Majoritatea celor 17 candidați români la alegerile locale din Danemarca se bat pentru a reprezenta municipalități din Iutlanda, una în Fyn și trei în Zealand. Dar, în ciuda distanței dintre ei, există paralele notabile între politicile lor – rezultatul unei înțelegeri comune a provocărilor unice de integrare cu care se confruntă străinii, scriu danezii de la CPH Post.

Ovidiu Nechitoi, Alina Racila and Daniel AvramFoto: CPH Post

Comunicarea este cheia

Comunicarea interculturală este o influență majoră a politicii în multe cazuri. Daniel Avram de la Esbjerg afirmă că „trebuie să învățăm unii de la alții” – o filozofie pe care a pus-o în practică atunci când a înființat o asociație daneză-română în 2019.

Ovidiu Nechitoi din Åbenrå are în vedere o asociație mai largă care să se extindă la toți expații. Nechitoi a lucrat la o fabrică de lapte înainte de a trece la consultanță în Kolding și înțelege valoarea unor servicii precum sindicatele și centrele de recrutare.

Propunerea lui pentru un centru orientat spre expați ar ajuta în mare măsură să „ne facă văzuți”, susține el.

Harta candidaților români la alegerile locale din Danemarca din 2021

Egalitate de șanse

Pentru Alina Racila, care face campanie în Tønder, Iutlanda de Vest, egalitatea de șanse este o preocupare cheie. „Sexul, vârsta, naționalitatea, educația sau handicapul tău nu ar trebui să stea în calea unei vieți bune”, spune ea.

La fel ca Avram, Roxana Simion, care candidează în Frederiksberg, vrea „să deschidă o punte de legătură între danezi și străini”.

„Avem multe de învățat unul de la celălalt”, spune ea. „Vreau să creez o primire caldă pentru toți cei care sunt noi în țară.”

Simion subliniază, de asemenea, importanța învățării limbilor străine – lucru pe care Racila îl cunoaște prea bine din timpul petrecut la cursurile de limbi străine pe când muncea cu normă întreagă, când s-a mutat pentru prima dată la Copenhaga în 2014.

Un ales român

Educația și accesibilitatea au fost, de asemenea, o politică cheie pentru Narcis George Matache, un cetățean român care a candidat pentru Socialdemokratiet la alegerile din Regiunea Iutlanda de Nord din 2017.

În timpul campaniei sale, el a organizat întâlniri și evenimente sociale în limba engleză pentru a explica defecțiunea sistemelor locale de vot. Scopul a fost acela de a implica mai mulți străini în procesul electoral – indiferent de standardul la care erau competențele lor daneze.

Până la urmă, nu a reușit să câștige un loc cu doar 300 de voturi obținute, dar în martie 2019, în urma unei pensionări, Matache a fost promovat în funcția de prim-adjunct, care este o funcție politică recunoscută.

În consecință, el candidează pentru consiliul regiunii Iutlanda de Nord.

Românii în căutarea recunoașterii

Majoritatea românilor nu candidează însă în marile municipii. Din cei 15 candidați, 11 candidează în Iutlanda. Alina Racila, Ovidiu Nechitoi si Daniel Avram candidează în Tønder, Aabenraa si Esbjerg.

”Și am descoperit în timpul interviului nostru că au mai multe lucruri în comun – în afară de faptul că numele lor de familie sunt la fel de greu de pronunțat.”, scriu jurnaliști danezi.

În calitate de candidați Socialdemokratiet, aceștia împărtășesc mai mult sau mai puțin aceeași agendă politică. Toți numesc Danemarca noua lor casă. Și toți vor să obțină un scor mare la alegerile municipale din 16 noiembrie.

Integral pe CPH Post