Cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est va fi inaugurată vineri, la Sighetu Marmației, iar la eveniment vor fi prezenți rabini din New York, Paris, Londra și Frankfurt, scrie Sighet247.ro.

Sinagoga Sighetul MarmațieiFoto: Hotnews

Sute de evrei hasidici au venit, joi, special de la New York cu un avion Boeing 787 Dreamliner. A fost pentru prima oară când un astfel de aparat de zbor a aterizat pe aeroportul din Satu Mare.

În total, la inaugurarea sinagogii vor participa cel puțin 500 de evrei hasidici din toată lumea, zborurile continuând să vină pe aeroportul din Satu Mare.

Rabinul șef a comunității hasidite din New York, Aaron Teitelbaum, a ales să construiască sinagoga în România pentru că bunicul lui s-a născut în Sighetu Marmației.

„Noua sinagogă, practic vorbim de un complex evreiesc a cărui construcție a început în 2017, care cuprinde noua sinagogă, un restaurant, o școală iudaică și un hotel. În viitorul apropiat, Sighetul va deveni un loc de pelerinaj pentru această comunitate”, a declarat Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmației.

Sinagoga a fost construită exclusiv din fondurile comunității hasidice din New York.

În trecut, comunitatea evreiască din Sighet număra 30.000 de evrei. Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, s-a născut tot la Sighetu Marmației.