Organismul nostru este un sistem aflat într-o permanentă mișcare, de aceea este important să acordăm atenție fiecărui element pentru ca acesta să funcționeze mereu la parametri optimi. Doar așa ne putem menține sănătoși și ne vom putea proteja de boli. Am discutat cu domnul doctor Alin Popescu, medical advisor Alevia, despre situațiile în care organismul nostru are nevoie de sprijin pentru a deveni mai puternic și a învinge bacteriile și virusurile care ne pot pune probleme și ce putem face noi pentru a-l ajuta.

Protejează-te împotriva bacteriilor și virusurilor, pentru a avea un organism sănătos!Foto: ALEVIA

O imunitate puternică înseamnă o stare de sănătate bună?

Imunitatea este dată de capacitatea organismului nostru de a rezista în fața posibilelor infecții și de a lupta cu ele. Este, practic, bariera noastră de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor cu care intrăm în contact zilnic. La naștere, noi deținem deja un prim scut de apărare, care se activează în momentul în care venim pe lume. Aceasta este imunitatea moștenită. Ulterior, organismul nostru dezvoltă singur alte mecanisme de apărare, de fiecare dată când este expus unui nou agent patogen/infecție. Organismul va încerca să îl combată și va dezvolta anticorpi împotriva lui. Aceasta este imunitatea dobândită. Totodată, imunitatea dobândită poate apărea și prin vaccinare, provocând un răspuns imun al persoanei vaccinate fără ca aceasta să fi trecut prin boală.

Știm că pentru mulți dintre noi nu este foarte clară diferența dintre bacterii și virusuri? Ne puteți ajuta să o înțelegem mai bine?

Prin faptul că structura noastră este permanent în mișcare, suntem în permanență înconjurați de organisme minuscule care includ bacterii și virusuri. Și le întâlnim peste tot: în aer, în apă, în alimente, pe suprafețele cu care intrăm în contact. Dintre acestea, cele mai multe sunt inofensive, dar unele sunt și agenți patogeni, care ne pot îmbolnăvi.

Virusurile sunt cele care cauzează răceli și gripe, dar sunt răspunzătoare și de alte afecțiuni mai serioase, precum hepatită sau SIDA. Însă pentru a se reproduce, un virus are nevoie să se instaleze într-o gazdă vie, spre exemplu organismul uman. Atunci când un virus intră în corpul uman, poate modifica funcționarea normală a celulelor și produce clone ale sale, misiunea lui fiind aceea de a continua să se reproducă. Spre deosebire de virusuri, bacteriile sunt autonome din punctul de vedere al reproducerii. O bacterie poate trăi și se poate reproduce de una singură aproape oriunde: pe sol, în apă, în corpul nostru. Organismul nostru poate trăi pașnic alături de bacterii, spre exemplu coloniile din intestine ne sunt de ajutor și ne întăresc sistemul imunitar. Dar, la fel ca virusurile, bacteriile ne pot dăuna prin replicarea rapidă în corpul nostru, distrugând celulele. Unele bacterii produc, de asemenea, toxine care pot ucide celulele și pot provoca o reacție imună supradimensionată ce poate fi dăunătoare.

Putem apela la suplimente alimentare pentru a ne susține sistemul imunitar?

Se întâmplă de multe ori ca organismul chiar să aibă nevoie de un ajutor din exterior pentru a funcționa bine sau pentru a se reface mai repede. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o alimentație diversificată și echilibrată și un mod de viață sănătos. Însă, au rolul de a completa o dietă echilibrată, compensând cu un aport de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți. Când alegem suplimente cu formule 100% naturale și cu biodisponibilitate 100%, elementele nutritive pe care acestea le conțin se absorb cel mai bine în organism și devin disponibile în cel mai scurt timp, într-o cantitate foarte mare.

De exemplu, Vitamina C Naturală 1000mg de la Alevia are 100% biodisponibilitate pentru sistemul imunitar, fiind obținută exclusiv din extract standardizat de măceșe. Contribuie la susținerea imunității atât în perioada de prevenție, cât și la susținerea organismului în tratarea tusei, răcelilor și gripei. Dacă dorim să prevenim apariția infecțiilor virale, ne poate fi de ajutor Quercetin 500mg cu Bromelaină , care contribuie la întărirea sistemului imunitar și protejează căile respiratorii.

Optimicin are un puternic efect antibacterian, conține extracte din plante care ajută la prevenirea infecțiilor, la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă și la reducerea duratei perioadei de îmbolnăvire (cimbru, busuioc, astragalus, usturoi, mix de ciuperci care conțin beta- glucani). Acesta are triplă acțiune: imunostimulator, prin stimularea imunității organismului în perioadele acute, efect antibacterian care ajută vindecarea și susține organismul în refacere, fără recidive.

Un imunostimulator complex pe care îl găsim în gama de produse Alevia, cu ingrediente naturale sinergice, este Imunio. Acesta are triplă acțiune: este eficient în prevenirea apariției afecțiunilor sistemului respirator în sezonul rece, stimulează sistemul imunitar și are efect antioxidant puternic și de creștere a nivelului de energie. Eficiența sa terapeutică este dată de ingredientele naturale, precum Astragalus, Resveratrol, Vitamina C, Mix de ciuperci care conțin beta-glucani, Ceai-verde, Zinc, Echinacea, Astaxanthin.

Cum altfel ne putem fortifica sistemul imunitar?

Cu siguranță trebuie să acționăm pe mai multe paliere. În primul rând, ar trebui să fim atenți să urmăm o igienă corespunzătoare: să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun înainte să gătim sau să mâncăm, după ce am tușit sau am strănutat, după ce am utilizat toaleta sau am atins suprafețe din spații publice, precum cele din mijloacele de transport în comun. La fel de importantă este alimentația, care trebuie să fie cât mai diversificată, de bună calitate și bogată in nutrienți - cereale și produse derivate din cereale, fructe și legume proaspete, nuci și semințe, leguminoase, lactate, ouă, pește, carne și uleiuri vegetale sănătoase.

Somnul și odihna sunt, de asemenea, esențiale. Știați că mai puțin de 6 ore de somn în fiecare noapte crește riscul contactării unei răceli? Adulții ar trebui să doarmă minimum 7 ore/noapte, copiii până la 10 ore/noapte, iar bebelușii 14 ore/noapte.

Activitatea fizică și mișcarea cresc rezistența organismului în lupta cu infecțiile. Cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi, inclusiv mersul pe jos, ne vor ajuta să ne energizăm. Totodată, nu trebuie să scăpăm din vedere diminuarea stresului, deoarece pe lângă alte repercusiuni, duce și la scăderea imunității. Ne putem dedica timpul unor hobbyuri, socializării și chiar putem încerca câteva sesiuni de meditație.

------------------------------------------

Alevia este o companie românească din Bucovina, înființată în anul 1994, producătoare de suplimente alimentare, creme, gustări sănătoase și ceaiuri. De-a lungul celor 27 de ani de experiență s-a dezvoltat constant și a reușit să obțină formulele cele mai eficiente pentru sănătatea românilor, astfel încât consumatorii să își poată descoperi echilibrul optim și să-și poată atinge potențialul maxim. Un nou echilibru, mai bun, mai sănătos, mai productiv.

Specialiștii Alevia sintetizează puterea terapeutică a plantelor în suplimente și produse naturale care să te ajute să fii bine, în formă și cu poftă de viață. Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, care are și competențe în management sanitar și apifitoterapie, s-a alăturat misiunii Alevia în calitate de medical advisor, pentru a duce mai departe puterea naturii în folosul oamenilor și a stării lor de bine și a-i ajuta să ducă o viață mai sănătoasă, prin obiceiuri zilnice simple.

Articol susținut de ALEVIA