Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, spune că nu se poate pronunţa cu privire la incendiul izbucnit joi dimineaţă la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti înainte ca specialiştii să anunţe cauza incendiului. "Ceea ce ştim astăzi - şi nu ştim de azi dimineaţă, de la acest incendiu, ci ştim din săptămânile în care suntem - este că avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine”, a declarat Cseke Attila.

Cseke AttilaFoto: AGERPRES
  • "Trebuie să aşteptăm cauza incendiului. Nu ar fi corect nici din partea ministrului Sănătăţii, nici din partea altor autorităţi ale statului să dea o cauzalitate posibilă la acest incendiu. (...)
  • Atâta timp cât nu ştim cauza incendiului, atâta timp cât specialiştii nu au spus ce s-a întâmplat, orice soluţie sau orice rezultat pe care ne-am dori să îl spunem nu ar fi corect.
  • Ceea ce ştim astăzi – şi nu ştim de azi dimineaţă, de la acest incendiu, ci ştim din săptămânile în care suntem – este aceea că avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, conform News.ro.

El a spus că personalul medical a încercat să stingă incendiul, care a fost lichidat după sosirea echipajelor de pompieri.

  • "Din informaţiile noastre, infirmiera care are şi arsuri şi a fost transferată la Spitalul Floreasca a încercat să intervină în momentul în care s-a aprins focul şi combinezonul i-a luat foc. Colegii au stins focul, dar a suferit arsuri”, a mai afirmat ministrul.

Incendiul a izbucnit joi dimineaţă în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde erau internați 20 de pacienţi cu COVID-19. Doi bolnavi, bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani, au murit carbonizaţi, iar o infirmieră a suferit arsuri. Alţi 15 pacienți au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a Spitalului Judeţean, în timp ce trei au refuzat transferul.

Managerul spitalului, Bogdan Nica, spune că secţia era renovată, iar instalaţia electrică fusese verificată și există detectoare de oxigen.

Incidentul are loc la mai puțin de o lună și jumătate de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit 7 pacienți. Este a patra tragedie în mai puțin de un an, după incendiile de la Piatra Neamț și Institutul "Matei Balș".