​​După patru luni în care a crescut în subsolul galeriei de artă contemporană Gaep, o grădină - instalație din cadrul expoziției personale Spacetime's a Wastin', a lui Sebastian Moldovan, va fi oferită vizitatorilor. Pe 6 noiembrie, la închiderea expoziției, cei interesați vor putea lua acasă câte o plantă.

Sebastian Moldovan, Shrine #6, 2021, structură de lemn și metal, timere, recipiente, ventilator, pământ de flori, lumini, monstera, ferigi, diverse plante de fasoleFoto: Asociația Culturală EASTWARDS PROSPECTUS

Sebastian Moldovan invită plante în spațiile expozițiilor sale din 2007, dar acum a avut pentru prima dată ocazia să cultive o grădină in situ pentru o perioadă mai îndelungată. Timp de două luni înainte de vernisajul Spacetime’s a Wastin’ și apoi încă două luni pe parcursul expoziției (11 septembrie – 6 noiembrie 2021), grădina a crescut într-un mediu aparent potrivnic, hrănită cu apă, lumină artificială continuă și ventilație. De la bun început, ea a fost menită să prindă rădăcini, să se dezvolte și, în cele din urmă, să se răspândească în oraș.

Cu ferigi rezistente, vrejuri de fasole și frunze de monstera, grădina-instalație, intitulată Shrine #6, întruchipează interesul artistului față de complexitatea sistemelor biologice și dependența noastră de natură. În practica lui, Sebastian Moldovan abordează adesea responsabilitatea oamenilor față de alte organisme vii și examinează înstrăinarea noastră, tot mai mare, de natură.

Imagine din expoziția Sebastian Moldovan: Spacetime’s a Wastin’, 11 septembrie – 6 noiembrie 2021, Gaep, București

Pentru vizitatori, închiderea expoziției din București va fi ocazia de a lua acasă o plantă din Shrine #6. Prin acest gest simplu de a da și de a primi, grădina-instalație devine un spațiu de discuție despre moduri de a ne reconecta cu natura și de a ne apropia de artă.

Află mai multe despre grădina subterană

Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Spacetime’s a Wastin’ cuprinde exclusiv lucrări noi: desene, instalații in situ, obiecte și video. În timp ce la etaj sunt expuse desene realizate în moduri inedite, fără ca mâna artistului să atingă în mod direct suprafața de desen, la subsol se află numeroase instalații și obiecte. Majoritatea lucrărilor de aici sunt rezultatul unui proces laborios de execuție, presupunând, printre altele, printarea la o imprimantă 3D a unor componente-cheie sau recuperarea și transformarea unor elemente rămase de la expozițiile altor artiști.

Sâmbătă, 6 noiembrie, expoziția poate fi vizitată la Gaep (str. Plantelor 50, București) între orele 13:00 și 20:00. Accesul se face pe baza certificatului verde, a rezultatului negativ la un test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea vizitei sau a rezultatului negativ certificat la un test rapid antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea vizitei.

Shrine #6 from gaep on Vimeo.

​Articol susținut de Asociația Culturală EASTWARDS PROSPECTUS