Primaria Bucuresti incearca, din 2000, sa recupereze peste trei hectare dintr-un teren din mijlocul Capitalei, pe care in 1997 Consiliul General al Capitalei (CGMB) l-a dat in folosinta gratuita Fundatiei "Romania de Maine". Primarul de atunci, Viorel Lis, le-a promis consilierilor facilitati in cadrul complexului ce urma sa fie construit, astfel ca acestia au dat aproape sase hectare fundatiei care patroneaza Universitatea "Spiru Haret". Acum mai bine de un an instanta a retrocedat 243 de metri patrati dintr-una dintre parcelele in cauza, pe care nu s-a construit nimic in 10 ani, dar consilierii nu au reusit pana acum sa aprobe anularea hotararii.

O initiativa in acest sens a fost respinsa, in ultima saptamana, de doua ori de Consiliului General.

Incercari esuate in mod repetat

Cu toate ca din 2006 exista temeiul legal pentru a abroga hotararea prin care Fundatia Romania de Maine a primit teren in buricul Bucurestilor, consilierii nu au reusit inca sa adune indeajuns de multe voturi in acest sens.

Nici prima incercare din 2008, in sedinta extraordinara a CGMB din 29 februarie, alesii locali nu au reusit sa abroge hotararea din 1997. Fara a cere niciun fel de lamuriri, doar 26 de consilieri au votat in acest sens, in timp ce doi s-au abtinut si patru au votat impotriva. Pentru abroare era nevoie de 29 de voturi „pentru”.

Viceprimarul Grigore Ioan Popa a declarat atunci ca, fiind vorba de o sedinta extraordinara, consilierii aflasera cu doar trei zile inainte care este ordinea de zi si timpul fusese „prea scurt” pentru ca acestora sa li se explice care este fondul problemei. El si-a exprimat atunci speranta ca, pana la urmatoarea sedinta a consiliului, consilierii sa fie convinsi, in consiliile de specialitate, de necesitatea abrogarii.

Popa a mai afirmat ca prioritatea Primariei este recuperarea terenului, pentru ca acesta sa nu stea nefolosit inca aproape noua decenii.

De altfel, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, declara la sfarsitul anului trecut ca pe respectivul teren vor fi ridicate, cel mai probabil, sedii pentru institutii publice. Printre cele care ar putea avea birouri langa Palatul Copiilor ar putea fi Parchetul General si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reprezentanii Primariei nu au reusit sa-i convinga pe consilieri nici joi, 6 martie. Cu doar 27 de voturi "pentru" si cu 8 abtineri, din partea consilierilor PNL. Si de data aceasta votul a fost dat fara ca proiectul sa fie dezbatut.

O parte din terenul a fost retrocedat inainte sa fie dat fundatiei

Autoritatile locale incearca, in principal, sa ia inapoi cei 32.540 mp aflati in Parcul Tineretului, la intersectia Bulevardului Tineretului cu Calea Calarasi, langa Palatul Copiilor si aproape de Sala Polivalenta. Potrivit proiectului depus in 1997 de Fundatia Romania de Maine, pe cele mai bine de trei hectare ar fi trebuit sa se construiasca Complexul Universitar si Cultural al Fundatiei Romania de Maine. Acesta ar fi cuprins printre altele, un campus universitar si o clinica medicala.

Surpinzator, acordarea celor peste trei hectare s-a realizat in ciuda faptului ca, tot in 1997, Viorel Lis semnase un titlu de proprietate pentru o persoana care recuperase prin instanta 243 mp din acel teren.

Mostenitorii respectivului proprietar au apelat din nou la instanta pentru a pune in aplicare decizia din primul proces si au avut castig de cauza printr-o sentinta definitiva si irevocabila pronuntata in decembrie 2006.

Promisiuni desarte

In schimbul acordarii dreptului de folosinta gratuita pe 99 de ani, reprezentantii Fundatiei au promis consilierilor locali ca vor asigura municipalitatii „facilitati de cazare, centru de conferinte, burse, asistenta medicala”, potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 199/27 noiembrie 1997.

Din pacate, fiind vorba despre dare in folosinta gratuita, fundatiei nu i-au fost impuse niciun fel de termene limita, stabilindu-se, doar, ca la fiecare sfarsit de an, sa prezinte un raport privind stadiul utilizarii terenului.

Fundatia isi schimba planurile

Cu toate ca in 1997 s-a angajat sa construiasca un Complex universitar pe terenul primit de la autoritati, Aurelian Bondrea, presedintele Fundatiei Romania de Maine si rectorul Universitatii Spiru Haret, a declarat ca nu mai intentioneaza sa construiasca nimic pe perimetrul din Parcul Tineretului. El sustine, de asemenea, ca nu a pus in aplicare planurile facute in urma cu mai bine de 10 ani pentru ca nu era sigur ca va ramane cu terenul, dupa ce municipalitatea a inceput demersurile pentru recuperarea lui.

Cu toate acestea, Fundatia Romania de Maine a cerut saptamana aceasta Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa incheie un contract de concesiune pe o parte din terenul primit in 1997. Este vorba de restul de 24.742 metri patrati aflati in afara Parcului Tineretului. Contractele de concesiune se incheie pe baza unui proiect concret de investitie, cu termene limita si clauze de reziliere, dar si cu redevente ce trebuie platite anual.