De la 1 ianuarie, ar urma să fie făcute mai multe majorări ale pensiilor, salariului minim brut și alocațiilor pentru copii. Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL, a anunțat vineri după-amiază, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR, că s-a stabilit că va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%, iar salariul minim brut va creşte la 2.550 lei. Alocaţiile pentru copiii de până la doi ani vor fi 600 de lei, iar pentru cei în vârstă de peste 2 ani alocaţia va creşte la 243 de lei. În schimb, persoanele cu pensie peste 4.000 de lei nu vor mai fi scutite de la plata CASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nicolae Ciucă a anunțat că au fost încheiate discuțiile pe capitolul Social din programul de guvernare și au fost convenite mai multe majorări:

  • Pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 de lei
  • Pensiile vor fi indexate cu 10%
  • Cei care au pensii între 1.000 şi 1.600 de lei vor primi o indemnizatie de 1.200 de lei la începutul anului viitor. (Sprijinul financiar va fi acordat o singură dată pentru a suporta creșterea facturilor la utilități)
  • Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS. Vor plăti contribuții pe sănătate de 10%
  • Salariul minim brut va creşte la 2.550 de lei
  • Se va acorda cea de-a 13 indemnizaţie pentru persoanele cu handicap
  • Alocațiile vor crește la 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani
  • Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei

Nicolae Ciucă a precizat că impactul bugetar total al acestor măsuri va fi de aproximativ 13,6 miliarde de lei.

  • "Urmează ca prin măsurile care o să fie asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor şi partea de dublare a redevenţelor să se găsească soluţii, plus celelalte măsuri fiscale, care vor fi", a susținut Ciucă, întrebat care va fi sursa pentru toate aceste majorări.

"Taxa pe lux", cerută de PSD, nu va exista, a mai susținut Ciucă: "Fără taxă pe lux, nu o să fie crescute taxele. O să rămânem pe cotă unică şi, de asemenea, asigurăm pe toată lumea că o să alocăm 7% din PIB".

Surse politice declarau vineri dimineață pentru HotNews.ro că la ultima rundă de negociere social-democrații și liberalii au convenit o serie de măsuri vizând majorări de salarii, pensii și alocații, propuse de PSD.