​Uniunea Europeană ia în considerare realizarea unei forțe militare comune de până la 5.000 de soldați până în 2025 pentru a interveni într-o serie de crize și fără a se baza pe Statele Unite, potrivit unui proiect al Bruxellesului.

Soldati germaniFoto: Flickr

"Capacitatea de desfășurare rapidă a UE" ar trebui să fie formată din componente terestre, maritime și aeriene care ar putea fi transformate în și din orice forță permanentă, în funcție de criză, potrivit documentului confidențial de 28 de pagini datat 9 noiembrie și consultat de Reuters.

Miniștrii de externe și ai apărării din UE au dezbătut pe scurt planul luni seară la Bruxelles și urmează să continue marți, urmând să ajungă la un document final până în luna martie a anului viitor.

La două decenii după ce liderii UE au convenit pentru prima dată să înființeze o forță de 50.000-60.000 de oameni, dar nu au reușit să o facă operațională, proiectul de strategie elaborat de șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, reprezintă cel mai concret efort de a crea o forță militară de sine stătătoare care să nu se bazeze pe americani.

”Busola Strategică” pentru amenințări iminente sau situații de criză

"Avem nevoie de mai multă rapiditate, robustețe și flexibilitate pentru a ne asuma întreaga gamă de sarcini militare de gestionare a crizelor", se arată în proiectul, denumit ”Busola Strategică”

"Trebuie să fim capabili să răspundem la amenințări iminente sau să reacționăm rapid la o situație de criză, de exemplu o misiune de salvare și evacuare sau o operațiune de stabilizare într-un mediu ostil", se arată în proiect.

Nu toate cele 27 de state UE ar trebui să participe, deși aprobarea oricărei desfășurări ar necesita consens.

Busola strategică este cel mai apropiat lucru pe care UE l-ar putea avea de o doctrină militară și se aseamănă cu "Conceptul strategic" al NATO, condus de SUA, care stabilește obiectivele alianței.

Statele Unite au îndemnat europenii să investească în trupe amplasabile, iar președintele american Joe Biden a declarat că astfel de măsuri ar fi complementare NATO. UE a menținut grupuri de luptă de 1.500 de soldați din 2007, dar acestea nu au fost niciodată folosite, în ciuda eforturilor de a le desfășura în Ciad și Libia.

Divizarea grupurilor de luptă în unități mai mici le-ar putea face mai flexibile și mai ușor de desfășurat.

"Utilizarea modulelor ne va oferi o mai mare flexibilitate pentru a ne adapta forța la natura crizei ... Acest lucru este esențial dacă dorim să depășim obstacolele cu care ne-am confruntat în trecut", se arată în proiectul de plan strategic.