DIICOT face cercetări într-un dosar penal deschis in rem (pentru fapte) în urma incidentului produs la începutul lunii septembrie în comuna Răchiteni din județul Iași, unde un grup de protestatari conduși de Diana Șoșoacă a blocat accesul în centrul de vaccinare. Dosarul a fost declinat de către Parchetul General.

Diana SosoacaFoto: Agerpres

Reprezentanți ai Parchetului General au declarat miercuri, pentru HotNews.ro, că dosarul penal a fost deschis de Poliție și trimis atunci Parchetului instanței supreme, care l-a declinat către DIICOT în 12 noiembrie.

Dosarul penal a fost desschis in rem (pentru fapte) pentru infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Dosarul a fost trimis DIICOT pentru că una dintre infracțiunile vizate este și "comunicare de informatii false", infracțiune care atrage competența acestei structuri de Parchet.

La începutul lunii septembrie, când comuna Răchiteni din județul Iași era în carantină, iar autoritățile au organizat acolo un centru de vaccinare, un grup de protestatari în frunte cu Diana Șoșoacă a blocat accesul în centru. "Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, a scandat Diana Șoșoacă, alături de susținători.

Senatoarea a transmis live manifestația: ”Cea mai mare minciună a secolului”.

Oamenii au fugit speriați și nu s-a mai vaccinat nimeni, declara directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, conform RFI: ” Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință, prin prezența ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită”.