Autoritatea Naţională de Protecţie a Concumatorilor (ANPC) a închis temporar raioane ale supermarketurilor Lidl, Profi şi Carrefour din Ploieşti, printre neregulile constatate aflându-se produse cu termenul limită de consum depăşite, murdărie şi muşte în spaţiile de producere a pâinii şi a produselor de cofetărie, scrie news.ro. Au fost controlate 7 magazine aparţinând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL şi Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale şi cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acestora li s-au adăugat măsuri complementare care au presupus:

  • oprirea definitivă de la comercilizare şi retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg produse alimentare in valoare de peste 10.000 lei.
  • oprirea temporară de la comercilizare a 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 lei.
  • 5 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie.
  • 2 propuneri de închidere a anumitor raioane (panificaţie, preparate din carne şi produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni.

Neregulile constatate de comisari au fost:

- legume şi fructe depreciate calitativ sau nesortate

- comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită

- nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro

- nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte

- tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curăţat corespunzător

- prezenţa, sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcţionarea defectuoasă a agregatului frigorific

- în spțiile de producţie a pâinii si a produselor de panificatie, precum şi în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezenţa mustelor

- sistemul de ventilaţie era necurăţat, prezentând masive depuneri de praf şi grăsime

- utiizarea unor rasteluri şi a unor tăvi ruginite şi deteriorate.

Controalele întrerpinse de echipele de control reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov şi Prahova au fost coordonate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă şi de directorul general ANPC, Paul Anghel.