O cantitate de combustibil a ajuns în apele Dunării, sâmbătă, iar pete negre, de mici dimensiuni au apărut pe luciul apei, din mal în mal, pe o lungime de aproximativ 15 kilometri. Primele date arată că poluarea ar fi fost cauzată de scurgeri de combustibil de la o barjă.

DunareaFoto: Flickr/ Lyn Gateley

Iniţial, pata de combustibil a fost anunţată autorităţilor în zona Silistra, sâmbătă, în jurul orei 9:20. La ora 13:00 pata de combustibil ajunsese la kilometrul 374,5, în zona Chiciu, pe şenalul navigabil, pe suprafaţă mică. La aceeaşi oră se observau pete de combustibil pe luciul apei pe o lungime de 15 kilometri, de la kilometrul 376 la kilometrul 391, a declarat pentru News.ro un reprezentant ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi. „Sunt pete, la luciul apei, nu este o cantitate mare, foarte vizibilă, ci doar pete din mal în mal”, a precizat sursa citată.

Reprezentanţi de la Apele Române au prelevat probe pentru a le trimite la laborator în vederea indentificării substanţei care s-a scurs în apă. La faţa locului au intervenit pompierii din Călăraşi cu un echipaj CBRN şi o barcă, precum şi oficiali de la Garda de Mediu şi Poliţia de Frontieră.

Andrei Corlan, consilier al comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că scurgerea s-ar fi produs de la o barjă, în timp ce era spălată santina ambarcaţiunii, şi nu este exclus să fi fost o operaţiune de întreţinere a barjei care să fi avut loc în mod deliberat şi pe timp de ceaţă.

„Nu vorbim de o defecţiune, vorbim de o operaţiune care, din ce înţeleg, s-a întâmplat în mod deliberat pe timp de ceaţă. (...) Cu siguranţă efectele pot fi devastatoare tocmai de aceea se intervine de urgenţă pentru a neutraliza acea peliculă. (...) Pe lângă sancţiunea contravenţională care este de până la 80.000 de lei, vorbim de infracţiune, poluare cu bună ştiinţă, şi vom întocmi sesizări penale, în măsura în care stabileşte că a fost deliberată această activitate”, a declarat consilierul comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu.