Legea privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze, promulgată de președinte / Ea intră în vigoare de luni, 1 noiembrie

de DP     HotNews.ro
Vineri, 29 octombrie 2021, 13:04 Actualitate | Esenţial


factura umflata energie
Foto: Digi24
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, transmite Administraţia Prezidenţială. Potrivit documentului, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele, şcolile, grădiniţele, cabinetele medicilor de familie, organizaţiile neguvernamentale, bisericile şi întreprinderile mici şi mijlocii. Prevederile noii legi vor intra în vigoare de luni, 1 noiembrie.


Pentru consumatorii casnici prețurile se plafonează astfel:

 • prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
 • prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh;
 • Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021;
 • Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.

Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice active, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

De asemenea, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin.(1) lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificată şi completată prin această lege.

Totodată, operatorii economici consumatori finali vor fi exceptaţi de la plata tarifelor de distribuţie şi transport, a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5206 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Multe semne de întrebare (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:26)

  BEDE [utilizator]

  Pare generos pentru mulțimea de votanți care habar nu are de economie, dar acele costuri suplimentare trebuie să fie acoperite cumva... Cum oare? Cine va plăti costurile dacă în toată lumea prețirile la petrol și gaze și la electrică cresc? Și prețurile cresc pentru că este cerere mare, iar oferta nu este mai mare decât este cererea...
  Compensate de la buget înseamnă că trebuie să fie puse niște taxe pentru a aduce la buget banii.
  Singurele măsuri care ar fi avut sens economic ar fi fost reducerea TVA și renunțarea la nebunia cu energie zis verde. Și cam atât.
  Altfel, dacă prețurile ajung să fie bătute în cuie vom ajunge ca în epoca de aur, când prețurile erau stabilite de stat, iar în magazine nu se găsea mai nimic din ceea ce ar fi dorit oamenii să cumpere.
  Cum este mai bine? Să nu ai bani ca să cumperi ceea ce vezi în magazin sau să ai bani dar în magazin să nu fie nimic care să-ți dorești să cumperi?
  Cu cât statul caute să comande mai mult economia, cu atât va merge mai prost. Pentru că nimeni nu poate stabili corect toate prețurile la toate mărfurile, chiar dacă are cele mai bune intenții. Și, pe deasupra, cei din fruntea statului au și orgolii și ambiții și nu prea se vede să aibă intenția de a sluji cetățenilor. De aceea este de preferat piața liberă, ca lucrurile să se regleze mai bine decât dacă totul este la comanda unuia cum a fost Ceaușescu.
 • +1 (1 vot)    
  Oare am înțeles bine? (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:42)

  vax-albina [utilizator]

  Plafonarea ar însemna ca prețul să fie același și la furnizor și la consumator. Deci impunerea unei limite peste tot.
  Compensarea ar însemna ca prețul la furnizor să fie crescut și ca statul să plătească în numele consumatorului o fracțiune din pret. Deci: avantaj multinaționale furnizoare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by