Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Bogdan Nica, spune că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase nu ar fi pornit de la instalaţia de oxigen, ci probabil de la o scânteie produsă între pat şi parchet, pe fondul agitaţiei bolnavului, sau de la o defecțiune a unui aparat din salon.

Incendiu PloiestiFoto: Captura YouTube

"Nu la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. Într-o atmosferă cu oxigen... erau doi bolnavi cu CPAP (măşti de oxigen - n.r.) acolo, cantitate mare de oxigen... E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul", a susținut Nica.

O altă variantă, spune directorul spitalului, este o defecțiune la un aparat, posibil la un pulsoximetru.

Potrivit acestuia, salonul avea și ușă spre exterior, care era deschisă în mod regulat, fiind făcut instructajul cu personalul în acest sens.

"Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă... Dumnezeu ştie”, a declarat Nica.