Întâlnirea SUA-România a inclus grupurile de lucru stabilite în cadrul formatului Dialogului Strategic: cooperare politico-militară, evoluții politice și economice la nivel regional, cooperare economică bilaterală pe teme legate de infrastructură, investiții și comerț, energie și mediul înconjurător, cooperare în domeniul statului de drept și consolidarea legăturilor între națiuni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din declarația comună SUA - România (n.r. sublinierile aparțin redacției):

  • Cooperarea în domeniul securității este o parte consistentă și un element cheie al parteneriatului strategic româno-american. Împreună, cele două părți vor construi plecând de la realizări semnificative, cum este baza militară de apărare antirachetă de la Deveselu. Vor continua să își îmbunătățească eforturile comune în cadrul NATO, pentru a-și îndeplini angajamentele luate în materie de apărare și descurajare, axate cu precădere pe regiunea Mării Negre, o componentă cheie a securității euroatlantice. Statele Unite și România au subliniat importanța valorificării succesului vizitei Secretarului Apărării Lloyd Austin în România, din octombrie 2021, pentru a aprofunda cooperarea noastră pe probleme critice de securitate.
  • Ambele părți și-au exprimat acordul de a colabora pentru a consolida relația transatlantică în toate formatele cooperării. Și-au luat angajamentul pentru consultare și coordonare în detaliu cu privire la politicile și inițiativele care promovează reziliență strategică transatlantică, în vederea reducerii nivelului de dependență de entitățile care nu împărtășesc valorile și interesele comunității transatlantice și în același timp, în vederea intensificării legăturilor cu parteneri și entități care gândesc la fel. Statele Unite și România vor colabora strâns mai ales pe marginea viitorului Concept Strategic al NATO, pentru a întări Alianța în misiunea sa de garant al păcii și securității în Europa. Totodată, ambele părți au subliniat importanța cooperării dintre Uniunea Europeană și NATO, a asigurării complementarității și consolidării interoperabilității.
  • În ceea ce privește infrastructura, investițiile și oportunitățile comerciale, ambele țări au propus căi de a ajunge la rezultate pozitive și concrete pentru companii și cetățeni și de a promova valorile economice comune. Cele două părți au recunoscut importanța strategică pe care o are dezvoltarea infrastructurii pentru facilitarea interconectivității între țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv prin sprijin și potențiale investiții oferite de Statele Unite. Ambele părți și-au exprimat sprijinul pentru Inițiativa Celor Trei Mări și potențialul acesteia de a asigura reziliența economică în regiune.
  • Cele două părți au evaluat cooperarea bilaterală din sectorul energetic, acordând atenție în special punerii în aplicare a Acordului Interguvernamental de cooperare pe marginea programului României pentru energie nucleară, semnat anul trecut. Mai mult, atât Statele Unite, cât și România, au subliniat importanța anunțului făcut de Președintele Iohannis împreună cu Reprezentantul Special Kerry la Conferința COP26 de săptămâna trecută de la Glasgow, cu privire la intenția României de a amplasa pe teritoriul său, până în 2028, reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), construite în SUA, „primele de acest fel”. Astfel, România devine lider regional și își întărește angajamentul de a lupta împotriva schimbărilor climatice, cu contribuția tehnologiei revoluționare americane, demonstrând încă o dată trăsătura caracteristică a Parteneriatului Strategic încheiat între Statele Unite și România. Părțile au discutat și despre o posibilă cooperare în materie de resurse de energie eoliană offshore (în largul mării). Calitățile de lider regional îndrăzneț ale României și ingeniozitatea Statelor Unite vor crea locuri de muncă, vor consolida securitatea energetică a Europei și vor combate criza climatică.
  • Statele Unite și România vor coopera îndeaproape în domeniul tehnologiei comunicațiilor, având în vedere importanța securității noii generații de rețele de comunicații wireless (fără fir) în a asigura prosperitatea, dar și securitatea celor două națiuni.
  • Statele Unite și România și-au exprimat acordul de a colabora pentru a deveni mai puternice și a-și spori reziliența, inclusiv prin măsuri comune de promovare a democrației, statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului, atât la nivel regional, cât și mondial. Și-au reiterat angajamentul de a lucra împreună pentru a contracara încercările sistematice de a submina valorile comune ale comunității euroatlantice. Statele Unite și România au subliniat importanța eforturilor comune continue de a păstra ordinea internațională bazată pe reguli, de a sprijini buna guvernare și a menține societățile deschise. Ambele părți au luat în discuție folosirea Summitului pentru Democrație din luna decembrie pentru a consolida democrația și statul de drept în întreaga lume.
  • Statele Unite și România și-au reiterat și angajamentul de a colabora pentru a combate amenințările emergente și pentru a reacționa la atacurile efectuate prin mijloace hibride sau în spațiul cibernetic, precum și pentru a lupta împotriva dezinformării.
  • Statele Unite și România vor continua să trateze prioritar schimburile educaționale, culturale și profesionale și se angajează să colaboreze cu scopul de a face progrese pentru îndeplinirea cerințelor ca România să acceadă la Programul „Visa Waiver”. Legăturile dintre popoarele noastre reprezintă un punct forte colectiv și ambele țări au decis să dezvolte programe de diplomație publică ce abordează teme legate de Holocaust și promovează o înțelegere comună asupra tuturor priorităților pe care le împărtășim.

CITEȘTE ȘI: