Incendiul de pădure de pe fondul Ocolului Silvic Privat Oituz s-a extins pe 28 de hectare, potrivit ISU Bacău. Pompierii intervin pentru a cincea zi consecutivă şi fără întrerupere pentru stingerea flăcărilor.

Incendiu -ISU BacauFoto: Hotnews

”Începând cu ora 8.00, pentru schimbul de efective la locul intervenţiei se deplasează 41 pompieri cu 10 mijloace de la ISU Bacău, 17 pompieri cu 5 mijloace de la ISU Covasna, 18 lucrători şi 5 auto de la Ocolul Silvic Oituz şi 4 voluntari cu un auto de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Oituz. În total sunt 58 pompieri, 10 lucrători ai Ocolului Silvic şi 4 voluntari SVSU”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Incendiul a izbucnit duminică, ISU Bacău fiind sesizat în jurul la ora 15.00. Imediat, la locul incendiului s-a deplasat o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, trei autospecială de primă intervenţie şi comandă, un vehicul UTV şi o ambulanţă SMURD, încadrate cu 23 de pompieri militari.

Totodată, a fost alertat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Oituz, care a intervenit cu şapte voluntari, precum şi Ocolul Silvic Privat Oituz care a intervenit cu 13 lucrători şi trei autovehicule. La sosirea la locul evenimentului forţele de intervenţie au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 12 hectare, la litieră, cioate şi doborâturi, într-o pădure aflată sub administrarea Ocolului Silvic Privat Oituz (pin – 80%, gorun – 15%, fag – 5%).

Intervenţia s-a dovedit a fi una dificilă din cauza terenului foarte greu accesibil, a diferenţei mari de nivel, a pantei foarte înclinate în zona în care se manifestă incendiul, precum şi din cauza prezenţei elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul conflagraţiilor mondiale.

O aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române, configurată pentru stingerea incendiilor, a intervenit pentru a acționa în sprijinul pompierilor de la ISUJ Bacău. Aeronava C-27J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere.