​Guvernul vrea să stabilească miercuri ca ziua de 29 noiembrie să fie zi liberă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice - punte între weekend și sărbătorile legale din 30 noiembrie și 1 decembrie, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat pe masa Executivului. Anumite categorii de personal din cadrul instanțelor ori din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă nu vor putea să-și ia liber și pe 29 noiembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Dacă se adoptă acest HG, va fi zi liberă și pentru elevi, preșcolari, profesori - nu se face școală pe 29 noiembrie - 1 decembrie (luni-miercuri). Se revin la cursuri joi, 2 decembrie.
  • UPDATE (15:20) Guvernul a comunicat că ședința anunțată pentru ora 15:00 a fost amânată pentru o dată ce va fi stabilită ulterior

Guvernul are pe agenda ședinței de miercuri un proiect de Hotărâre prin care ziua de luni, 29 noiembrie, să fie declarată zi liberă, astfel încât să fie punte între weekend și sărbătorile legale din 30 noiembrie și 1 decembrie.

"Zilele de 30 noiembrie 2021 și 01 decembrie 2021 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii", se arată în Nota de fundamentare.

Ce salariați vor beneficia de zi liberă pe 29 noiembrie

Mai exact, proiectul de HG prevede următoarele:

  • Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă.
    (2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite.
    (3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.
  • Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
  • Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese.

Alte schimbări preconizate

În proiectul de HG se mai arată că în ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni dispuse în relația cu Comisia Europeană.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 și respectiv în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021, iar retururile la încasare aferente datelor respective se întocmesc cu data de 29 noiembrie 2021 si respectiv 2 decembrie 2021.

Unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 29 noiembrie 2021 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la conventiile de împrumut, vor lua din timp toate măsurile în vederea efectuării plății sumelor scadente.