​La acest moment, rata de vaccinare anti-COVID în rândul populației generale din România este de 39%, iar ținta este să fie depășit procentul de 50% până la finalul acestui an, a afirmat luni, la o dezbatere HotNews.ro LIVE, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță. El spune că focusul cel mai important trebuie să fie pe populația vulnerabilă, în condițiile în care s-a vaccinat doar 1 din 4 oameni cu vârsta de peste 80 de ani și explică, motivele pentru care cel mai scăzut procent de vaccinare este în rândul persoanelor din această categorie de vârstă.

Pandemia de COVID-19Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Vaccinarea în România, situația actuală:

 • peste 45% rată de vaccinare cu cel puțin o doză în rândul populației adulte
 • peste 44% rată de vaccinare în rândul populației eligibile, cu vârsta de peste 12 ani
 • aproximativ 39% rată de vaccinare în rândul populației generale

Când ar putea ajunge România la rată de vaccinare de 70%?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că este foarte greu de spus, însă este clar că nu va fi atinsă până la finalul anului:

 • "Eu mi-aș dori să depășim 50%, dar cel mai important este să avem o rată crescută de vaccinare în rândul populației vulnerabile - persoanele de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice sau cei din centre sociale și din centrele de dializă.
 • Focusul cel mai important este pe populația vulnerabilă. Pentru grupa de vârstă 50 până la 70 de ani, rata de vaccinare este de peste 50%. Nu stăm bine deloc la vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani, unde rata de vaccinare este de 25%, deci mult redusă. O persoană din 4 este vaccinată la această grupă de vârstă".

Caare este explicația?

 • "Sunt multiple motive. Este puțin probabil să vorbim despre accesibilitate, pentru că noi știm că asigurăm vaccinarea la domiciliu cu echipe mobile, sunt aproape 40.000 de persoane în România care au fost vaccinate la domiciliu de către echipe mobile. În centrele rezidențiale, în centrele sociale rata de vaccinare este de peste 75%.
 • Cred că vorbim de fapt, la această grupă de vârstă, de câteva lucruri care țin de o ezitare mult mai mare, de o reticență mult mai crescută. Există această mentalitate, în România, că după o anumită vârstă nu trebuie să mai faci foarte multe pentru sănătatea proprie, ci cât mi-e dat să trăiesc, trăiesc și dacă mă îmbolnăvesc, oi vedea eu ce fac. Există această atitudine fatalistă și din acest motiv apelul meu a fost tot timpul către tineri, către aparținători, să încerce să transmită mesajele noastre către cei din familie.
 • De asemenea, aici un rol important îl au cultele religioase pentru că marea parte a acestor persoane sunt cei practicanți, cei care, în general, merg la biserică și sunt mai apropiați de zona spirituală.
 • Aici ar fi un rol foarte important al cultelor religioe, al asistenților comunitari al medicilor de familie. Capacitate de vaccinare avem, doze de vaccin avem.

În Republica Moldova, unde vaccinarea anti-COVID a început în 1 martie, lucrurile stau și mai rău, a afirmat, la HotNews.ro LIVE, coordonatoarea campaniei de vaccinare de la Chișinău, Ninel Revenco:

 • "În strategia aprobată în ianuarie, ne-am propus ca la finele lui noiembrie, începutul lunii decembrie să ajungem la rată de vaccinare de 70%. Iată, am ajuns azi la puțin peste 26%.
 • Ar trebui să fie un mesaj clar, unic și implicarea tuturor actorilor.
 • Lucrătorii medicali nu pot fi singuri".