Trei hectare din centrul Bucurestiului stau degeaba

de Bety Blagu     HotNews.ro
Joi, 6 martie 2008, 15:27 Actualitate | Esenţial


Harta zonei cu schita complexului promis de Fundatia Romania de Maine
Foto: Hotnews
Primaria Bucuresti incearca, din 2000, sa recupereze peste trei hectare dintr-un teren din mijlocul Capitalei, pe care in 1997 Consiliul General al Capitalei (CGMB) l-a dat in folosinta gratuita Fundatiei "Romania de Maine". Primarul de atunci, Viorel Lis, le-a promis consilierilor facilitati in cadrul complexului ce urma sa fie construit, astfel ca acestia au dat aproape sase hectare fundatiei care patroneaza Universitatea "Spiru Haret". Acum mai bine de un an instanta a retrocedat 243 de metri patrati dintr-una dintre parcelele in cauza, pe care nu s-a construit nimic in 10 ani, dar consilierii nu au reusit pana acum sa aprobe anularea hotararii.

O initiativa in acest sens a fost respinsa, in ultima saptamana, de doua ori de Consiliului General.

Incercari esuate in mod repetat


Cu toate ca din 2006 exista temeiul legal pentru a abroga hotararea prin care Fundatia Romania de Maine a primit teren in buricul Bucurestilor, consilierii nu au reusit inca sa adune indeajuns de multe voturi in acest sens.

Nici prima incercare din 2008, in sedinta extraordinara a CGMB din 29 februarie, alesii locali nu au reusit sa abroge hotararea din 1997. Fara a cere niciun fel de lamuriri, doar 26 de consilieri au votat in acest sens, in timp ce doi s-au abtinut si patru au votat impotriva. Pentru abroare era nevoie de 29 de voturi „pentru”.

Viceprimarul Grigore Ioan Popa a declarat atunci ca, fiind vorba de o sedinta extraordinara, consilierii aflasera cu doar trei zile inainte care este ordinea de zi si timpul fusese „prea scurt” pentru ca acestora sa li se explice care este fondul problemei. El si-a exprimat atunci speranta ca, pana la urmatoarea sedinta a consiliului, consilierii sa fie convinsi, in consiliile de specialitate, de necesitatea abrogarii.

Popa a mai afirmat ca prioritatea Primariei este recuperarea terenului, pentru ca acesta sa nu stea nefolosit inca aproape noua decenii.

De altfel, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, declara la sfarsitul anului trecut ca pe respectivul teren vor fi ridicate, cel mai probabil, sedii pentru institutii publice. Printre cele care ar putea avea birouri langa Palatul Copiilor ar putea fi Parchetul General si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reprezentanii Primariei nu au reusit sa-i convinga pe consilieri nici joi, 6 martie. Cu doar 27 de voturi "pentru" si cu 8 abtineri, din partea consilierilor PNL. Si de data aceasta votul a fost dat fara ca proiectul sa fie dezbatut.

O parte din terenul a fost retrocedat inainte sa fie dat fundatiei

Autoritatile locale incearca, in principal, sa ia inapoi cei 32.540 mp aflati in Parcul Tineretului, la intersectia Bulevardului Tineretului cu Calea Calarasi, langa Palatul Copiilor si aproape de Sala Polivalenta. Potrivit proiectului depus in 1997 de Fundatia Romania de Maine, pe cele mai bine de trei hectare ar fi trebuit sa se construiasca Complexul Universitar si Cultural al Fundatiei Romania de Maine. Acesta ar fi cuprins printre altele, un campus universitar si o clinica medicala.

Surpinzator, acordarea celor peste trei hectare s-a realizat in ciuda faptului ca, tot in 1997, Viorel Lis semnase un titlu de proprietate pentru o persoana care recuperase prin instanta 243 mp din acel teren.

Mostenitorii respectivului proprietar au apelat din nou la instanta pentru a pune in aplicare decizia din primul proces si au avut castig de cauza printr-o sentinta definitiva si irevocabila pronuntata in decembrie 2006.

Promisiuni desarte

In schimbul acordarii dreptului de folosinta gratuita pe 99 de ani, reprezentantii Fundatiei au promis consilierilor locali ca vor asigura municipalitatii „facilitati de cazare, centru de conferinte, burse, asistenta medicala”, potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 199/27 noiembrie 1997.

Din pacate, fiind vorba despre dare in folosinta gratuita, fundatiei nu i-au fost impuse niciun fel de termene limita, stabilindu-se, doar, ca la fiecare sfarsit de an, sa prezinte un raport privind stadiul utilizarii terenului.

Fundatia isi schimba planurile

Cu toate ca in 1997 s-a angajat sa construiasca un Complex universitar pe terenul primit de la autoritati, Aurelian Bondrea, presedintele Fundatiei Romania de Maine si rectorul Universitatii Spiru Haret, a declarat ca nu mai intentioneaza sa construiasca nimic pe perimetrul din Parcul Tineretului. El sustine, de asemenea, ca nu a pus in aplicare planurile facute in urma cu mai bine de 10 ani pentru ca nu era sigur ca va ramane cu terenul, dupa ce municipalitatea a inceput demersurile pentru recuperarea lui.

Cu toate acestea, Fundatia Romania de Maine a cerut saptamana aceasta Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa incheie un contract de concesiune pe o parte din terenul primit in 1997. Este vorba de restul de 24.742 metri patrati aflati in afara Parcului Tineretului. Contractele de concesiune se incheie pe baza unui proiect concret de investitie, cu termene limita si clauze de reziliere, dar si cu redevente ce trebuie platite anual.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2881 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mai sunt destule... (Joi, 6 martie 2008, 16:34)

  george [anonim]

  De exemplu, ce e cu spatiul care sta degeaba intre Splaiul Unirii (biblioteca neterminata) si Nerva Traian (fostul sediu Connex)? Ala e chiar in centrul Bucurestiului... Sunt mii de metri...
 • 0 (0 voturi)    
  mai sunt destule (Joi, 6 martie 2008, 16:43)

  **** [anonim]

  Nu le mai da idei ca se gaseste un Gigi sa il mosteneasca
  • +1 (1 vot)    
   Idei sunt destule... (Joi, 6 martie 2008, 17:38)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui ****

   Stai linistit, probabil ca se cearta ca chiorii pe ciolan, de asta nu se construieste nimic pe ele, nu din lipsa de interes.
 • 0 (0 voturi)    
  locatie? (Joi, 6 martie 2008, 17:43)

  bogdan [anonim]

  Daca nu ma insel eu, locatia despre care se vorbeste este alta decat cea indicata in imagine! Si anume este vorba de fostul abator, unde chiar se afla o placuta cu "Fundatia Romania de Maine". Nu cred ca este vorba de parcul amenajat intre Palatul Copiilor si scoala nr... nu stiu cat
  • 0 (0 voturi)    
   te-nseli (Joi, 6 martie 2008, 18:21)

   mara [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   1. locatie inseamna chirie
   2. e vorba de alt teren
  • 0 (0 voturi)    
   da si nu (Joi, 6 martie 2008, 20:39)

   ApH [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

   Tu spui de terenul mai din dreapta, peste drum de Scoala 100 (cu acoperisul portocaliu). Si acela este tot al fundatiei, pe un teren trebuia sa fie complexul universitar iar pe celalalt un ansamblu de camine. Este gresit insa in articol, intersectia este dintre Tineretului si Vacaresti, nu Calarasi...
 • 0 (0 voturi)    
  dar cine e in spate? (Joi, 6 martie 2008, 17:46)

  gogu [anonim]

  dar cine e in spatele fundatiei aleia....ca pina una alta 'fundatiile' astea cam put....
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 6 martie 2008, 20:41)

   ApH [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   Toate universitatile particulare sunt fundatii, deoarece nu se pot constitui in societati comerciale, nu pot avea profit.
   • 0 (0 voturi)    
    Ei nu ? (Joi, 6 martie 2008, 22:26)

    Nicu [anonim] i-a raspuns lui ApH

    Universitatile particulare sunt unele din cele mai profitabile srl-uri din Ro ! Scot analfabeti cu diploma si veniturile sunt frumusele...
 • +1 (1 vot)    
  I love Bucharest (Joi, 6 martie 2008, 19:25)

  sempere [anonim]

  Nu numai acele trei hectare stau degeaba, ci si o sumedenie de case, terenuri abandonate, cu proprietari decedati iar mostenitori aflati prin strainatate (cunosc personal un caz) sau cladiri in paragina ai caror proprietari nu dau doi bani pe cum arata acest oras (in buricul Capitalei stiu o cladire al carui proprietar strain care nu are chef sa investeasca in reabilitare, desi are finante, insa nimeni nu-l obliga sa o faca).

  Nu exista reglementari care sa impuna reabilitari pentru estetica orasului. Nu vorbim de cartiere, ci de centrul Capitalei, de la Magheru pana la p-ta Rosetti si de la Regina Elisabeta pana la centrul istoric.
 • +1 (1 vot)    
  Bety Blagu: nepotrivit titlu....si documentarea? (Joi, 6 martie 2008, 19:25)

  teekaz [anonim]

  Nu sunt de acord cu titlul, care presupune sustinerea unui singur punct de vedere - al dezvoltatorilor. Cum adica "stau degeaba"? Pur si simplu este vorba de spatiu verde, de parc si din cate stiu parcurile si spatiile verzi in mediul urban, au un rol. In nici un caz nu stau degeaba, adica vreti sa spuneti ca nu produc bani?

  In al doilea rand, verificati situl Primarieri MB, exista acolo o sectiune cu PUZ, si verificati planul, ce este prevazut pe acel spatiu. Ca un PUD poate modifica este altceva.

  In fine, sau ca un corolar: sunt destule terenuri virane in Bucuresti destule constructii care trebuie demolate, de ce trebuie sa tai dintr-un parc ca sa torni betoane?
 • 0 (0 voturi)    
  e scos la vanzare (Joi, 6 martie 2008, 21:14)

  mihai [anonim]

  .....pe toate site-urile de afara....alte interese sunt acolo......
 • 0 (0 voturi)    
  hopaaa!!!!!!!! (Joi, 6 martie 2008, 21:16)

  hopaaaa!!!!!!! [anonim]

  Incepe "Hotnews" sa ia atitudine ?
  De unde atata tupeu pe voi baieti de va luati azi de "Fundatia Romania de Maine" de ... "UTI" ?! De Dalli "aia" cu parcarile aveti curaj ?
 • 0 (0 voturi)    
  stau degeaba? sa tragem niste betoane (Joi, 6 martie 2008, 23:30)

  gigi [anonim]

  nu mi-e clar ce inseamna ca stau degeaba, dar banuiesc ca e vorba de inca niste spatiu verde pe care inca nu s-au betoane. deci, hai sa punem niste betoane?!
 • 0 (0 voturi)    
  da, stau degeaba (Vineri, 7 martie 2008, 2:58)

  masha [anonim]

  nu inteleg cum nu va dati seama ce inseamna ca stau degeaba. adica nu se poate face nimic pe ele. nu se poate nici macar intretine verdeatza aia. nimic-nimic. fundatia nu face nimic cu terenul inca 80 si ceva de ani, dar nici nu-l da inapoi. e palatul copiilor acolo, e o gradinita acolo. ar putea sa amenajeze bucata aia dintre ele pentru copii. ca e margine de parc, nu e mijlocul verdetii.

  bine ca nu critica nimeni cand se mai face o terasa cu bere pe verdeata, dar faptul ca de 3 hectare din buricul bucurestiului nu se ma ingrijeste nimeni e o chestie asa, de glumit.
  • 0 (0 voturi)    
   din in margine in margine (Vineri, 7 martie 2008, 9:37)

   bedeu [anonim] i-a raspuns lui masha

   "Ca e margine de parc" nu este un argument valid. Daca se va construi ceva acolo, marginea de parc devine alta. Apoi, in noua margine , se va construi iar " ca e margine de parc". Si tot asa pana dispare "mijlocul verdetii" si ramanem fara parc.
   In Paris, sunt foarte multe parcuri intretinute, spatii verzi la fel, orice teren este udat, sunt si masini dar si scutere si biciclete.

   Aerul este curat, nu plin de praf ca la noi, pentru ca Administratia Publica are grija de oras.

   Iar o plimbare prin Paris pe jos este o placere.
   • 0 (0 voturi)    
    nu (Vineri, 7 martie 2008, 16:52)

    masha [anonim] i-a raspuns lui bedeu

    nu de constructie spuneam eu, ci de faptul ca, margine de parc fiind, si in apropierea palatului copiilor, ar putea fi amenajat acolo loc de joaca pentru copii. pe verdeata.

    iar principalul motiv al faptului ca bucurestiul e plin de praf nu e lipsa parcurilor. e faptul ca se spala strazile din an in pasti. si se matura in doru' lelii. si se lasa spatiile dintre cladiri fara iarba, astfel ca pamantul uscat se poate rasfira in voie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by