​​Ministerul Educației este obligat să ia act de renunțarea la titlul de doctor al lui Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, cerere formulată de acesta după ce a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Decizia a fost luată de Înalta Curte și este definitivă.

Bogdan LicuFoto: Agerpres

„Astăzi, plagiatorul Bogdan Licu a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție dreptul de a-i fi retras titlul de doctor fără ca CNATDCU să îi fi dat un verdict de plagiat! Astăzi, plagiatorul Bogdan Licu a câștigat dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor fără ca CNATDCU să îi fi dat un verdict de plagiat!”, a scris, pe Facebook, jurnalista Emilia Șercan care a fost parte în proces și care a dezvăluit în 2015 că teza de doctorat a lui Licu este suspectă de plagiat.

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, este cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspect ca si-a plagiat teza de doctorat. In urma unei analize facute asupra lucrarii, au fost identificate sursele de provenienta pentru mai bine de o jumatate din totalul celor 445 de pagini, continut copiat ad litteram fara a fi fost citat cu respectarea normelor nationale si internationale de citare in operele stiintifice. Bogdan Licu il plagiaza masiv pe judecatorul Cristi Danilet, fostul sau coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scria la vremea respectivă Emilia Sercan.

În timpul audierilor pentru postul de prim-adjunct, Bogdan Licu a spus că , privind în urmă, își reproșează că nu a fost suficient de pregătit la momentul elaborării tezei pentru o asemenea etapă, că este cel mai mare regret pe care îl are în activitatea sa și că acestea au fost motivele pentru care a cerut retragerea titlului de doctor.

  • "Am formulat cererea de retragere a titlului de doctor dintr-un motiv foarte întemeiat. Privind în urmă îmi reproșez că nu eram suficient pregătit la momentul elaborării tezei pentru o asemenea etapă. Este cel mai mare regret pe care îl am în activitatea mea și tocmai pentru că regret și îmi reproșez că am tratat cu superficialitate această teză științifică, am inițiat demersul de retragere a titlului.
  • Subliniez clar că nu am intenționat niciodată să-mi asum munca cuiva sau ideile cuiva și să capăt ceva ce nu mi se cuvine.
  • Da, recunosc, am realizat o teză cu unele erori, dar de aici până la a susține că am realizat un furt este o cale lungă și nu pot admite așa ceva. Nu pot admite să fiu un țap ispășitor pentru niște comportamente înrădăcinate în viața academică din România, înainte de Legea 1. Salut eforturile celor care vor să recredibilizeze cu adevărat doctoratele din România. Prin recunoașterea francă pe care am făcut-o sper că am contribuit și eu la această recredibilizare”, a adăugat Licu.