Inaltpresfintitul Teofan, mitropolit al Olteniei, a fost ales cu 32 de voturi "pentru" mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Contracandidatul sau in turul al doilea de scrutin a fost PS Casian al Dunarii de Jos, care a obtinut 13 voturi. Alegerea lui Teofan este o surpriza de proportii, avind in vedere ca propunerile venite din partea Sinodului Mitropolitan Iasi erau PS Casian si PS Ioan al Harghitei. In timpul Sfintului Sinod au mai fost propusi IPS Teofan si PD Calinic Botosaneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

Pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Modovei si Bucovinei au candidat PS Ioan al Harghitei si Covasnei, PS Casian al Dunarii de Jos, IPS Teofan, mitropolit al Olteniei si PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

In urma primului tur de scrutin, IPS Teofan a primit 20 de voturi, PS Casian- 16, PS Ioan-7 si PS Calinic-2.

Cel de-al doilea tur de scrutin s-a organizat pentru ca niciunul dintre candidati nu obtinuse jumatate plus unu dintre voturi. In final, IPS Teofan a cistigat cu 32 de voturi "pentru" din 45.

Dupa alegerea sa, IPS Teofan a recunoscut ca alegerea sa este o surpriza si ca lucrarile Sfintului Sinod nu anticipau cu nimic alegerea sa.

" Dumnezeu a grait prin gura unui profet astfel: ", a spus Teofan.

IPS Teofan a mai precizat ca mizeaza pe sprijinul PF Daniel in misiunea grea care il asteapta.

IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a nascut la 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi, judetul Arges. Este licentiat al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti si si-a luat doctoratul in teologie in 1990 la Institutul Saint-Serge din Paris cu summa cum laude.

A intrat in monahism in 1984 la Schitul Crasna din judetul Prahova, primind numele de Teofan. Intre 1990 si 1993 a fost secretarul Cabinetului Patriarhal si in 1991 a devenit episcop-vicar patriarhal si secretar al Sfintului Sinod in 1994.

In 2000, dupa moartea IPS Nestor Vornicescu, a devenit mitropolit al Olteniei.

Anul trecut in septembrie, IPS Teofan a fost desemnat de Sfintul Sinod drept unul dintre candidatii la scaunul de Patriarh, dar s-a retras din cursa dupa primul tur al alegerilor.

Retragerea sa a fost interpretata ca un ajutor acordat mitropolitului Bartolomeu Anania, de al carui curent traditionalist Teofan era apropiat. IPS Bartolomeu a intrat in turul al doilea al alegerilor pentru scaunul patriarhal, dar a pierdut in fata lui Daniel.

- PS Visarion Rasineanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a fost ales episcop al Tulcei cu 39 de voturi din 45.

- PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Slatinei.

- PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, a fost ales episcop al Salajului.

- Preasfintitul Siluan Marsilianul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei,

-Preacuviosul parinte arhimandrit Mihail Filimon, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Australia si Noua Zeelandă.

- Preacuviosul protosinghel Macarie Dragoi a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Europa de Nord.

- Preacuviosul parinte arhimandrit Timotei Lauran a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Spania si Portugalia.