Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a unei a doua insecte - Locusta migratoria (lăcusta călătoare) - ca aliment nou. Va fi disponibilă sub formă congelată, uscată și de pudră și este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.

lacusta calatoareFoto: Wikipedia

Conform Comisiei Europene, această autorizație vine în urma unei evaluări științifice riguroase făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă.

Produsele care vor conține acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice.

Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea.

În luna iunie a acestui an a fost autorizată prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat.

Potrivit CE, în diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.