica).

        iar aista nu e cu putinta la moment pe Dambovita.
       • +7 (15 voturi)    
        mdaa (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:39)

        Cetateanu [utilizator]

        Un turnator, Valeriu Stoica, care a dat impulsul distrugerii PNL, a "albit hepatic" un turnator care nu e "constitutional' conform specialilor CCR turnator! :(((
       • +7 (17 voturi)    
        Oare i se aplica si lui Traian Basescu (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:43)

        Tyrion.lann [utilizator]

        aceasta decizie?

        Si el vad ca este acum reprezentat tot de Valeriu Stoica.
        • -1 (5 voturi)    
         rasouns scurt (Marţi, 23 noiembrie 2021, 22:08)

         ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

         DA

         ghinion- vorba locatatorului actual de la Cotroceni!

         Mie imi pare bine.
       • +7 (15 voturi)    
        Ce altceva (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:19)

        ACP [utilizator]

        se putea astepta de la omul PSD-ului, cel care a spart votul de dreapta in 2000 facilitand revenirea la Cotroceni a tovarasului Iliescu. Nu demult a infiintat o sinecura pentru Veorica asa ca ce se mai poate spune despre personaj...
       • +15 (17 voturi)    
        Urmeaza albirea turnatorului Manole (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:23)

        4real [utilizator]

        Vechii tovarasi nu-si lasa amicii la greu...
       • +9 (9 voturi)    
        E pe fata (Marţi, 23 noiembrie 2021, 21:02)

        persuasiv [utilizator]

        chiar nu mai aveti pic de rusine...
       • +3 (7 voturi)    
        Isarescu = cel mai corupt personaj public (Marţi, 23 noiembrie 2021, 21:36)

        eucomentez [utilizator]

        El e cel mai corupt om din istoria Romaniei...
        • -2 (2 voturi)    
         hai sa nu aruncam cu vorbe, (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:12)

         bancher [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

         Corupt=om care ia mita, care accepta bani sau alte foloase necuvenite.
         Ce mita a luat guvernatorul BNR? Scandal de coruptie la BNR nu a fost niciodata, in afara de cel al lui Bogdan Olteanu (insa pentru fapte de dinainte de a fi viceguvernator BNR, pe cand era vicepresedinte PNL).
         Scandal de mita la BNR nu a fost, iti dai seama cum vuiau Antena 3 si televiziunile lui Dan Voiculescu?
         • 0 (0 voturi)    
          au fost cazuri fara numar (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 13:06)

          eucomentez [utilizator] i-a raspuns lui bancher

          @bancher: cati ani ai? din '89 in coace au fost zeci sau sute de scandaluri enorme, falimente financiare frauduloase, inflatie extrema, dobanzi exorbitante, devalizarea bancilor, privatizare frauduloasa a bancilor, credite ilegale, clauze contractuale ilegale, executari silite ilegale, legi care se schimbau in favoarea infractorilor, verdicte de procese la date la presiunea BNR contrare cu legile in vigoare si contrare constitutiei, santajarea guvernelor, cine stie cate alte multe cazuri pentru care acest om trebuia sa faca puscarie pe multe vieti - dar e protejat de alti infractori pusi in functii cheie.
       • +2 (6 voturi)    
        Atenție (Marţi, 23 noiembrie 2021, 22:30)

        Florin Oprea [utilizator]

        Cu asta scapă și Petrov!
       • +5 (9 voturi)    
        Apropo de Mugur Isarescu (Marţi, 23 noiembrie 2021, 22:54)

        Tyrion.lann [utilizator]

        L-am avut profesor acum vreo 15 ani, la ASE - FABBV. A venit la un singur curs, ultimul. In rest si-a trimis un subaltern de la BNR (atentie nu un asistent universitar) sa-i tina cursurile si sa supravegheze examenul.

        Daca stau sa ma gandesc in retrospectiva, a facut ceva similar cu ce au facut subalternele lui Dragnea din Teleorman, a luat banii pentru o munca pe care nu a efectuat-o.
        • -2 (2 voturi)    
         La Dragnea a fost ceva mult mai grav: (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:15)

         bancher [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

         era fals si uz de fals, s-au facut acte false ptr a se incasa salarii. In cazul tau a venit cineva la curs, un om pregatit din BNR, deci nu poti sa spui ca ai avut vreun prejudiciu.
         • +1 (1 vot)    
          ... (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:37)

          vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

          Dupa mintea ta putintica, a lua bani pentru un lucru pe care l-a facut altcineva, semnand faz cerute la ASE, nu este fals si uz de fals!
       • +6 (8 voturi)    
        Securistii se apara intre ei (Marţi, 23 noiembrie 2021, 23:48)

        Frankie [utilizator]

        De asta au plecat peste 5 milioane de oameni din tara.
       • +2 (2 voturi)    
        ... (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:01)

        mihai_mi [utilizator]

        Hai ca-l spala si pe Manole! Toata lumea e curata.


       Abonare la comentarii cu RSS
       Întâlniri on-line | #deladistanță

       Top 10 articole cele mai ...       Hotnews
       Agenţii de ştiri
       Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.       powered by
       developed by