O asistentă care lucra la un cabinet de medicină de familie din Gorj a fost reținută pentru luare de mită, după ce ar fi eliberat mai multe certificate de vaccinare false. Conform procurorilor, femeia primea între 500 și 1.500 de lei de la fiecare persoană, pentru eliberarea unei adeverințe false de vaccinare anti-COVID.

Certificat verde COVIDFoto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images

Parchetul Tribunalului Gorj a anunțat joi că asistenta medicală a fost reținută pentru 24 de ore pentru infracțiunile de luare de mită, fals informatic şi fals intelectual, toate în formă continuată.

Procurorii spun că femeia, care este asistentă medicală la un cabinetul medical de familie dintr-o comună din judeţul Gorj, a cerut şi primit mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1.500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a le elibera în fals certificate de vaccinare anti-COVID, fără a le administra doza de vaccin.

Conform Parchetului Tribunalului Gorj, asistenta medicală ar fi eliberat peste 20 de certificate false de vaccinare:

  • În 20.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şapte persoane şi a emis în fals şapte adeverinţe de vaccinare, fără ca vaccinarea să fie realizată efectiv.
  • În aceeaşi zi a cerut şi primit mită de la două persoane, în incinta cabinetului medical, sume de bani, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19.
  • În 21.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru două persoane şi a emis în fals două adeverinţe de vaccinare, fără ca vaccinarea să fíe realizată efectiv.
  • În aceeaşi zi a pretins şi primit mită, în incinta cabinetului medical, sumele de câte 1.000 lei de la două persoane, pentru a le introduce datele de identitate în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19.
  • În 30.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru o persoană şi a emis în fals o adeverinţă de vaccinare, fară ca persoana respectivă să fíe prezentă în incinta cabinetului medical, fiind prezentată doar o copie a actului de identitate al acesteia. În aceeaşi zi a cerut şi primit mită de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 1.500 lei.
  • În 12.10.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată. În aceeaşi zi a cerut şi primit mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2.000 lei.