Incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ: Zece persoane, printre care şase manageri interimari, şi unitatea medicală, urmărite penal / Care a fost sursa focului

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 28 octombrie 2021, 19:36 Actualitate | Esenţial


Incendiu la Spitalul din Piatra Neamt
Foto: Exploziv TV Neamț
Zece persoane fizice şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ sunt urmăriţi penal de procurorii Parchetului General în dosarul deschis după incendiul izbucnit în noiembrie 2020 la Secția ATI şi în care au murit 10 pacienți. Între cei urmăriți penal se numără şase foști manageri interimari ai spitalului, suspectaţi că nu au revizuit riscurile după ce unitatea medicală a devenit una suport COVID, precum și doi medici de la Secția ATI. În ceea ce privește sursa focului, procurorii spun că două asistente medicale ar fi lăsat nesupravegheată o candelă la căpătâiul unui pacient în agonie.

Parchetul General a anunțat joi că procurorii de la Secţia de urmărire penală au dispus, în 25 octombrie, efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul a 10 persoane fizice şi faţă de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ.

Astfel, continuă urmărirea penală a 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp, funcţia de manager interimar, pentru infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, prevenirea şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.Acuzațiile aduse de procurori celor 6 foști manageri interimari


 • "Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.
 • Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale", spun procurorii.

Care a fost sursa focului
De asemenea, procurorii anunță continuarea urmăririi penale în cazul a două asistente medicale, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Conform Parchetului General, în 14 noiembrie 2020, în timp ce erau de serviciu la spital și se ocupau de salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență, în care acordau îngrijiri bolnavilor cu COVID cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis - o lumânare tip candelă, la căpătâiul unui pacient aflat în agonie.
 • "Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmari moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale", spun procurorii.
În acest dosar este urmărit penal și șeful Secției ATI, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată.

Potrivit procurorilor, el "nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale".
 • "Consecința lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale", mai spun procurorii.
Un alt medic de la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este urmărit penal pentru săvârşirea favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.
 • "În exercitarea atribuțiilor de medic șef al Secției ATI, respectiv de medic la aceeași secție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului.
 • Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală", mai precizează Parchetul General.

Acuzațiile aduse de procurori spitaluluiProcurorii continuă urmărirea penală și în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ (persoană juridică), pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată.

Procurorii spun că, în contextul pandemiei de COVID 19 a organizat impropriu activitatea specifică, astfel:
 • nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;
 • nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale;
Consecința acestor măsuri a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmare moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale, adaugă procurorii.
Iniţial, dosarul in rem a fost deschis de procurorii de la Parchetul Tribunalului Neamţ, iar la scurt timp ancheta a fost preluată de Parchetul General, pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă.Filmul incendiuluiÎn 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a cuprins Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde erau internați în stare gravă pacienți cu COVID-19. Ei fuseseră mutați de la etajul 3 la etajul 2 al unității medicale cu doar câteva ore înainte de izbucnirea focului.

Prefectul George Lazăr acuza atunci că secția ATI a Spitalului Județean fusese mutată "fără niciun aviz”, fiind ”un fel de hei-rup al celor de la spital”, fiind lucrări în regie proprie pentru a mări capacitatea.

De altfel, Direcția de Sănătate Publică a transmis apoi că, pentru mărirea capacității secției ATI pentru pacienții cu COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul 2 prin construirea unui perete. Acolo urmau să fie tratați pacienții cu coronavirus, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții cu COVID erau tratați la etajul 3. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. "Reconfigurarea secției ATI și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul 3 la etajul 2, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020", spunea DSP.

În urma incendiului violent, au murit 10 pacienți - şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani.

Alți 6 pacienți dintr-un salon alăturat au fost răniți și transferați la Spitalul Modular de la Lețcani (Iași). Din cei 6 oameni, unul singur a supraviețuit - un bărbat în vârstă de 74 de ani, externat după trei săptămâni de spitalizare la Iași.

În incendiu a fost grav rănit și medicul Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienții. Echipamentul i-a luat foc și a suferit arsuri extrem de grave, pe 70-75% din suprafața corpului. Doctorul a fost transferat mai întâi la Spitalul Floreasca din București, iar de acolo la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Cătălin Denciu era medicul ATI de gardă în acea sâmbătă seară, când a izbucnit incendiul.

Starea medicului Cătălin Denciu este într-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi, declara, pentru News.ro, soţia sa.

Medicul nu putea beneficia, însă, de concediu medical pe toată durata recuperării, din cauza unor lacune legislative, soţia sa precizând pentru News.ro că problema prezentată este pentru toţi marii arşi şi că ea şi soţul său au înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat.

După cazul medicului Cătălin Denciu, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au anunţat măsuri pentru ca pacienţii cu arsuri grave să beneficieze de concedii medicale pe toată perioada de tratament, inclusiv pentru perioada de recuperare. De asemenea, conform MS, indemnizaţia brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, va fi de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15074 vizualizari

 • +11 (35 voturi)    
  ! (Joi, 28 octombrie 2021, 20:02)

  tudorr [utilizator]

  Ca in filmele cu prosti, si tot nu va prindeti ca mnezo ala cu barba nu exista! Cat de tembel sa fii sa aprinzi flacara langa sursa de oxigen?
  • +12 (16 voturi)    
   Idiocracy! (Joi, 28 octombrie 2021, 21:50)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Deci asistentele au facut asta! Fantastic! Mergi la spital pentru ingrijiri medicale, conforme cu stiinta secolului XXI, dar ingrijirile pe care le primesti se rezuma la... incendierea trupului cu lumanarea, spre "propasirea sufletului"!
   Ar trebui sa isi schimbe culoarea uniformei din alb in negru, macar sa stim inca de la inceput cum sta treaba!
  • -1 (7 voturi)    
   Prostia nu justifică îngâmfarea (Vineri, 29 octombrie 2021, 6:15)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Este cea mai are prostie să crezi că o lumânare ar ajuta sufletului pentru că sutn lucruri de o natură complet diferită.
   Dar prostia asistentelor și corupția clerului nu justifică nicidecum îngâmfarea celor care pretind că nu există Dumnezeu. Practic nu aveți de unde ști că nu există. Și sunt suficiente indicii că există pentru cine este dispus să le vadă.
   De pildă ordinea in univers, legile fizicii, nu sunt oare date de Dumnezeu și menținute în vigoare de El? Altfel, de unde regularitatea, cum de nu variază fenomenele fizice de la o zi la alta?
   Și minunea vieții? Oricât ne-am strădui, nu putem explica originea vieții. Sfidează regula că orice sistem fără inout de informație din exterior tinde spre entropie maximă.
   Dar, mai ales, de unde ideea de dreptate și nedreptate? Cum se face că există anumite principii morale care sunt valabile în orice societate din orice epocă? CUm ar fi acelea ca să nu furi și să nu minți?
   Dumnezeu se revelează în Biblie. Iar cine Îl are pe Isus, lumina lumii, ca Mântuitor, nu contează dacă are sau nu lumânare la cap când moare. Dacă nu Îl are pe El, atunci N lumânări și N parastase nu mai ajută la nimic. A! Și mai menționez că nu aș fi votat deloc Trump. Ca să nu fiu încadrat în unul dintre clișeele clasice.
   • +1 (3 voturi)    
    Ce inseamna: (Vineri, 29 octombrie 2021, 18:07)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    "...inout de informație din exterior..."
    Hai baga si cu reptilienii!
    De ce fizica nu se schimba zilnic? Pt ca ea depinde de materie, de chimicale precum fier, hidrogen, carbon, siliciu... Ce-ar fi ca si toate astea sa isi schimbe proprietatile zilnic?
    Valori culturale universale? Normal! Suntem animale! Avem nevoie de mancare, caldura, etc... oricine ti-ar fura mancarea, sau daca te-ar minti ca iti da inapoi niste mancare imprumutata... Ti-ar leza interesele proprii, confortul, sanatatea sau chiar supravietuirea! Deci un set de valori (mai mult reguli) sunt absolut esentiale pentru convietuirea impreuna a oamenilor!
    De ce traim? Care este originea universului? Ce este constiinta? Avem niste idei, dar chiar daca nu stim sigur, asta nu inseamna ca nu vom sti in viitor! Stiinta si cercetarea nu s-a oprit sau plafonat acum! Ce spui tu este o mentalitate de ev mediu, unde erai inchis daca spuneai ca pamantul e rotund si se invarte in jurul soarelui! Iaca vedem si acceptam cu totii aceste lucruri ca un adevar absolut acum!
    Religia devine irelevanta din ce in ce mai mult! Dar problema adevarata e ca incepe si sa fie un impediment din ce in ce mai mare! Pentru ca vedem ca niste asistente proaste au incendiat 10 oameni, Spagoveanu si alti popi induc oamenii in eroare vis a vis de pandemie si vaccin, ii ademenesc sa se expuna la riscul de infectare si moarte venind la biserica si PUPAND racla unui cadavru! Si macar daca acei idioti ar risca doar viata lor proprie, dar de multe ori ei decid si pentru copiii lor, punandu-le viata in pericol!
  • +7 (7 voturi)    
   vezi ca sarlatanii conduc totul in Romania (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:29)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   in toate birourile sefilor din firme si mai ales din administratie e plin de candele si icoane pe pereti. Cu cat e persoana mai corupta , cu atat are mai multe icoane pe pereti, sa o ajute ala care cica ar fi mers pe apa sa faca bani mai multi. Se cerseste ajutor divin si pentru furat, nu numai pentru sanatate. Romanii nu cred in puterile lor si in principii morale, ma rog o parte, ci in sarlatanii BOR.
   In Romania medievala doar barbosii pot inlatura COVID ul si superstitiile, nu stiinta, cecetarea si educatia. Romania e Afganistanul Europei, sau Iranul Europei, pardon, ne luam la intrecere cu Polonia si Rusia pentru primul loc.
  • +2 (2 voturi)    
   Asistente medicale !!!??? (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Sau comportat ca niște măicuțe, numai că măicuțele nu lasă candela lumânarea /aprinse și pleacă. Stau și veghează spunând rugăciuni. Poate satana să aibă asemenea //măicuțe//.. Cu ce ajută un bolnav o candelă aprinsă la capul lui? Să răspundă acele asistente.
 • +18 (20 voturi)    
  sase interimari (Joi, 28 octombrie 2021, 20:31)

  oldman_boy [utilizator]

  in 233 de zile.
  suntem proști rău.
  • +2 (2 voturi)    
   prosti sunt aia (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:54)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui oldman_boy

   care s-au urcat pe acel scaun.

   Ei si-au imaginat ca acolo este numai cascaval de ros si ca raspunderea e a prostilor - WRONG!
 • +11 (31 voturi)    
  Candelă la ATI... (Joi, 28 octombrie 2021, 20:35)

  Soarele [utilizator]

  ... facepalm!!!
  Dar ce mă mir, când vezi mașină cu cruci agățade de oglină, este 95% un român, indiferent de unde este înmatriculată mașina.
  ”Secolul al XVI-lea la telefon... vrem România înapoi!”
 • +7 (11 voturi)    
  fals (Joi, 28 octombrie 2021, 20:56)

  risipiteanu [utilizator]

  Ponta si Piedone la puscarie!
 • +12 (14 voturi)    
  Pentru ca e pandemie, paza militara la ATI (Joi, 28 octombrie 2021, 21:49)

  Clop [utilizator]

  Intr-o sectie ATI o candela nu-si are rostul. Acolo, rostul si-l au doar aparatele care tin in viata persoane cu probleme de sanatate grave.

  Problema este cu personalul care este este amabil pana intr-acolo incat sa accepte "o candela" la ATI.

  Daca pentru aceste sectii personalul nu este in stare sa respecte niste reguli interne consacrate in domeniul medical, atunci sectiile ATI sa aiba paza militara, in tot sistemul de sanatate, pana trece pandemia.

  Se vede ca managerii de spitale si angajatii nu-s capabili sa faca sau sa tina reguli de management profesional.

  Sa o dai cu candela inainte, la stanga si la dreapta etc, este doar o chestiune penala.

  Traim in tara "inchide geamul ca ma trage curentul (in autobuz)" si in tara "candelelor la ATI".
  • +8 (10 voturi)    
   Total gresit (Vineri, 29 octombrie 2021, 0:50)

   themihai [utilizator] i-a raspuns lui Clop

   Depinde de tara. Intr-o tara de prosti unde se construiesc mai multe biserici decat spitale candela este absolut necesara. Totodata pacientul are nevoie de niste cruci pe piept si obligatoriu trebuie tãmâiat cat mai des. As mai adauga cateva lingurite de vin de calitate sa fie ritualul complet.
   • +1 (1 vot)    
    stiti detasarea asta intr-o situatie (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:52)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui themihai

    In care au murit oameni nevinovati si altii au ramas marcati pe viata basca doctorul acela care nu stiu daca va mai putea presta meseria sa...

    nu poti sa razi despre moarte - este mereu un moment trist pentru unii si cred ca merita sa fie respectati pentru durerea prin care trec.

    Asta nu inseamna ca nu aveti dreptate in ceea ce priveste excesul de zel in construirea si intretinerea unor biserici de parca acolo sta mantuirea unora...

    ma rog poate o fost ceva inspirat de Halloween.
    Cu specific romanesc!
 • +9 (11 voturi)    
  afara cu religia din (Joi, 28 octombrie 2021, 22:26)

  acribion [utilizator]

  institutiile statului laic.; scoala, spital etc.
  • +3 (3 voturi)    
   nu ii scoti pe sarlatanii cu barbi (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:35)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui acribion

   din scoli, spitale, ei sunt peste tot pe unde circula banul. Nordul Moldovei e al lor, asa cum Camorra, Ndraghetta si Mafia controleaza sudul Italiei.
   Am fost recent in concediu prin judetele Neamt, Suceava, am observat totul e controlat de ei, primarii , firme locale, hoteluri, paduri, sufletele oamenilor indobitociti si saraciti. De ce crezi ca in regiune sunt cei mai multi morti de COVID si cea mai mica rata de vaccinare din tara ? Nu e nici o coincidenta.
 • -8 (14 voturi)    
  Vanati fantome (Joi, 28 octombrie 2021, 22:48)

  MihailescuDavid [utilizator]

  Nu mai dezgropati mortii, ce masuri sa ia cei 6 manageri cand guvernul nu investeste in sanatate? Cautati tapi ispasitori si distrugeti alte destine! Asta nu e justitie! E vanatoare de vrajitoare!
  • +1 (1 vot)    
   Ai luat minus. (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:58)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui MihailescuDavid

   Dacă spuneai //guvernele//, păreai nepărtinitor. Să faci politică la căpătâiul morților este cinic , macabru.
 • 0 (0 voturi)    
  Medicul erou-urmarit penal (Marţi, 2 noiembrie 2021, 21:13)

  <> [utilizator]

  Ce nu spuneti voi in articol este ca Catlin Denciu ,,medicul erou" a fost pus de asemenea sub urmarire penala de procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
  https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/medicul-erou-incendiul-zece-morti-pus-acuzare-argumentele-procurorilor-1_61816a885163ec427118b627/index.html


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by