Președintele Klaus Iohannis a decis schimbarea din funcție a ambasadorilor români de pe Lângă UE și NATO și a ambasadorilor din Italia, Spania și Belarus, informează Cotroceniul.

Luminita OdobescuFoto: Facebook/ Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE

Luminița Odobescu, rechemată de la Bruxelles, va deveni consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit unor surse politice, citate de Agerpres.

Luminița Odobescu a fost în centrul unei dispute la nivel înalt în 2019, când ambasadorii statelor UE au votat pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Atunci, premierul Viorica Dăncilă anunța că Guvernul României a dat mandat reprezentantei țării noastre în COREPER, Luminița Odobescu, să voteze împotriva fostei șefe DNA.

Iohannis, însă, a transmis în toamna acelui an că i-a comunicat Luminiţei Odobescu că el, în calitate de șef al statului, o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Decretele semnate de șeful statului miercuri:

  • Decret privind rechemarea domnului Stelian Stoian din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Delegației Permanente a României pe lângă NATO;
  • Decret privind rechemarea doamnei Luminița Teodora Odobescu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană;
  • Decret privind rechemarea domnului George Gabriel Bologan din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Italiană, Republica Malta și Republica San Marino, cu reședința la Roma;
  • Decret privind rechemarea doamnei Gabriela Dancău din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Spaniei;
  • Decret privind rechemarea domnului Viorel Moşanu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Belarus.