Președintele rus Vladimir Putin a descris luni drept o „provocare” exercițiile militare desfășurate de Washington și NATO în Marea Neagră, în timpul unui interviu telefonic cu omologul său francez Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului, scrie AFP.

Exercitiu militar NATO la Marea NeagraFoto: DOD Collection/ Alamy/ Profimedia

În conversația sa cu Macron, Putin „a atras atenția asupra caracterului provocator al exercițiilor pe scară largă desfășurate de Statele Unite și unii dintre aliații săi în Marea Neagră, care sporesc tensiunile dintre Rusia și NATO,” a declarat Kremlinul.

Președintele rus părea să se refere la participarea mai multor nave militare americane la exerciții în Marea Neagră despre care Moscova a spus săptămâna trecută „că le monitorizează”.

Cea mai recentă acuzație a acestuia vine pe fondul tensiunilor crescânde în jurul conflictului din Ucraina, o țară care se învecinează cu Marea Neagră.

Situația din această regiune a fost foarte tensionată de la anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. De mai bine de șapte ani, Ucraina se află în conflict cu separatiștii pro-ruși în partea de est a teritoriului său.

Tensiunile au escaladat în ultimele zile, Statele Unite și Uniunea Europeană exprimându-și îngrijorarea cu privire la desfășurarea recentă a trupelor rusești la granița acestei țări de la Marea Neagră.

Într-un interviu telefonic cu Putin luni, Macron și-a exprimarea „preocuparea puternică” și „dorința sa de a apăra teritorialitatea deplină a Ucrainei”, potrivit președinției franceze.

La rândul său, Putin a acuzat Kievul că conduce o „politică distructivă”, invocând „folosirea recentă de către Ucraina a dronelor în zona de conflict”, a spus Kremlinul.

Folosirea de către Ucraina a unei drone de luptă turcești împotriva separatiștilor pro-ruși luna trecută a stârnit furia Moscovei.