Opt persoane au fost trimise în judecată de DIICOT în dosarul celei mai mari capturi de heroină din România - aproape o tonă și jumătate - a cărei valoare de piață depășește 71,5 de milioane de euro, în luna mai. Anchetatorii spun că gruparea constituită în România, coordonată de către un cetățean grec, trafica heroina ascunsă printre mărfuri importate legal, precum role de bitum, piatră, lână sau drojdie.

HeroinaFoto: AGERPRES

Cele opt persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT pentru infracțiunile de grup organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.

Dosarul a fost trimis Tribunalului București.

Conform anchetatorilor, pe teritoriul României s-ar fi constituit o grupare organizată, coordonată de către un cetățean grec și specializată în introducerea în Europa, prin România, a unor importante cantități de heroină, ascunse în mărfuri importate legal, atât în regim containerizat, pe cale maritimă, până în Portul Constanța, cât și prin intermediul unor mijloace de transport rutier, ce aduceau marfă din Turcia – autotrenuri, în care au fost create compartimente speciale la nivelul remorcilor, pentru a ascunde drogurile.

Membrii grupării ar fi folosit mărfuri legale, adesea role de bitum, piatră, lână, drojdie, care nu erau neapărat obiectul tranzacțiilor dintre importator și exportator, dar care aparțineau grupului, pentru a exista o acoperire legală atunci când efectuau transporturile de droguri.

Șoferii care conduceau autotrenurile şi făceau curse de transport marfă pe ruta Istanbul – Rotterdam, via România și retur ar fi fost coordonați de către un cetățean român, care, la rândul său, le-ar fi organizat împreună cu liderul grupării.

Același cetățean român s-ar fi ocupat de realizarea formalităților privind importurile maritime de mărfuri, în care erau disimulate drogurile şi ar fi ţinut legătura cu comisionarul vamal, pentru efectuarea demersurilor pentru depozitare sau scoatere a mărfurilor din Portul Constanța, apoi de organizarea transportului de mărfuri în care ar fi fost disimulate drogurile către destinațiile finale, stabilite de către lider, care ar fi deținut și controlat companii în mai multe state din Uniunea Europeană și pe care le-ar fi folosit în activități comerciale aparent licite, menite să creeze un paravan pentru circuitul drogurilor.

Pentru transportul drogurilor, la o cursă realizată, transportatorii ar fi trebuit să primească o sumă echivalentă cu un salariu net lunar, de aproximativ 2.000 – 2.250 de euro, astfel încât să creeze aparența că banii reprezintă salariul şi nu plata transportului de droguri.

În 10 mai, polițiștii și procurorii DIICOT au percheziționat containere aflate în Portul Constanța, în care au descoperit 1.428,33 de kilograme heroină, cu puritate cuprinsă între 54,61% şi 57,93%, având o valoare de piață de aproximativ 71.500.000 de euro.

În acest caz a fost instituit măsura sechestru asigurător asupra a 60.306 euro, a unor mijloace de transport în valoare totală de 158.180 de euro, cât şi asupra a 27 de echipamente de „minare” de monedă virtuală, în valoare de aproximativ 500.000 de euro.