Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi plângerea fostului lider Liviu Dragnea în legătură cu "Dosarul referendumului”, în care în 2015 a fost condamnat pentru fraudă electorală, scrie Agerpres, citând AFP. Liviu Dragnea reclama că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, caz despre care HotNews.ro a relatat pe larg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce a contestat la CEDO Liviu Dragnea:

  • Principalul argument al lui Dragnea în fața CEDO în contestarea condamnării sale la 2 ani cu suspendare în Dosarul Referendumul este faptul că motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecători ICCJ, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării. Este vorba de motivarea deciziei, nu de decizie în sine, care a fost luată de toate cele 5 judecătoare, iar minuta acestei decizii a fost semnată de toate cele 5, în 2016.
  • „Reclamantul invocă încălcarea normelor legale din dreptul intern, încălcarea prevederilor art. 6 CEDO și sfidarea jurisprudenței CEDO în materie de către judecătorii români ce au compus completul de judecată ce a judecat contestația la executare” - se arată în plângerea lui Dragnea la CEDO, redactată de avocatul Bernard O'Connor, de la Bruxelles.

Pentru mai multe detalii, citește​

Condamnat în 2019 la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman,, Liviu Dragnea a fost eliberat condiţionat la jumătatea lunii iulie.

Pe lângă aceste două condamnări, Dragnea este în prezent vizat de alte două anchete, aminteşte AFP. În ianuarie, el a fost inculpat pentru corupţie pentru cumpărarea unei invitaţii la ceremonia de învestire a preşedintelui american Donald Trump în ianuarie 2017, procurorii evocând "foloase necuvenite" estimate la 380.000 de dolari; în celălalt caz, el este suspectat de deturnare de fonduri europene.