Dovleci, manechine costumate de Halloween și Castelul Bran. În ciuda numărului mare de cazuri noi de Covid-19 din România, fluxul de vizitatori la Castelul Bran de duminică l-a uimit inclusiv și pe managerul castelului ”lui Dracula”, potrivit unui reportaj video realizat de Reuters.

coada la intrarea in Castelul Bran de HalloweenFoto: Captura Reuters

Impresionați de Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârsit de veac XIX de irlandezul Bram Stoke și care a ajuns să fie condundat adesea cu Vlad Țepeș, valuri de turiști străini au venit la porțile Castelului Bran.

Cum Dracula este descris ca un conte transilvan, stăpân al unui castel ridicat undeva pe vârf de stâncă înaltă, de unde veghează valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei, Castelul Bran a ajuns să fie cunoscut în lume ca fiind Castelul lui Dracula, fiind singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker.

”Turismul a scăzut cu cel puțin 50-60 la sută, preponderent vin acum străinii pentru că la ei probabil rata de vaccinare e mai mare”, a spus Romeo, care vinde cafea la nisip la intrarea în Castel.

Printre pancarte și afișe cu respectarea măsurilor de siguranță, străinii veniți în număr mare spun că nu le e frică de Dracula, dar nici de vaccin.

”Nu, nu mi-e teamă de vaccin și nici de Dracula”, au spus pe rând doi tineri care au venit să viziteze castelul, Gunter din Germania și Guzel din Turcia.

La intrare, în imaginile Reuters se vede cum sunt verificate certificatule Covid.

”Astăzi aparent este ziua ”fără teamă”, în timp ce primim mai mulți oameni decât ne-am fi așteptat. Asta dovedește că au dispărut aceste temeri: atât teama de vaccin, cât și teama de Dracula. Cea mai mare speranță a noastră este ca oamenii să se teamă de conte, dar nu și de vaccin”, a spus managerul Castelului Alexandru Priscu, pentru Reuters.

Nu doar Reuters și-a îndreptat atenția weendul acesta către Castelul Bran. ABC News scrie că acest castel cu coridoare secrete și instrumente medievale de tortură este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

”De Halloween, Castelul Bran va avea o versiune redusă a sărbătorilor sale anuale de Halloween -- nicio petrecere tradițională de Halloween în cort și nici o cină Gourmet a vampirilor. Dar tururile înfricoșătoare de noapte ale castelului și tunelurilor sale ascunse vor fi disponibile vizitatorilor”, scrie ABC News, care și-a orientat atenția și către Pădurea Hoia Baciu.

Alex Dan, ghid turistic și fondator al Proiectului Hocia Baciu, a spus că oamenii vin adesea aici pentru a avea experiențe paranormale și pentru a se conecta cu acest mediu mistic.

"Odată am dat peste un grup care sărbătorește spiritele care sunt binecunoscute în folclorul românesc. Mi-au spus că încearcă să culeagă energie din alte dimensiuni", a declarat Dan pentru ABC News.

Deși fluxul de turiști a scăzut în timpul pandemiei, Dan se aștepta ca vizitatorii să revină în număr mare de Halloween, cea mai aglomerată perioadă a anului pentru regiune.