Ioan Lazăr, manager al Spitalului Județean din Piatra Neamț în perioada 2012 și 2016, a fost trimis în judecată de DNA, alături de fostul șef al Serviciului de achiziții, pentru supraevaluarea unui contract vizând reabilitarea Secției Pediatrie. Deși lucrările nu au fost finalizate nici până acum, echipamentele ce au făcut obiectul contractului au fost livrate și achitate și au zăcut pe holurile spitalului, spun procurorii. Este al treilea dosar în care fostul șef al spitalului din Piatra Neamț este trimis în judecată pentru achiziții supraevaluate.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat joi că procurorii de la Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a lui Ioan Lazăr și a Oanei Dana Murariu, fost manager al Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, respectiv șef al Serviciului de achiziții din cadrul aceleiași unități medicale, pentru abuz în serviciu. De asemenea, a fost trimis în judecată și un om de afaceri, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Conform procurorilor DNA, în 2015, Ioan Lazăr și Oana Murariu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de achiziție publică privind „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț”. Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte și societatea omului de afaceri inculpat în acest dosar.

Procurorii spun că fostul manager al spitalului ar fi dispus întocmirea documentației premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenție și organizarea procedurii de achiziție publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziție lista de dotări medicale și nemedicale și prețurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant, conform DNA.

În același context, Ioan Lazăr și Oana Murariu ar fi întocmit și avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziție publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale și nemedicale a fost realizată de omul de afaceri (5.014.294 lei - echivalentul a 1.129.727 euro - care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului). De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentația de atribuire a contractului și răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privința specificațiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricționa accesul altor operatori economici la procedură.

Potrivit DNA, deși lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu asocierea respectivă au fost livrate și achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

De exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 4 decembrie 2018.

Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică este estimat la 2.531.421 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în cauză.

În acest dosar, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale celor trei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

Ioan Lazăr și Oana Murariu au fost trimiși în judecată de DNA și în decembrie 2020, într-un dosar privind achiziții supraevaluate la blocul operator. De asemenea, fostul manager al Spitalului Județean din Piatra Neamț a fost trimis în judecată într-un dosar din 2018 privind achiziționarea la suprapreț a unui aparat tomograf.