Ministrul indonezian al mediului, Siti Nurbaya Bakar, a calificat drept "nepotrivit şi injust" Acordul global pentru a pune capăt defrişărilor în 2030, convenit în timpul Conferinţei ONU pentru schimbări climatice (COP26) de la Glasgow şi căruia i s-a alăturat şi ţara sa, relatează vineri EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Să forţezi Indonezia să (atingă) defrişările zero pentru 2030 este clar nepotrivit şi injust", a precizat joi titulara mediului pe contul său de Facebook, subliniind diferenţa de dezvoltare dintre ţări.

Nurbaya, care a reiterat angajamentul asumat de ţara ei pentru a controla emisiile poluante, a precizat că planul de dezvoltare la scară mare angajat de preşedintele ţării, Joko Widodo, "nu trebuie să fie oprit pentru emisiile de carbon sau defrişări".

"Bogăţia naturală a Indoneziei include pădurile, a căror utilizare trebuie gestionată în mod sustenabil", a spus responsabila mediului, subliniind deosebirile de terminologie şi interpretare a termenului "defrişare" între ţările europene şi Indonezia.

Afirmaţiile sale intervin după ce luni Indonezia, care găzduieşte o treime din junglele tropicale ale lumii, şi alte 127 de ţări ale lumii au semnat acest tratat prin care se angajează să "conlucreze colectiv pentru a stopa şi reinversa pierderea pădurilor şi degradarea terenurilor până în 2030".

În ultimii ani, grupările ecologiste ca Greenpeace sau Global Forest Watch au acuzat Indonezia de defrişarea a mii de hectare de junglă virgină pentru a face loc plantaţiilor de ulei de palmier, printre alte culturi.

Siti Nurbaya Bakar a pledat în mesajul său pentru nevoia de defrişare a zonelor împădurite din insulele Borneo şi Sumatra pentru construirea de drumuri care să unească miile de populaţii. (Agerpres)