”Cu unanimitate, încetează procesul penal faţă de inculpaţii Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,(...). Cu majoritate, încetează procesul penal faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-o notă a magistraților de la Curtea Supremă, transmisă luni. DNA dispusese, în luna septembrie a anului 2017, trimiterea în judecată a fostul ministru Gabriel Sandu, a fostului şef al Microsoft România Călin Tatomir şi a oamenilor de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu în dosarul „Microsoft III”. Aceştia fuseseră atunci acuzaţi de procurori că ar fi prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.

Claudiu Florica, Calin Tatomir, Gabriel Sandu si Dinu PescariuFoto: Colaj foto/ Sursa: Agerpres, HotNews

”Cu majoritate, în temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen., achită pe inculpatul TATOMIR CĂLIN pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.48 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art.309 C.pen. IV. Cu majoritate, în conformitate cu art.25 alin.5 C.pr.pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă AUTORITATEA PENTRU DIGITALIZAREA ROMÂNIEI. În temeiul art.397 alin.5 C.pr.pen. menţine măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale. În temeiul art.397 alin.5 teza ultimă C.pr.pen. atrage atenţia părţii civile AUTORITATEA PENTRU DIGITALIZAREA ROMÂNIEI că măsurile asigurătorii încetează de drept dacă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. V. Cu unanimitate, în temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpatul FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002. VI. Cu majoritate, în temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen., achită pe inculpaţii: PESCARIU DINU MIHAI pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002, şi TATOMIR CĂLIN pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002. VII. Cu majoritate, în temeiul art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu în sumă de 868 lei se plăteşte din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. Pronunţată astăzi, 15 noiembrie 2021, în conformitate cu disp. art. 405 alin. 1 teza a II-a C.pr.pen. prin punerea sentinţei la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în nota transmisă luni.

”În condiţiile în care, în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, inculpatul Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea inculpaţilor Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, a depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract de închiriere software”, a arătat DNA la acea vreme.

Acest lucru nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, au mai precizat procurorii. În acest context, Pescariu şi Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinţa nr. 258/24.03.2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnaţi Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel pentru trafic de influenţă).

”În urma înţelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare".

Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte şi firma Dim Soft SRL”, a mai precizat sursa menţionată.

În 2020, magistrații instanței supreme au decis să reia de la zero Dosarul Microsoft III (în care au fost judecați Dinu Pescariu, Gabriel Sandu, Călin Tatomir și Claudiu Florică), deoarece judecătoarea Geanina Arghir urma să se pensioneze.