Un specialist de la Direcția Națională Anticorupție a fost reținut de către colegii săi procurori după ce a fost prins în flagrant când lua mită 6.000 de euo de la un om de afaceri. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că angajatul DNA ar fi cerut banii pentru a-i atribui firmei omului de afaceri un contrat prin care Direcția Anticorupție voia să achiziționeze o dronă.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat miercuri reținerea pentru 24 de ore a lui Nicolae Răzvan Despa, specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, specialistul DNA i-ar fi cerut unui om de afaceri (martor în dosar) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 de euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

DNA spune că banii respectivi ar fi fost ceruți în legătură cu un contract de achiziție publică pe care omul de afaceri intenționa să îl încheie cu Direcția Națională Anticorupție în cadrul proiectului „Continuarea dezvoltării capacității tehnice a D.N.A în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale U.E” cofinanțat de OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance.

În 16 noiembrie, Despa a primit de la omul de afaceri 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), ocazie cu care a fost organizat flagrantul.

Angajatul DNA ar fi cerut banii pentru a-i atribui firmei omului de afaceri un contrat prin care Direcția Anticorupție voia să achiziționeze o dronă de supraveghere în valoare de 55.000 de euro.