​​VIDEO. Viceamiralul care a vaccinat în 7 luni aproape toată populația Portugaliei, interviu exclusiv pentru HotNews.ro: „Câți oameni mai trebuie să moară ca să înțelegeți că sunteți într-un război?”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Joi, 28 octombrie 2021, 8:41 Actualitate | Esenţial


Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo
Foto: Hotnews
​Într-un interviu pentru HotNews.ro, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, una dintre cele mai eficiente din lume, a explicat în detaliu ce anume a făcut la el în țară pentru a schimba situația dintr-una tragică în una de succes. Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo spune că a folosit mijloace militare și o retorică de război pentru a-i face pe portughezi să înțeleagă cu ce pericol mortal se confruntă. În ceea ce privește situația tragică din România, militarul întreabă retoric: „Câți oameni mai trebuie să moară ca să înțelegeți că sunteți într-un război?”

Dincolo de tragediile care au lovit aproape în fiecare colț al planetei, pandemia de covid a arătat și cât de diferit pot acționa țările în fața unei primejdii mortale. Asta în ciuda globalizării și a metodelor comune aplicate în această situație.

Au fost de pildă state care au înțeles din prima cu ce se confruntă și au luat măsuri ferme. Au fost țări care s-au trezit mai târziu, dar până la urmă au făcut ce trebuiau să facă. Și țări care nici în al 12-lea ceas nu știu cu ce anume se confruntă.

În această ultimă categorie am putea introduce România, un stat cu măsurile haotice, cu o timiditate ce frizează inconștiența în a aplica măsuri corecte la momentul potrivit și, colac peste pupăză, cu o criză guvernamentală interminabilă, apărută exact în momentul în care mor cei mai mulți oameni.Dintre țările europene, Portugalia este un excelent studiu de caz. La începutul anului, această țară bătea recordurile în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și de decese și era pe punctul de a cere ajutor internațional.

Doar în ultimul weekend din ianuarie 2021, peste 2 mii de portughezi mureau din cauza pandemiei. Apoi, când au apărut vaccinurile, 40% din populație nu era deloc convinsă că aceasta este singura cale de a ieși din criză.

Într-un astfel de moment greu, guvernul portughez a decis să încredințeze conducerea campaniei de vaccinare unui viceamiral de marină, fost comandat de submarine. Henrique Gouveia e Melo s-a apucat de treabă și, în șapte luni, peste 85% din întreaga populație era vaccinată (98% din locuitorii peste 12 ani).

Acum Portugalia este printre țările unde aproape nu mai există restricții, iar pandemia este bine controlată (chiar dacă mai există îmbolnăviri și chiar și decese).

Presa internațională s-a apucat să caute explicații pentru acest succes și l-a creditat pe viceamiralului e Melo ca având un merit semnificativ.


Exemplul Portugaliei este relevant și pentru România. Nu doar pentru că acolo trăiesc zeci de mii de români, ci și pentru că ne leagă multe: rădăcinile latine, stilul de viață un pic mai lejer. Și faptul că și noi și ei am cunoscut, în momente diferite, partea cea mai urâtă a pandemiei.

Din toate aceste motive, am considerat că un interviu cu Henrique Gouveia e Melo ar putea oferi informații relevante și pentru publicul din România. Ce au făcut ei și de ce nu suntem și noi capabili să facem la fel?

Viceamiralul a acceptat interviul cu argumentul „dacă experiența lui poate să-i ajute și pe alții, atunci sigur, de ce nu?” În paranteză fie spus, am obținut acordul pentru interviu de la militarul portughez mult mai ușor decât l-aș fi obținut de la orice oficial de același rang din România.

Din discuția de aproape de oră, pe care vă invit să-o urmăriți în cele ce urmează, am reținut o idee foarte clară: în toată această perioadă în care noi, românii, ne-am jucat de-a lupta cu pandemia, portughezii au fost în război.


Un război contra unui virus, nu contra unor armate străine. Și un război purtat cu vaccinuri, nu cu submarine și avioane. Dar tot un război.

E greu de spus dacă metodele lui Henrique Gouveia e Melo ar fi funcționat și în România. „Poate e și o diferență culturală, nu știu ce să spun”, mi-a răspuns amiralul la întrebarea referitoare la diferențele din estul și vestul Europei în ceea ce privește procentul de vaccinare.

În orice caz cred că povestea acestuia trebuie auzită, inclusiv de autoritățile române.

Ce face mai întâi un militar când primește pe mână coordonarea unei campanii de vaccinareȘtim că numirea dvs. ca șef al campaniei de vaccinare a fost într-un moment foarte dificil pentru Portugalia, din cauza pandemiei. De ce credeți că guvernul portughez a decis să vă acorde responsabilitatea coordonării campaniei de vaccinare? Motivul a fost eșecul politicienilor în lupta cu pandemia sau au fost alte motive?

Henrique Gouveia e Melo: Nu pot răspunde complet la întrebarea dvs.pentru că nu știu ce a gândit șeful meu, care este ministrul (n.r.- ministrul Apărării din Portugalia).

Dar, ceea ce vă pot spune este că a existat o idee, la acel moment, că această campanie era atât de complexă logistic încât, pentru a o conduce, era nevoie de un grup de oamenii cu pregătire militară.

Așadar, cum eu făceam parte din grupul care pornise campania de vaccinare, iar șeful acelui grup, coordonatorul, a demisionat din funcție atunci, natural, m-au selectat pe mine ca succesor. Deci, așa am ajuns eu în acea campanie.

Care au fost primele dvs. decizii? Ce face un militar, pentru organizarea unei campanii de vaccinare care e, mai curând, o chestiune medicală decât una militară?

Au fost, în principal, trei tipuri de probleme. Una a fost problema organizatorică, a trebuit să mă ocup de modificarea majoră a ratei de vaccinare. La început vaccinam în jur de 20-30.000 de persoane săptămânal, ceea ce era, într-adevăr, o rată foarte, foarte scăzută.

Și, dintr-odată, pentru că au sosit vaccinurile, a trebuit să vaccinăm peste 80-90.000 de persoane pe zi. Deci, a trebuit să pregătesc organizarea centrelor de vaccinare.

Am venit cu ideea unei linii a centrelor de vaccinare, „Ajutor pentru vaccinare”, pe stadioane și în marile pavilioane (expoziționale).

Deci, m-am ocupat de organizare și aceasta a fost componenta de capacitate. Așa am putut să vaccinăm foarte multe persoane pe zi. În cea mai bună zi, am vaccinat 160.000 de persoane. La o populație de 10 milioane asta înseamnă 1,6%. Într-o săptămână am vaccinat peste 1 milion de persoane.

Sunt cifre foarte bune.

Da.

Experiența dvs. de comandant de submarin v-a ajutat în coordonarea campaniei?

Da. Mai ales experiența mea în logistică și conducere. Am vorbit despre trei aspecte: una a fost chestiunea organizatorică despre care tocmai v-am spus ce am făcut.

Mai este chestiunea conducerii dar și partea de comunicare, campania de comunicare.

În ce privește conducerea, pentru că eram militar apăream mereu în ținută de luptă, la televiziuni, nu purtam uniforma aceasta de pe mine (n.r.-uniforma de marină), ci pe cea de luptă, am transmis un mesaj clar, către compatrioții mei, că intrasem într-o situație de luptă, că aveam un inamic și acesta era virusul și că avem propriile noastre forțe, adică organizarea noastră, sistemul sanitar...

De la bun început, am folosit această retorică de război. Am spus că noi, ca țară, suntem în război, împotriva virusului.

În război sunt două tabere: cea a aliaților și cea a inamicului. În tabăra inamicului era virusul și toate persoanele care nu cred că vaccinarea e importantă. În tabăra bună, de partea noastră, se aflau persoanele care doreau să se vaccineze și toate eforturile pe care le-am făcut ca să vaccinăm oamenii.

Deci, în retorica noastră de război, a fost clar pentru compatrioții mei că, pentru a ne salva pe noi înșine și pentru a lupta cu virusul, a trebuit să facem o campanie de vaccinare în masă, iar oamenii să nu stea în acasă, e nevoie să vină la vaccinare.

Deci, de fiecare dată am evidențiat cât de important este ca oameni de diferite vârste să vină la vaccinare, ca să putem lupta cu virusul. Pentru că, dacă din orice motiv, există oameni care au o mulțime de temeri legate de campania de vaccinare, acești oameni vor forma un grup care va ajuta virusul. Deci, vor ajuta inamicul nostru comun.

În acest fel, am spus clar publicului că va trebui să facă o alegere: sunteți de partea virusului, îl ajutați să rămână în comunitate, sau sunteți cu noi, cei ce încearcă să lupte cu virusul, încercînd să ne redea libertatea, ca și comunitate.

De credeți că atât de mulți portughezi au decis să se vaccineze? Care a fost principala motivație, în opinia dvs?

Sunt două motive: primul e că avem o bună tradiție în acceptarea campaniilor de vaccinare. E un motiv cultural... Asta e important. Dar, la începutul procesului, aveam cam 40% din populație care avea unele dubii despre vaccinare.

Și, așa cum v-am explicat, am folosit această retorică de război, care ajută oamenii să decidă și să considere vaccinarea o chestiune importantă pentru libertatea noastră, pentru sistemul nostru de sănătate și pentru sănătatea publică a țării.

Cum am mai spus, a fost o campanie pe care am condus-o ca lider militar, în mass-media, prin care am chemat țara împotriva virusului, am cerut țării o mentalitate de tip combativ împotriva virusului.

„Nu am așteptat ca oamenii să ceară să fie vaccinați, noi i-am chemat la centrele de vaccinare”Henrique Gouveia e Melo într-un centru de vaccinare. FOTO: AFP via Profimedia

În România avem foarte puțini medici de familie implicați în procesul de vaccinare. Care a fost situația în Portugalia?

Am avut toți medicii, asistentele, aproape toți au făcut campanie în procesul de vaccinare. Eu, ca lider al campaniei, am avut întâlniri cu organismele profesionale ale medicilor, asistentelor, farmaciștilor pentru a-i atrage de partea bună a campaniei.

Iar acești oameni au susținut, în toate mediile, importanța vaccinării. Ei (n.r.-medicii) au dat exemplu, fiind primii care s-au vaccinat, pentru a proteja sistemul de sănătate. Acest lucru a venit în sprijinul ideii că vaccinurile sunt sigure.

Iar eu, am pus, tot timpul, problema în felul următor: toată lumea va fi imunizată, într-o pandemie. Fie pe cale naturală, cu virusul, care nu este o cale sigură, ci este periculoasă, fie pe cale nenaturală, cu vaccinul, care este sigur.

Iar în campania publică, am explicat clar, am supra-explicat de multe ori publicului cât de important este de a fi rațional și de a nu crede în idei nebunești, în informații aiuritoare, cum sunt temerile de ev mediu, sau mentalitățile și informațiile de tip medieval.

Ați avut centre de vaccinare în zonele rurale, în micile localități? Pentru că, în România, a fost o dezbatere despre faptul că mulți oameni din zona rurală nu au acces la vaccin.

Am distribuit centrele noastre de vaccinare, în jur de 300 de centre, în țară, corespunzător cu densitatea populației din acele zone. Acolo unde densitatea populației este mai scăzută, centrele au fost mai mici; în zone cu densitate mai mare, am alocat unul sau mai multe centre mari, ca să putem gestiona rata de vaccinare.

Așadar, planul meu a fost, de la început, ca toată țara, fie oraș, fie zonă rurală, trebuie să fie vaccinată cu aceeași viteză. Am presat sistemul, organizațiile, să aibă aceeași viteză.

De asemenea, am creat un sistem de transmitere a mesajelor pe e-mail, pe SMS, fiecărei persoane, solicitându-le să se vaccineze într-o anumită perioadă calendaristică, la o anumită oră, proces care a fost unul pro-activ, nu unul pasiv.

Nu am așteptat ca oamenii să ceară să fie vaccinați. Noi am fost cei care am trimis SMS-uri și mesaje pe e-mail către oameni, spunându-le ”la ora, ziua, locul stabilite trebuie să fiți vaccinați, vă rugăm să veniți la centrul de vaccinare!”

Apoi am făcut campanii pentru a recupera oamenii care nu au venit să se vaccineze. Aceștia au fost mai mult tineri pentru că noi am început vaccinarea cu cei în vârstă și am coborât la cei mai tineri.

Am făcut și un site unde puteai să-ți bagi numele și să te programezi pentru vaccinare, nu a fost complicat, a fost ușor pentru tineri să participe la procesul de vaccinare, fără să piardă timpul și să aibă o experiență plăcută.

Toate aceste lucruri au transmis prin media un sentiment de încredere în procesul de vaccinare și a ajutat campania aducând oamenii la vaccin.

Autoritățile din România au spus că eșecul campaniei de vaccinare a fost cauzat de dezinformare și de fake news-urile despre vaccinuri. Cum ați luptat împotriva dezinformării în Portugalia?

Ca și coordonator m-am dus de două sau trei ori pe săptămână la știri, am dat multe interviuri am vorbit cu medici să dea interviuri transmițând informații adevărate. A fost o campanie de informații adevărate care au câștigat în fața informațiilor false.

Am transmis clar că unele informații nu sunt adevărate, nu sunt științifice și vin din evul mediu. Trebuie să faci acest tip de campanie, coordonatorul trebuie să facă, în acest caz eu am fost implicat în acest proces.

Imaginea coordonatorului trebuie să fie foarte bună. Capacitatea sa de lider de a transmite într-un mod onest, direct, simplu, informații oneste erodează tabăra anti-vacciniștilor și crește tabăra celor care susțin vaccinarea.

Ce le-ați spus oamenilor care erau reticenți să-și facă vaccinul din cauză că se temeau de efectele secundare?

Le-am spus, bazat pe cifrele noastre, că probabilitatea să moară fără vaccinare în Portugalia este de 1 la 500. În cel mai rău scenariu, probabilitatea să mori de la vaccin este de 1 la 500 000. Asta înseamnă că există de o mie de ori mai mare probabilitatea să mori fără vaccinare decât să mori de la vaccin.

Așa că am spus: Ce preferi? Să-ți riști viața din cauza virusului, când știi deja că unul din 500 moare sau să-ți riști viața cu vaccin dar cel puțin știi că în foarte rare cazuri ai putea muri, rata este de 1 la 500 de mii, adică jumătate de milion de oameni.

Nu poți aștepta. Dacă aștepți intri pe un drum unde 1 din 500 moare. Acesta este un mod simplu și adevărat de comunicare, iar oamenii au început să creadă în asta.

În România au existat instituții media, medici, politicieni și preoți care au răspândit informații false despre vaccinare și pandemie fără consecințe legale. Ce s-a întâmplat cu astfel de oameni în Portugalia? Aveți legislație împotriva dezinformării legate de pandemie?

Au fost doctori care au indus în eroare oameni cu informații false, dar organizațiile profesionale ale medicilor au deschis un fel de procese împotriva lor, astfel încât să nu li se mai permită să profeseze.

Pentru că era împotriva eticii doctorilor să răspândească informații care nu sunt științifice, adevărate. Mesajul este următorul: secolul 21 este un secol al științei, secolul 13 este un secol al credințelor care nu sunt științifice deloc, de aceea îl numim „dark ages”.

În acea perioadă, fără vaccinare, speranța de viață era în medie de 30 de ani. Astăzi speranța de viață este peste 75 de ani. De ce? În principal pentru că avem vaccinuri, antibiotice și medicină de calitate.

Apoi, de ce să se implice religia în medicină? Religia și medicina sunt lucruri diferite. Religia este despre spirit, medicina despre corp, nu poți amesteca aceste lucruri. E ca și cum ai amesteca religia cu condusul.

Să zicem că eu mă rog și ziua următoare pot să conduc un camion pentru că m-am rugat. Oamenii trebuie să realizeze că în secolul 21 trebuie să fim conduși de știință.

Sunt și lucruri care țin de spirit care este alt subiect, nu au legătură cu știința, țin mai mult de etică, morală și religie. Dar nu poți amesteca aceste două părți. Nu poți să decizi în privința sănătății bazându-te pe religie. Este cel mai nebunesc lucru pe care poți să-l faci.

Dacă am înțeles corect nu aveți preoți care vorbesc împotriva vaccinului în acest moment.

Nu. Nu este de conceput ca un preot care este un om al credinței să vorbească despre ceva de care nu știe nimic. Este ca și cum un orb ar încerca să conducă oamenii într-un loc foarte îngust, într-un loc foarte periculos, fără să vadă nimic. Pentru că un preot nu știe nimic despre medicină. Nu e doctor.

Există politicieni care profită de pe urma succesului campaniei de vaccinare?Ce au făcut politicienii din Portugalia în timp ce d-voastră lucrați la campania de vaccinare? Întreb acest lucru pentru că succesul unei campanii de vaccinare este o bună oportunitate pentru a câștiga capital politic. Există în acest moment politicieni care profită de pe urma succesului dumneavoastră în campania de vaccinare?

Nu, pentru că unul dintre lucrurile pe care le-am făcut ca militar a fost să evit politica. M-am ocupat de conducere și de procesul de vaccinare complet în afara politicii. Aceasta a fost de asemenea o cheie a succesului. Nu au fost implicați politicieni în campania mea de vaccinare a țării.

De asemenea, când există orice fel de interferență politică în munca mea resping chiar violent acest fel de interferență. Iar populația din țara mea a realizat că nu sunt condiționat de niciun politician și am fost condiționat doar de misiunea mea de a salva țara noastră de acest virus. Iar acest lucru a dat multă credibilitate procesului.

Au fost proteste împotriva vaccinării și restricțiilor în țara dumneavoastră?

Au fost câteva proteste împotriva vaccinării și chiar am trecut prin mijlocul unor grupuri de oameni fără minte care spuneau chestii anti-vacciniste, dar eu am trecut calm prin aceste manifestații, prin mijlocul lor, iar imaginea cu mine trecând calm prin mijlocul acestor proteste cu acești protestatari fără minte, care se comportau ca niște nebuni, a oferit o imagine mai bună oamenilor din țara mea, care au văzut unde este lumina și rațiunea și unde este întunericul și unde nu se acționează rezonabil.

De asemenea, am folosit acest incident ca să arăt diferența dintre lumină și Evul Întunecat. Lumina înseamnă oamenii raționali, oamenii care se comportă bine și au atitudine bună și oamenii iraționali, de partea cealaltă, care să comportă greșit și au o atitudine complet nebunească.

Acel incident a fost arătat la tv în direct și ce s-a întâmplat după aceea a fost un uriaș suport pentru conducerea mea și, de asemenea, pentru campania de vaccinare. Pentru că compatrioții mei au putut să vadă de o parte nebunie și de cealaltă parte logică și lumină.

La ce categorie de populație ați întâmpinat cele mai multe probleme ca să o convingeți să se vaccineze?

Cum campania a coborât de la vârstele înaintate la vârstele mai mici, când am început cu oamenii mai tineri am avut ceva probleme să-i convingem să se vaccineze. De ce? Pentru că, în mod natural, ei nu mor din cauza virusului pentru că tinerețea le asigură un anumit grad de protecție.

Dar am arătat la toate televiziunile că această protecție dă rateuri. Este o falsă senzație de protecție. Chiar dacă ești tânăr poți avea probleme uriașe fară vaccinare și poți să iei virusul.

Au fost oameni tineri care au murit, au fost oameni care s-au confruntat cu consecințe pe termen lung din cauza virusului. Am arătat acest lucru la televizor și am accentuat acest lucru la televizor, iar acești tineri au venit din ce în ce mai mulți la centrele de vaccinare.

Și, în final, mai mult sau mai puțin, două procente din populație nu s-a vaccinat (n.r- e vorba de populația eligibilă pentru a fi vaccinată, raportat la întreaga populație Portugalia are o rată de aproximativ 85%).

De ce viceamiralul e Melo nu este de acord cu doza a treia de vaccin
Potrivit unui articol din Washington Post, ați spus că doza booster la vaccinare este „o idee stupidă”și că Portugalia ar trebui să se concentreze pe vaccinarea altor țări deoarece vaccinarea în țara d-voastră s-a terminat. Puteți să explicați de ce ați numit doza „booster” o idee stupidă?

Am spus asta...Când trebuie să decizi și ai două căi: una ar fi să vaccinezi oamenii care sunt deja vaccinați și cealaltă este să vaccinezi oamenii din toată lumea care nu sunt vaccinați, care este cea mai bună opțiune? Cea mai bună opțiune este să încerci să eviți în restul lumii dezvoltarea virusului ca să devină mai agresiv și mai dificil.

Nu este o bătălie doar în interiorul țării tale, este un război global. De ce să te concentrezi doar pe bătălia de la tine din țară? Dacă nu te concentrezi pe bătălia globală e posibil să pierzi și să apară, ca un efect de bumerang, un nou virus să vină în comunitatea ta.

De asemenea, nu există o dovadă bună că avem nevoie de doza a treia sau doza booster. În timp, oamenilor le scad anticorpii,dar nu și apărarea împotriva bolii. Poți fi pozitiv, dar nu vei dezvolta boala, deoarece memoria celulelor tale va crea anticorpii la timp ca să te protejeze.

Deci ce preferi? Să supravaccinezi oameni care sunt deja vaccinați sau să vaccinezi oameni care nu sunt vaccinați? Țări care au 30% sau 25% persoane vaccinate încearcă să supra-vaccineze aceiași oameni. Nu este o strategie bună.

Trebuie o campanie ca să fie vaccinați oamenii care nu sunt vaccinați. Deoarece răspândirea nu este doar la persoanele vaccinate.

Și, de asemenea, companiile farmaceutice vor să vândă vaccinuri, asta este natural, și, dacă nu pot să vândă vaccin țărilor sărace, ele încearcă să vândă aceste vaccinuri în țările bogate.

Dar țările bogate trebuie să nu vaccineze aceiași oameni, ci trebuie să vaccineze alți oameni. Nu să supravaccineze oameni care sunt deja protejați.

Și eu cred că avem protecție pentru o lungă perioadă, nu pentru o scurtă perioadă. Ce avem sunt anticorpii care scad în timp, dar nu și apărarea noastră împotriva bolii. Ori vaccinarea este împotriva bolii, nu împotriva ratei de pozitivare sau a cazurilor pozitive. Aceasta este o foarte bună explicație.

De asemenea, aveți și câțiva critici. Am vorbit cu unul dintre ei care a zis că folosirea militarilor și a limbajului militar au contribuit la un sentiment de frică care i-a făcut pe portughezi mai predispuși să asculte și să nu pună întrebări. Ce părere aveți despre această opinie?

Aș putea spune că această persoană este în mod sigur o persoană utopică. Pentru că dacă ești într-un război împotriva virusului, frica este importantă pentru că virusul te va ucide.

Ce vrei să faci? Să zici că virusul nu este important? Virusul nu o să te ucidă? Încerci să transmiți informația către publicul nostru spunând că aceasta este un fel de dezinformare?

Eu niciodată nu spun nimic ce nu este adevărat. Eu transmit doar informații adevărate. Informațiile adevărate spun că virusul este foarte mic dar provoacă o problemă uriașă. Uitați-vă în țara dumneavoastră. Câți oameni mor pe zi?

Sute.

Credeți că nu este un război? În ce război aveți sute de oameni care mor pe zi? Ce ați spune oamenilor? Nu e niciun motiv de îngrijorare, putem continua așa, pentru că dacă eu zic așa „e un război și oamenii mor cu sutele pe zi” înseamnă că am o atitudine milităroasă. Da, este o atitudine milităroasă, ignoranților, este milităroasă pentru că este un război.

Aveți recomandări pentru vaccinarea în masă care ar putea fi aplicate în orice țară din lume?

Recomandarea mea generală este, după cum am mai spus din propria experiență: un leadership foarte clar, o comunicare clară și o implicare clară a oamenilor în campania de vaccinare. De asemenea, trebuie o bună organizare și vaccinurile, acestea să fie disponibile pentru a vaccina peste 85% din întreaga populație. Aceasta este singura cale pentru a lupta în acest război global.

„Ați permis ca ignoranța și frica fără motive științifice să se împrăștie și să paralizeze oamenii împotriva acestui virus periculos”Ce părere aveți despre faptul că oamenii din estul Europei sunt mai ezitanți să se vaccineze decât oamenii din vestul Europei?

Nu pot comenta, pentru că nu știu. Nu știu dacă este o chestiune culturală… Dar ce știu este următorul lucru: câți oameni mai trebuie să pierdeți ca să înțelegeți situația, pericolul situației și ce trebuie să faceți ca să-l evitați? Zece mii? Sute de mii? Un milion? Câte persoane să mai așteptăm să fie uciși de virus?

Să nu faci nimic este ceva ce, din punct de vedere etic și moral, este rău. Ați permis ca ignoranța și frica fără motive științifice să se împrăștie și să paralizeze oamenii împotriva acestui virus periculos.

Ce vreți să faceți? Să așteptați ca oamenii să moară?

Aici, în Portugalia, în ultima iarnă, au murit 300 de oameni pe zi. Noi, când am fost în război în Africa, niciodată nu am avut o astfel de rată a mortalității.

În războaie în trei teatre diferite: Angola, Mozambic și Guineea, niciodată nu am avut această rată. În toate războaiele în 13 ani am pierdut 80 de mii de oameni. Doar în această pandemie în mai mult de un an, un an și jumătate, am pierdut 18 mii de oameni.

Ce mai aveți nevoie să vedeți? Este un război, oamenii mor ca muștele. Cumva aceste vieți nu sunt importante? Aceste vieți sunt importante, trebuie să subliniați asta.

Fiecare viață e importantă. Nu putem băga capetele sub nisip, așteptând ca virusul să treacă. Virusul o să te prindă, asta dacă nu te protejezi pe tine, familia ta, comunitatea ta.

Ați vorbit cu colonelul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România?

Da, am vorbit, am schimbat informații și opinii, am încercat să ajut așa cum am putut.

Care este situația pandemică în Portugalia în acest moment? Aveți restricții? Câte cazuri pe zi?

Avem foarte puține restricții în societatea noastră, doar purtarea măștii în interior. Societatea noastră este complet liberă să se miște. Avem în jur de 700 de cazuri pe zi, cele mai multe dintre persoanele care nu sunt vaccinate, pentru că avem 15% care nu sunt vaccinate, în special tineri.

Este un număr uriaș de persoane…aceasta este situația. Dintre cei care sunt vaccinați, unele cazuri devin pozitive, reacția e foarte bună, ei nu se îmbolnăvesc grav, nu ajung la spital. Foarte puțini oameni ajung la spital, dintre cei vaccinați.

Ce arată aceste cifre este că dacă ai făcut vaccinul, există o probabilitate de o sută de ori mai mică să ajungi la spital decât dacă nu ești vaccinat.

Ce părere aveți despre viitorul acestei pandemii în Europa, având în vedere că există o mare diferență între Est și Vest. În vest sunt multe persoane vaccinate, în est nu sunt. Ce părere aveți despre viitor?

Cred că virusul are capacitatea să ia statele ostatice. Țările nu se pot dezvolta din punct de vedere economic, oamenii nu se pot întoarce la vieților dinainte, la libertate. Deci țările care se vaccinează lent vor suferi pe termen mediu.

De asemenea, există pericolul incubației pentru noi variante ale virusului. Este periculos pentru alte țări din Europa. Dar nu trebuie să iei în considerare doar Europa, ci toată planeta.

De aceea spun că nu este etic și moral, ba chiar este prostesc să nu ajuți țările care întâmpină dificultăți să obțină vaccinuri și să facă campanii de vaccinare în masă.

Pentru că într-o perioadă a globalizării unde economia este în mișcare, oamenii sunt în mișcare pe toată planeta nu există o cale de a opri virusul punând garduri și ziduri la frontiera proprie. Virusul va veni. Tot ce trebuie să facem este să luptăm cu virusul la nivel global. Este o bătălie globală, nu una locală. În estul Europei, țările trebuie să lupte mai mult cu virusul și să considere asta un război. Așa trebuie luptat cu virusul.

„Dacă începi să crezi că o societate militară este mai bună decât societățile democratice, acest lucru e periculos”Și acum ultima întrebare, de fapt aș dori o opinie despre situația din România. Președintele a numit un general în rezervă ca prim ministru. Asta din cauza crizei politice și pentru că partidele principale din coaliția de guvernare nu au ajuns la un compromis. Numirea a creat o dezbatere în societatea românească, iar unii analiști au spus că nu este un bun semnal pentru democrație. Ce părere aveți, în general, nu specific în cazul României, despre implicarea militarilor în politică?

Nu o să vorbesc despre România, o să vorbesc despre țara mea, ideile pe care le spun privesc țara mea.

Nu-mi place ca militarii să fie implicați în politică. Un militar poate face politică după ce se retrage, poate face orice fel de politică, poate face campanie, dar ca persoană civilă nu ca militar.

Ca militar ai obligația să nu te implici în politică. În cazul meu, au existat aceste idei nebunești că aș putea candida pentru președinție în viitor, să-mi încep un fel de viitor politic. Dar sunt împotriva acestui lucru.

Am încercat după campania de vaccinare să revin la funcția mea precedentă de militar. Vreau să fiu și să mor militar, deoarece asta este ce-mi place să fac, nu-mi place să fiu politician.

De ce ar trebui să-mi schimb statusul de militar în cel de politician? Nu am nevoie. Există suficienți oameni în societatea civilă care pot să rezolve probleme politice.

Dacă începi să crezi că aceste persoane nu sunt capabile să rezolve situații politice începi să crezi că o societate militară este mai bună decât societățile democratice ceea ce e periculos. Este periculos pentru sistemul democratic.

Domnule e Melo, vă mulțumesc pentru interviu și succes în cariera dumneavoastră.

Succes și dumneavoastră și succes în lupta împotriva virusului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

51700 vizualizari

 • +27 (71 voturi)    
  nu conteaza cati mor (Joi, 28 octombrie 2021, 8:51)

  Francisc 1 [utilizator]

  nu exista in UE popor mai neincrezator in autoritati ( si cam au dreptate )
  • +45 (73 voturi)    
   Dar altceva este si mai trist (Joi, 28 octombrie 2021, 9:28)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Autoritatiile..sunt formate din oameni...respectiv din populatia Romaniaie.
   ...si reprezinta in totalitate poporul...exact asa cum este el...Sunt oglinda fidela...
   Si dintr-un motiv simplu: guvernul/autoritatiile supreme au fost alese de populatie...si au ales ce-i reprezinta cel mai bine...prin urmare, sunt fix oglinda noastra...si daca noi nu avem incredere in oglinda noastra...asta spune multe despre popor.
   • -32 (88 voturi)    
    nu este razboi, este doar o boala (Joi, 28 octombrie 2021, 10:43)

    Laurell [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Nu este un razboi, este un virus si o boala.
    • +22 (48 voturi)    
     Un virus care afecteaza pe toti (Joi, 28 octombrie 2021, 13:23)

     P.Antipov [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

     Asta s-a pierdut în Ro, spiritul civic. Exact asa cum:
     1. (aproape) nimeni nu plateste taxe dar se vor drumuri, parcuri, autostrazi etc. precum în Vest;
     2. (aproape) nimeni nu mai respecta regulile de convieturire civilizata ("eu la mine în casa/apartament/curte/bloc fac ce vreau");
     3. nimeni nu are responsabilitati, toata lumea are doar drepturi...
     ... ei bine, asa si cu vaccinarea acum: "lasa, faceti voi, ca eu fac mai încolo daca e nevoie".

     Culmea este ca exact vaccinarea în masa si eradicarea unor boli a facut posibila cresterea exponentiala de populatie din sec. al XX-lea.
     Din pacate, a dus si la cresterea exponentiala a prostiei cu tupeu.
    • +5 (25 voturi)    
     OFF (Joi, 28 octombrie 2021, 13:28)

     ionoi [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

     ..Intentii dubioase...e ca un razboi..cand ,mor atatia...masuri ca la razboi..fermitate..organizare..decizie..
     Actiune..
     Pui poporul in fata acestui luptator ..nevazut?
     Copilul stie ce e acela gaz metan?
     ii permiti sa aiba opinii la aragaz!?
    • +7 (19 voturi)    
     Si Gripa Spaniola era doar o boala (Joi, 28 octombrie 2021, 18:47)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

     Si totusi a facut de doua ori mai multe victime decat primul Razboi mondial care a fost unul groaznic si camd 2/3 din cel de al doilea.
     Doar un virus si o boala!
     PS - Covidul cu 4,7 milioane victime e deja la un sfert din WW1. Si zici ca nu e razboi, nu?
     • +3 (21 voturi)    
      Hmmm (Joi, 28 octombrie 2021, 19:47)

      Sah [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Mda...iar cu cancerul nu se mai lupta nimeni, niciun razboi, desi au murit si mor cat in toate raboaiele mondiale!
      Depre cancer nimic: nu tratamente, nu medicamente, nu nimic. Cei bolnavi de cancer mor in fata spitaleleor inchise pentru covid!
      Deaths caused by cancer this year:
      6,767,165
      Sources and methods:
      The data on cancer mortality displayed on Worldometer is based on the latest statistics published by the World Health Organization (WHO).

      In 2005, 7.6 million people died of cancer out of 58 million deaths worldwide.

      Based on projections , cancer deaths will continue to rise with an estimated 11.4 million dying in 2030.
      • +2 (20 voturi)    
       cancerul (Joi, 28 octombrie 2021, 22:41)

       mgs [utilizator] i-a raspuns lui Sah

       Un motiv in plus pentru vaccinare anticovid. Daca toti se vaccineaza virusul nu circula, lumea nu se imbolnaveste si spitalele se elibereaza si pentru cei cu cancer. Simplu nu? Dar pun pariu ca nu te intereseaza vaccinul
     • -3 (15 voturi)    
      Cei 4,7 mil. (Joi, 28 octombrie 2021, 20:16)

      unins [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      POATE or fi victime ale covid, dar sigur, următorii morți sunt victime ucise de lacomia noastră, a tuturor!
      - 4.119. 064 oameni ucisi de fumat /2021! Pandemie?
      - 2.060.831 oameni ucisi de alcool /2021! Pandemie?
      - 6.767.224 decese cauzate de cancer de san /2021! Pandemie?
      - 23.338 oameni ce au murit DE FOAME A S T A Z I ! Pandemie?
      - 35.145.129 ființe umane ucise înainte de naștere /2021! COPILASI NEVINOVATI! Pandemie?

      Ecce homo! ... sapiens sapiens ???
      • -2 (4 voturi)    
       Nici una dintre acelea nu e contagioasă (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:16)

       blanc10 [utilizator] i-a raspuns lui unins

       De aia nu e pandemie. Consultați dexul înainte să deschideți gura.
       • 0 (0 voturi)    
        Nu am firmat (Vineri, 29 octombrie 2021, 20:45)

        unins [utilizator] i-a raspuns lui blanc10

        ca ar fi pandemie; doar am intrebat. Si totusi, avand in vedere dezastrul creat de LACOMIA oMULUI, poate ar trebui corectat dictionarul. Sau, ar trebui facute studii privin contagiozitatea si pentru a declara LACOMIA oMULUI, boala psihica pandemica, datorita numarului imens de morti si distrugerea planetei Pamant, generat de aceasta.
    • +1 (9 voturi)    
     Da, este o boala care ne afecteaza pe toti (Joi, 28 octombrie 2021, 23:15)

     Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

     Iar daca ne afecteaza pe toti, este EXACT CA LA RAZBOI.
     Adica :
     - unei amenintari colective i se raspunde cu O ABORDARE COLECTIVA.

     Daca e razboi, nu poti sa te lupti de 7nul singir cu 8namicul fiindca cei pierde (abordare INDIVIDUALA/PUNCTUALA) dupa cum nici nu poti sta acasa cand toata lumea pleaca la lupta -ABORDARE COLECTIVA.
     De aceea, in perioada pandemiei, vaccinarea NU MAI INSEAMNA UN ACT MEDICAL PRIVAT , CI UNUL COLECTIV.
     De ce ?
     Fiindca ce este privat, TREBUIE SA RAMANA privat : poti tine boala DOAR PENTRU TINE, e perfect, e privat !
     Dar daca nu, daca se transmite in public, atunci atat boala cat si raspunsul devin chestiuni de SANATATE PUBLICA si vaccinarea devine o chestiune pubpica.
     De inde si obligativitatea vaccinarii, in cazul in care oamenii sunt prea ignoranti sau redusi mental pentru a pricepe ce este de facut.
     Iar frica de moarte poate fi un factor determinant - vezi prostimea romana !
    • 0 (4 voturi)    
     inflatia este o boala ce poate genera un razboi? (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:11)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

     sau este doar o chestiune economica???

     Daca ar fi doar o boala mai grea sau mai putin grea poate ca s-ar fi putut trata local si am fi scapat de ea la nivel individual - exista mijloace de preventie si de tratare pentru un numar limitat de persoane.

     Dar boala asta a degenerat intr-un chestiune globala si aduce morti multi, spitalele opereaza ca intr-o stare de razboi cu multi pacienti, cu doctori si medicamente insuficiente, iar economiile se prabusesc
   • +10 (28 voturi)    
    Total gresit! (Joi, 28 octombrie 2021, 13:47)

    tedycv [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    “Guvernul/autoritățile supreme” NU sunt alese de populație. Populația alege doar compoziția PARLAMENTULUI, funcție de opțiunile politice exprimate de către votanți.
    Atunci când aleșii parlamentari decid, cu de la sine putere, sa urmeze o alta direcție politica decât cea in numele căreia au candidat si au fost votați, asta nu înseamnă ca “parlamentarii sunt oglinda poporului”.
    Pe mine chiar ma deranjează toate aceste insinuări despre educația politica inexistenta a acestui popor, care nu se vede in oglinda…
    Dar voi, toți astia care carcotiti mereu despre educația proasta a poporului, VOI MERGEȚI LA VOTARE? VA UITAȚI SI VOI LA VOI IN OGLINDA DE ACASĂ?
   • +10 (18 voturi)    
    Absolut corect (Joi, 28 octombrie 2021, 15:17)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Dar ai uitat sa faci o clarificare.
    In Romania autoritatile reprezinta poporul, insa nu poporul roman :)
   • +4 (20 voturi)    
    Ciuma .. hAURitã (Joi, 28 octombrie 2021, 15:20)

    Noxy [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    În România puteau sã le facã si plocoane .. cã nu se vaccinau(majoritatea).A fost prea multã propagandã interesatã,anti mãsuri de protectie(jos masca),anti vaccinare,etc.. pe televiziunile securisto oligarhe (Felix& Ghitã) din Românistanul "ieuropean".. care pânã la reizbucnirea puternicã de acum a pandemiei,aveau acelasi mesaj (în talk showuri mai ales) si o retoricã similarã cu a Sputnikului din România https://www.politico.eu/article/as-infections-grow-in-romania-so-does-corona-scepticism/ In Romania, COVID-19 conspiracy theories have entered the mainstream, and they are costing lives.
    Across Europe, countries are contending with an upsurge in infections as rigid controls on gatherings have been relaxed and people return from summer getaways. But in Romania, a coronavirus spike is being fueled by disinformation, conspiracy theories and suspected Russian-backed propaganda.
    National television stations have been broadcasting anti-vaccine and corona-skeptic messages from prominent campaigners and politicians, sowing doubt about preventive measures among the population and contributing to a rise in the number of infections, according to a top government official and two experts. PS. La cei care au fost instigati sã nu respecte nici mãcar mãsurile de preventie din pandemie .. ar trebui sã le cânte Bittman,moderatorii securisto oligarhilor sã le citeascã pocesti si Mugur Mihãescu sã îi distreze cu o caterincã expiratã .
    • -1 (1 vot)    
     pai daca lasi (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:00)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Noxy

     sa se desfasoara valurile de prostie in loc sa fii activ si imediat sa fii la TV cu stiri corecte, cu medici care respecta actul medical , samd...

     La noi stirile fake au circulat fara ca responsabilii sa ia masuri - au zis ca este o joaca - nu este nene, este o chestie foarte serioasa si este nascuta dintr-o combinatie letala prostie + neincredere in stiinta
   • -1 (1 vot)    
    Crezi (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:30)

    sorance2000 [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    tu asta. Politicienii sunt niste mincinosi patologici, iar cei mai multi din popor au fost pacaliti si dezamagiti mereu de acesti prefacuti, indifeferent cate partide noi au aparut, sau ce fete noi au aparut (nu contest ca exsita si un grup de votanti gen asistati social care voteaza cu PSD by default). Nu ma mai compara pe mine si pe altii cu acesti sociopati! Ei mint ori de cate ori deschid gura. Sistemul de alegeri si de inscriere la alegeri e facut in asa fel incat nu prea ai ce sa alegi (adica tot pe ei), iar daca cineva incearca sa razbata printre politicienii arhicunoscuti sunt repede faultati (de multe ori cu etichete de extremisti sau teroristi). In acest moment pe mine nu ma reprezinta nimeni. totdeauna am vitat rau cel mai mic. Calitatera politicienilor e din ce in ce mai joasa, iar aceasta tendinta se pare ca e in toata lumea.
  • +22 (86 voturi)    
   hm (Joi, 28 octombrie 2021, 9:36)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Mor aia care nu au dram de inteligenta ca sa isi identifice cu succes sansele.
   Mor aia care, dandu-le Dunning-Kruger pe afara din ei, decid pentru ei in teme la care nu se pricep si, in consecinta, decid prost.
   Trezindu-se deodata experti in microbiologie si virusologie, se apuca sa faca cum ii taie capul de parca daca ar fi intr-un avion, s-ar duce sa piloteze ei in locul pilotilor pentru ca au vazut ei un clip pe youtube si au auzit ei la Steer, Sosoaca sau alta dobitoaca ca pilotul, de fapt, vrea sa-i omoare. Ce sa vezi, asa chiar vor muri. Cum se intampla si acum, de fapt, mor oameni pe prostia si ignoranta lor.

   Mor prostii, in opinia mea. Iar asta nu-i rau.
   • -5 (21 voturi)    
    Si desteptii mor ! (Joi, 28 octombrie 2021, 16:28)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

    Impartirea asta in "prosti" si "dastepti" nu mi se pare una prea inteligenta, daca pricepi ce-ti zic. Iar bucuria ta este dovada.
  • -9 (59 voturi)    
   in PORTUGALIA s-au vaccinat ESENTIALII primii? (Joi, 28 octombrie 2021, 10:19)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Eu l-as fi intrebat pe amiral daca in Portugalia primii vaccinati au fost militienii si familiiile lor, in centre SECRETE
   • +7 (33 voturi)    
    Ai o fixație. (Joi, 28 octombrie 2021, 12:35)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Și asta-i grav. Împarți oamenii pe niște criterii absurde. Prostia unui cu esențialii o repeți prostește, semn că nu ai înțeles sensul vorbelor. Oamenii sunt oameni și atât. Nu oameni simpli, cum mai spun unii, esențiali cum au spus alții, importanți cum se cred unii, transferând importanța muncii depuse asupra propriei persoane, considerându-se un fel de zei. Isus a fost o persoană modestă ,comparativ cu oamenii care se cred importanți. Nu te supăra, ești foarte activ pe net, dar fă-ți timp să mai citești și altceva decât polologhii politice. Te va ajuta să-ți diversifici vocabularul și să înțelegi că nu-i obligatoriu, nici posibil, ca oamenii să gândească la fel. Pe glob, la peste 7 miliarde de oameni, sunt peste 7 miliarde de caractere. Nu vei reuși să schimbi caracterul unui om, decât prin educație. Forțat, cum se face în dictatură,. nu sa reușit, așa că nu încerca nici d-ta asta . Este suficient să--ți spui(nu impui) părerea. Alții care se ocupă cu statistici, pot face un clasament al unor păreri și să poți vedea care sunt majoritare. Tonul arogant. lipsit de bun simț, nu-ți creează avantajul încadrării într-o părere majoritară. Eu cred că majoritatea oamenilor vor un ton bazat pe bun simț și răbdare. Dacă vrei să ajuți un partid politic, îl ajuți făcând cum am spus.
  • -2 (18 voturi)    
   Mda (Joi, 28 octombrie 2021, 14:32)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Arestati Johannis si Catu acum. Sunt dovezi suficiente sa intre pe viata la zdup!
  • 0 (6 voturi)    
   Nu cred ca au dreptate (Joi, 28 octombrie 2021, 21:04)

   karryne [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Sa n-ai incredere in b*ul de Catu spre exemplu e una, si e normal sa nu ai.
   Sa n-ai incredere IN NICI O AUTORITATE de pe glob, ca nu doar statul roman incurajeaza la vaccinare, e deja altceva.
 • +39 (115 voturi)    
  Ce diferența (Joi, 28 octombrie 2021, 8:56)

  A78 [utilizator]

  România e in epică Medievală in care fac turul bisericii in patru labe la Nicula , pupa oase la Iasi sau pun sânziene sub perna sa își viseze ursitul .
  Iar seara se uita la România TV și Taraf .

  Cum vrei ca oamenii ăștia sa înțeleagă medicina ?
  • -24 (76 voturi)    
   aha (Joi, 28 octombrie 2021, 9:40)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui A78

   medicina de care pana si unii medici se feresc.
   dar deh,in Tara asta se mai gasesc niste super atei ''modernisti'' care pupa ecranul aifonului si se roaga
   de sfantul curent sa nu le pice feisbucu.
   • -1 (33 voturi)    
    ai reușit (Joi, 28 octombrie 2021, 10:15)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Point

    să eviți cu totul diacriticele, cea ce face din mesajul tău ceva foarte haios :)
 • -23 (59 voturi)    
  pai (Joi, 28 octombrie 2021, 9:03)

  cucuveauamov [utilizator]

  il avem si noi pe colonelul Gheorghita ...a zis ca vom primi certificatul de imunizare ad labam ..si asa a si fost
 • +49 (85 voturi)    
  domnu viceamiral.. (Joi, 28 octombrie 2021, 9:14)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. stia ca in romania ar fi iesit la pensie la 38 de ani?
  • +19 (37 voturi)    
   Corect (Joi, 28 octombrie 2021, 9:47)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   N-ar fi stricat si o astfel de intrebare ... asa ... ptr un prieten.
  • -4 (20 voturi)    
   facepalm (Joi, 28 octombrie 2021, 14:33)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Ce legatura are asta cu vaccinarea?
   Tu si celelalt mioritic (posibil sa fie acelasi troll cu mai multe conturi) care era interesat daca esentialli ao fost vaccinati primii!

   Neuronul vostru doar atat poate: daca unu se baga in fata la shaorma, refuz sa mai mananc, fac greva foamei pana mor! Chit ca puteai sa mananci 5 minute mai tarziu, te cramponezi ca bizonul si refuzi.

   N-aveti idei multe dar sunt fixe!
  • -1 (5 voturi)    
   Ar fi putut iesi la pensie (Joi, 28 octombrie 2021, 19:00)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   E o diferenta intre ar fi iesit si ar fi putut iesi- La pensie!
 • -9 (105 voturi)    
  Curaj!Publicati asta! (Joi, 28 octombrie 2021, 9:24)

  idealogul [utilizator]

  Rog cititorii sa caute pe site-ul worldometer tari foarte vaccinate precum Belgia, Danemarca, Olanda, Austria, Anglia si altele si o sa vada cu uimire ca desi sunt super vaccinate covidul a luat avant acolo.
  Informativa singuri ca sa nu spuneti ca postez fakenews.
  Anul trecut criza covid a inceput in Portugalia prin noiembrie pentru ca acolo clima e mult mai calda decat la noi.
  Pe cat pumem pariu ca peste o luna Portugalia nu va avea cu ce sa laude.
  Deja au aproape o 1000 de cazuri si sunt pe trend crescator.
  Si Italia este pe trend crescator. Anul trecut tot prin noiembrie a inceput criza la ei.
  • +35 (61 voturi)    
   contează numărul de cazuri grave (Joi, 28 octombrie 2021, 10:07)

   last_moromete [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Sigur că va crește numărul de cazuri, pentru că și cei vaccinați se îmbolnăvesc. Diferența e că foarte puțini din cei vaccinați ajung la spital, și mai ales la terapie intensivă. E o diferență de mii de vieți pierdute direct din cauza covidului și indirect din cauza blocării sistemului sanitar.
  • -11 (37 voturi)    
   nope (Joi, 28 octombrie 2021, 10:26)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   idiotii utili nu tin cont de nimic.la ei exista un singur adevar si el se afla numai la indemana lor.
   ei isi injura bucurosi Tara,dar nu conducatorii,pacientii dar nu sistemul medical.
  • -14 (44 voturi)    
   așa e și în Romanika (Joi, 28 octombrie 2021, 12:11)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   În zonele unde rata de vacccinare e cea mai mare și numărul de infectări e cel mai mare.
   • +2 (26 voturi)    
    concluzia ta ? (Joi, 28 octombrie 2021, 13:10)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui periscop

    Hai sări cu ea, să avem de ce regreta că n-am plecat toți din gluma asta de țară
  • +18 (36 voturi)    
   ia uită-te și la nr. de cazuri grave sau decese (Joi, 28 octombrie 2021, 13:09)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   de prin țările alea unde a luat avânt Sars Cov Doiul.
   Mă tu te auzi ?! Tu gândești ?!
   • -5 (11 voturi)    
    Hmmm (Joi, 28 octombrie 2021, 19:55)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Numarul de cazuri grave si decese este dat de sanatatea sitemului medical! La noi este bolnav: nu s-au cumparat medicamente pentru tratarea bolii, nu sunt spitale suficiente pentru ca dupa 1990 s-au construit abia 3!!! si base a inchis cam 70!!, la ATI la noi scapa cam 4% (procent oficial dat de spitale) in timp ce in UK peste 50% si altele.
    Daca bolnavii nostru al merge in Israel ar scapa peste 90%!
    Oare de ce credeti ca se fac mereul teledonuri pentru bolnavi ca sa plece la tratament in clinicile din strainatate?
    Oare pentru ca...nu s-au vaccinat? ;)
    • +4 (10 voturi)    
     nu, din alt motiv (Joi, 28 octombrie 2021, 20:20)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Sah

     și anume că stau acasă până ajung cu saturația la sub 70% și uneori sub 40% și nici naiba nu-i mai poate salva
 • -27 (79 voturi)    
  Portocalia (Joi, 28 octombrie 2021, 9:32)

  MTTRN [utilizator]

  Cea care l-a dat pe mafiotul Barosso, unde gasesti parcangii pe strazile principale din Lisabona, pe langa mizerie, dealeri, prostituate, unde se dau tepe cu antreurile netrecute cu pret in meniu, de apoi se plateste dublu, etc, etc

  Singurul razboi pe care il vad e impotriva libertatilor fundamentale, economiei
  • +1 (41 voturi)    
   ăăă, nu (Joi, 28 octombrie 2021, 10:18)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui MTTRN

   Nici un război împotriva economiei, dimpotrivă, deschiderea totală a economiei ulterior vaccinării în Portugalia, și nu, nici o treabă nu are impunerea certif. verde cu afectarea libertăților fundamentale (care țin de alte aspecte - dreptul la viață, la un trai decent, la sănătate, la vot, la nediscriminare pe bază de sex, religie etc etc).
   • -5 (41 voturi)    
    ba afecteaza.... (Joi, 28 octombrie 2021, 11:55)

    mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    un drept fundamental, ala de a circula unde si cand vreau, la fel cu "vaccinatii"! Pentru "ne", ar fi trebuit sa fie impunerea mastii oriunde si oricand, dezinfectarea si distantarea sociala! Interzicerea circulatiei ar trebui sa fie ori pentru toti ori pentru niciunu', asta daca vrei sa fi "stat de drept" ca la carte (valabil pentru lumea intreaga nu numai pentru Romanica, ca si in restul lumii sunt aceleasi "abuzuri"). Sau institui "stare de urgenta" (aisimilabila "starii de razboi") pana reduci riscurile la minimum posibil, si atunci, asta e...poti lua masuri pentru binele tuturor fara sa te dai mare aparator al drepturilor fundamentale, cand de fapt.....
    • +5 (31 voturi)    
     Românul tipic (Joi, 28 octombrie 2021, 13:14)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

     are restanțe uriașe la capitolul, săpun, mers civilizat pe stradă, plata la timp a întreținerii la bloc și... neocolirea legii ca mod de viață dar este foarte vocal referitor la chestii fundamentale și despicat firul în patru. Baftă la comunicat nemulțumiri :)
     • -3 (11 voturi)    
      Hmmm (Joi, 28 octombrie 2021, 19:58)

      Sah [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

      ''Românul tipic'' poarta numele de 'zavalitaa'...si se descrie foarte bine pe el!
 • -10 (62 voturi)    
  Portugalia: 5 morți/zi azi fata de 23 acum un an! (Joi, 28 octombrie 2021, 9:33)

  Argon [utilizator]

  Portugalia avea, pe 27 Oct. 2021, 5 morți/zi (medie pe 7 zile) fata de 23 pe 27 Oct. 2020.

  Este prea devreme sa se tragă vreo concluzie. De-abia când va avea semnificativ mai putini morți in perioada Octombrie 2021 - Martie 2022 fata de Octombrie 2020 - Martie 2021, se poate vorbi de un succes al vaccinării la ei.

  Sa-i vedem ce vor face in Ianuarie - Februarie 2022. In aceeași perioada a lui 2021 au avut un val puternic de decedați cu Covid-19.

  Vezi:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/portugal/

  Citat:
  "Într-un interviu pentru HotNews.ro, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, una dintre cele mai eficiente din lume, a explicat în detaliu ce anume a făcut la el în țară pentru a schimba situația dintr-una tragică în una de succes. Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo spune că a folosit mijloace militare și o retorică de război pentru a-i face pe portughezi să înțeleagă cu ce pericol mortal se confruntă. În ceea ce privește situația tragică din România, militarul întreabă retoric: „Câți oameni mai trebuie să moară ca să înțelegeți că sunteți într-un război?”"
  • -1 (37 voturi)    
   Da, dar ce mortalitate au avut anul trecut? (Joi, 28 octombrie 2021, 10:16)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Argon

   La ei, cei vulnerabili au murit deja.
   Per total pandemie, probabil ca procentul lor per milion e mai mare decit al nostru. Chiar voi calcula asta.
   • +7 (19 voturi)    
    cu sufletul la gura (Joi, 28 octombrie 2021, 12:46)

    meme_youyou [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Ai calculat? Ce ți-a dat, spune-ne si nouă, te rog, nu ține doar pentru tine!

    Dacă ai reusi sa calculezi ceva, ai vedea ca noi suntem cu mult peste portughezi la decese per milion. Ocupam un binemeritat loc 12 mondial - si probabil vom intra in primele 8 la final. Portugalia e spre un loc 30 global, cu ~25% mai putine decese la milionul de locuitori.
    • -1 (17 voturi)    
     Valurile nu sunt sincronizate (Joi, 28 octombrie 2021, 13:54)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui meme_youyou

     Portugalia are 1.718.591 imbolnaviri si 18.240 decese la 10 milioane, adica 171.859 cazuri/milion si 1824 decese / milion pina acum.

     Romania are 1.602.830 cazuri si 46015 decese la 20 milioane, adica 80.141 cazuri/milion si 2310 decese/milion.

     Dar, la noi frigul a venit, la ei, inca nu.
     • +4 (8 voturi)    
      pai mai sus spuneai altceva (Joi, 28 octombrie 2021, 21:02)

      meme_youyou [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      spuneai in comentariul de mai sus ca cel mai probabil procentul lor per milion e mai mare decat al nostru si chiar vei calcula asta. Ei bine, macar recunoaste ca te-ai inselat cu ipoteza asta. In plus, cu adaugirea din ultimul comentariu, nu se mai leaga logic ce spui: daca au murit cei vulnerabili deja, ce relevanta mai are daca vine frigul?

      Apoi, daca ai analiza putin datele din alte tari cu rata mare de vaccinare si valuri recente ai vedea ca desi numarul de cazuri poate fi semnificativ, numarul de decese nu e. Mor mult mai putini oameni din simplul motiv ca vaccinul functioneaza.
      • +1 (3 voturi)    
       zic ca totusi discutia cu dansul (Vineri, 29 octombrie 2021, 7:14)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui meme_youyou

       A meritat - a fost un castig personal al celui de mai sus.

       A fost si contributia Dvs. pentru ca ati adus argumente pe care fie ca nu erau insirate corect de altcineva fie ca nu erau luate in consideratie.

       Orice vorba pusa corect in fraza este binevenita, parerea mea.

       Spor!
   • -4 (16 voturi)    
    ce-ți pasă ? (Joi, 28 octombrie 2021, 13:16)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Dacă ești vaccinat, n-ai timp de d-astea
    Dacă nu ești vaccinat, ce mai contează ? Ajuți virusul să se multiplice, infectezi masiv pe alții (1 om infectează în medie 8), ajuți la ușurarea poverii bugetului național de ... pensii.
    Deci, vezi :)
    • +4 (4 voturi)    
     vedeti (Vineri, 29 octombrie 2021, 7:18)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

     Aici este esenta: iti pasa sau nu iti pasa.

     Zic ca ar trebui sa ne pese - moare unul dintre apropiati sau din familie care nu este vaccinat, se cheltuie bani pentru tratamente, personalul medical este extenuat in unele zone - chiar ar trebui sa nu ne pese?

     Portogalia si acest viceamiral tocmai a aratat ca ii pasa - asta a fost cheia in care a functionat campania de vaccinare in Portugalia si la noi NU.

     Bine, este dreot ca acolo fie pandemia cat de mare nu a iesit Le President sa le spuna ca Portugalia este un stat esuat si dupe sa fuga putin pana in Egipt ca nu se stie daca mai apuca ca Le President iar ca cetatean este scump neicushorule...
 • +18 (50 voturi)    
  Cati oameni mai trebuie sa moara .... (Joi, 28 octombrie 2021, 9:38)

  Gh. Vasile [utilizator]

  ... mai trebuie sa moara atatia oameni cati au murit in ultimii 30 de ani din cauza subfinantarii sistemului de sanatate, din cauza celor care inlocuiesc dezinfectantele cu apa in spitale, din cauza managerilor de spitale care se servesc din banii spitalului ca din buzunarul propriu, din cauza celor care nu ii pedepsesc pe cei mentionati mai inainte, desi asta e treaba lor, din cauza celor care nu dau doi bani pe medici si ii invita sa plece in strainatate daca nu le place in Romania, din cauza politicienilor care se duc sa se trateze in Austria cand au o problema de sanatate, din cauza medicilor care refuza actul medical unor amarati fara bani, din cauza noastra, a tuturor ...

  Cam atatia mai trebuie sa moara ... sibsunt multi.
  Pur si simplu, oamenilor le e frica sa ajunga intr-un spital sau sa aiba de-a face cu un medic.
  • -7 (39 voturi)    
   Haha (Joi, 28 octombrie 2021, 10:22)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Gh. Vasile

   Ce amuzanti si patetici in acelasi timp sunteti, sosocilor.
   De vaccinat te vaccinezi la Romexpo sau la Obor, la mici.
   In spital ajungi prea tarziu, cand deja nu mai poti respira si ai nevoie de furtun pe gat.
 • +14 (28 voturi)    
  cand traiesti 45 de ani sub comunism (Joi, 28 octombrie 2021, 9:39)

  cristi_an [utilizator]

  e o probabilitate foarte mare sa nenorocesti generatii intregi...
  • -11 (19 voturi)    
   Apologia muncii nenorocește societatea, (Joi, 28 octombrie 2021, 11:20)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   ambele extreme politice promovează exclusiv munca și exclud hoția din societate. Efectul este tocmai pe dos. Munca nu te face liber ci te îngroapă intr-o rutină zilnică fără scăpare, salturile, evoluțiile sociale s-au făcut și se vor face prin hoție și crimă.
  • -1 (1 vot)    
   pana si comunismul (Vineri, 29 octombrie 2021, 7:29)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   A fost aplicat de la caz la caz si unele au fost cazuri extrem de grave unde liderul si societatea au permis

   Acum ca avem libertate, putem alege sa speram ca o sa ne iesim totusi de sub comunismul cu fata umana...

   Mai sper...

   Cum spuneam depindem ca si societate de noi, de fiecare dintre noi, dar si de lideri nostri. - vezi Portugalia.

   Pana la Urma ViceAmiralul nu s-a numit el singur in aceea pozitie ci altcineva i-a acordat aceasta pozitie,

   omul a fost consecvent, responsabil si a castigat prestigiul pentru ceea ce a facut. A si spus in interviu ca si-a aplicat cunostiintele - alea legata de stiinta razboiului...

   Nu cred ca merita sa fim fatalisti
 • -5 (77 voturi)    
  Idiot ca toti militarii (Joi, 28 octombrie 2021, 9:42)

  all23 [utilizator]

  Daca in tarile cu procente mari de vaccinare ( atentie ca in aceste tari romanii din Portugalia nu sunt luati in considerare ca nu figureaza la populatia lor!) s-ar trata ca in Romania , vor avea aceeasi problema! Sa spuna ce tratament le da celor care ajung la primul consult ? Sunt tinuti fara tratament ( pardon , paracetamol si alte medicamente care nu ajuta) , atibiotice sau antivirale ? Sistemul medical din Romania , poate fi dus in Germania , si ar produce aceeasi catastrofa , dar nu vor mai avea pe cine sa dea vina : nevaccinatii!
  • +4 (64 voturi)    
   LOL (Joi, 28 octombrie 2021, 10:24)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui all23

   Medicii sunt idioti, cercetatorii sunt idioti, militarii sunt idioti, jurnalistii sunt idioti, doar sosocii agramati ce mai dau dovada de putina inteligenta!

   :)))))))))))))
  • +8 (22 voturi)    
   Eu am altă părere. (Joi, 28 octombrie 2021, 12:41)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui all23

   Cei care vorbesc ca d-ta își exprimă felul lor de a fi.
  • +7 (33 voturi)    
   Nu există antibiotice (Joi, 28 octombrie 2021, 13:06)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui all23

   contra covid 19, doar pt. pneumoniile bacteriene asocaite Cvid 19.(dacă este cazul).
   Mai mult, nu există nici măcar antivirale în general ,adică un medicament care să oprească multiplicarea la nivel celular al unui virus.

   Așa zisele tratamente din spitale contra Covid 19 vin la pachet cu efecte adverse și de obicei o dau pe lângă, inclusiv Redemsivir, Tociluzimab sau Favipiravir, ce ajută în mod real este sistemul imunitar al pacientului și masca de oxigen.

   Mai contează și data prezentării nevaccinatului la spoital.De obicei o face prea târziu și cu ficatul praf de pe urma Ivermectinei.(unii).

   Și da, nevaccinații sunt 100% vinovați pentru dezastrul ăsta și pentru morții de Covid 19 și nu numai. Pentru că mai mor și bolnavi cronici rămași pe dinafară pe motiv de Covid 19.
   • +2 (6 voturi)    
    Vaccinat de prostie! (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:47)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Cred ca asta e vaccinul pe care l-ai facut, dar se pare ca fara efect. Am facut Covid acum 7 luni si am fost tratat ( cu succes) cu antibiotic . Nu exista un singur tratament , si da , nu este sigur nici un tratament , asa cum nici vaccinul nu e sigur. Ce ai raspunde unei famii care a pierdut pe cineva vaccinat, care, ajuns in spitalele din Romania , a fost tinut fara tratamentele astea pe care le practica toate celelalte tari , dar nu si Romania decat intr-o mica masura?
    • -1 (5 voturi)    
     i-aș răspunde să (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:25)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui all23

     reproșeze, pe un ton ridicat, tuturor nevaccinaților care au umplut spitalele de așa natură încât nici vaccinații, nici bolnavii cronici nu au cum să aibă parte de tratament de calitate.
     Cât despre tine, învață spațializarea corectă și diacriticile, că ne omori
     • -2 (2 voturi)    
      Ne omori? (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:45)

      Crop [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

      Sunteti mai multi acolo?
      • -1 (1 vot)    
       sigur suntem mai mulți (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:21)

       zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Crop

       pe aici care nu masacrăm limba română :)
 • -10 (26 voturi)    
  ....'uzi buey, GHIO, asta militar, (Joi, 28 octombrie 2021, 10:01)

  acribion [utilizator]

  cu sange in instalatie, nu tu!
 • -2 (38 voturi)    
  Hispanicii sunt dintre cei mai vulnerabili la viru (Joi, 28 octombrie 2021, 10:13)

  D-or [utilizator]

  Chiar si SUA a afirmat ca hispanicii si africanii (parca si asiaticii) au o mortalitate de 3 ori mai mare decit a albilor si a non-hispanicilor. Acelasi lucru, dar mai explicit, pe etnii, l-au spus anterior si englezii.

  Portugalia, fiind o tara de coasta, cu curenti de aer marin si temperaturi calde, populatia ei nu a avut motive de-a lungul evolutiei sale sa isi dezvolte o imunitate la virusi.

  Cei care au ierni geroase si clima continentala, ca noi, au in mare parte o rezistenta genetica la virusi.
  • 0 (14 voturi)    
   lenea intelectuală (Joi, 28 octombrie 2021, 13:22)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   te-a împiedicat să dai un amărât de Google search

   Hispanic people represent a larger share of cases relative to their share of the total population (27% vs. 17%), while their share of deaths is more proportionate to their share of the population (18% vs. 17%)
   Black people make up a similar share of cases relative to their share of the population (12%), but account for a slightly higher share of deaths compared to their population share (14% vs. 12%).
   AIAN and Native Hawaiian and Other Pacific Islander (NHOPI) people make up similar shares of cases and deaths relative to their shares of the population.
   White people account for a lower share of cases compared to their share of the population (51% vs. 60%) but a similar share of deaths compared to their population share (59% vs. 60%)
   Asian people make up a lower share of cases and deaths compared to their population share (3% and 4%, respectively, vs. 6%).

   Datele sunt din octombrie 2021 pentru USA. Nu dau linkul, că găsiți ușor informația. Bine, nu d-alde.. d-or
   • -8 (12 voturi)    
    si prostul harnic (Joi, 28 octombrie 2021, 14:53)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Mai cauta si alte studii.
    • 0 (12 voturi)    
     ești invitatul meu (Joi, 28 octombrie 2021, 18:39)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     caută și alte "studii", atunci.

     Deși statisticile au prostul obicei să fie cam fixe
  • +6 (8 voturi)    
   Dincolo de informatia falsa cu hispanicii (Joi, 28 octombrie 2021, 20:34)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   La care ti-a raspuns deja altcineva tin sa mentionez ca dupa logica ta in tarile cu clima mediteraneana sau moderat oceanica nu exista virusi gripali si ca atare nici anticorpi!
  • +5 (7 voturi)    
   vulnerabil la logica (Joi, 28 octombrie 2021, 23:52)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Draga dihor, populatiile latino si afro din SUA au mortalitate mai mare in comparatie cu albii din cauza nivelurilor scazute de educatie si trai. Da, ai ghicit, astea sint si cauzele ravagiilor facut de virus in Europa de Est, in special in Romania si Bulgaria.
 • -5 (19 voturi)    
  Medalia "Seringa" in grad de cavaler! (Joi, 28 octombrie 2021, 10:15)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Acest Viceamiral poate vaccina Planeta! Nu ca generalul Izmana al nostru...
 • +2 (42 voturi)    
  testul de anticorpi pt certificatul verde (Joi, 28 octombrie 2021, 10:32)

  Crysss [utilizator]

  Nici in Portugalia nu este luat in considerare testul cu numarul anticorpi pt certificatul verde.
  Deci e clar, nici acolo nu se ia in considerare stiinta.
  Poate au o norma care tre sa o faca, ca altfel nu pricep de ce este ignorata stiinta.
  • +4 (38 voturi)    
   De unde ai tu anticorpi, ai cumparat? (Joi, 28 octombrie 2021, 11:12)

   taro [utilizator] i-a raspuns lui Crysss

   Anticorpi ai daca ai trecut prin boala sau ai facut vaccin.

   Sau la tine vin anticorpii de la gene de dac liber?
   • +1 (25 voturi)    
    din cei care au avut covid (Joi, 28 octombrie 2021, 12:34)

    tabita1 [utilizator] i-a raspuns lui taro

    99.5% au avut simptome usoare sau inexistente. dar tu fa ti damblaua in continuare. ca nu au anticorpi cei fara simptome ca le o fi rusine. n o spun eu, o spune worldometers
    • +1 (7 voturi)    
     dintre cei ce au trecut prin boală (Joi, 28 octombrie 2021, 21:22)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui tabita1

     sub 50% au fost asimptomatici sau au avut simptome f. ușoare, restul forme serioase/grave/foarte grave iar rata de mortalitate este de peste 1% la varianta Delta, care în plus îi afectează masiv și pe cei tineri, fără comorbidități și pe copii.
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 12:42)

      [anonim] i-a raspuns lui zavalitaa

    • -3 (3 voturi)    
     comentariu tipic al nevaccinatilor (Vineri, 29 octombrie 2021, 7:39)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tabita1

     Adica sunt unii care au avut boala dar cu simptome usoare sau inexistente ...

     Si zici ca nivelul anticorpilor este suficient sa te scoata din boala grea care te duce la spital sau la intubare???

     ntz, ntz - se pot mai vedea si alte patterns...
     • -1 (1 vot)    
      ce am zis eu (Vineri, 29 octombrie 2021, 15:54)

      tabita1 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      si ce a ajuns la tine sunt doua lucruri total diferite. oricum in toate tarile au decis sa scoata testul de anticorpi din certificatul verde. ca vor doar sa te aiba sistemele in evidenta si sa stai 15 zile acasa pe banii tai fara sa se intereseze cineva ce se intampla cu tine in acele 15 zile. persoanele care n au avut niciun simptom deci n au stiut ca au covid la teste de anticorpi au aflat ca dezvoltasera. dar na, daca tie iti place puscaria 15 zile pt un verdict pozitiv..
      • -1 (1 vot)    
       ca sa ne intelegem logic (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:32)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tabita1

       Covid-ul cand te loveste lasa niste urme - daca matale te lasi pe spate si din vari motive nu iti faci testul desi simtesti ca ceva nu e tocmai in regula...

       si da puscaria este necesara pentru 15 zile desi personal nu am trecut prin ea pentru ca elimina orice risc dar nu iesi din puscarie decat daca mai faci un test si e negativ, altfel joci in prelungiri.

       Logica este saraca
   • 0 (24 voturi)    
    bre (Joi, 28 octombrie 2021, 13:11)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui taro

    de unde stii mata ca nu are anticorpi?ghicisi in globul ochiului?ti-a iesit in cafea?ai dat cu babaroasele?
    dar deh,aia cu dacu' liber trebuia spusa nu?o ai pe lista,trebuie sa-ti faci norma...
 • -1 (29 voturi)    
  Ma gandeam si eu ... (Joi, 28 octombrie 2021, 10:34)

  gogu007 [utilizator]

  sa vedem ce se intampla la ei peste o luna cand incepe sa se raceasca vremea mai tare :)
  Dar, deocamdata, pot sa zic ca a facut o treaba buna cu vaccinarea. Sa vedem cat de eficienta e :)
  • -1 (9 voturi)    
   deja putem vedea cât de eficientă este (Joi, 28 octombrie 2021, 21:25)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui gogu007

   adică este suficient de eficientă cât să-și deschidă economia HORECA complet fără să-și... umple spitalele.Și asta din de la începutul verii.
 • +13 (39 voturi)    
  noi avem generalii nostri (Joi, 28 octombrie 2021, 10:47)

  Rif [utilizator]

  Marele Alb, Teodosie, Ambrozie Meleacă.. Noi nu primim lectii de la nimeni!
 • -1 (19 voturi)    
  Acest articol nu ajuta popularitatii lui Ciuca (Joi, 28 octombrie 2021, 11:01)

  D-or [utilizator]

  Dimpotriva.
 • +4 (28 voturi)    
  nu e prima data (Joi, 28 octombrie 2021, 11:11)

  liviu_ [utilizator]

  cand strainii nu pricep prostia romaneasca...
 • +10 (38 voturi)    
  apropo de "sosoci" (Joi, 28 octombrie 2021, 11:14)

  freestyle [utilizator]

  Rezultatele unui studiu pe 5 milioane de oameni din SUA: cei mai mulți care refuză vaccinarea sunt cei cu studii superioare.
  https://www.libertatea.ro/stiri/rezultatele-unui-studiu-pe-5-milioane-de-oameni-din-sua-cei-mai-multi-care-refuza-vaccinarea-sunt-cei-cu-studii-superioare-ce-ii-retine-3803610
  • +9 (27 voturi)    
   este normal (Joi, 28 octombrie 2021, 12:55)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

   cei care au studiat, au facut o facultate, lucreaza in cercetare, etc sunt invatati sa caute explicatii LOGICE, nu iau de bune tot ce spune unul sau altul, mai ales reporterii de ziar sau tv. Ei au nevoie de argumente solide, de cercetari indelungate, in stiinta si in cercetare rezultatul nu se anunta de la primul rezultat. Ca exemplu: Ce explicatie LOGICA exista pentru instituirea carantinei de noapte? Acum intelegem de ce angajati ai Pfizer au refuzat sa se vaccineze si au preferat sa paraseasca firma, nu din randul personalului auxiliar ci dintre cei care au produs vaccinul. Vedeti si ce parere au despre imunizarea naturala, prin boala. Crede si nu cerceta nu face parte din limbajul acestor oameni. Cerceteaza si cauta raspuns la orice problema intalnita. Proprtia cred ca este aproximativ aceeasi in toate statele. Cei mai usor de pacalit sunt cei care se informeaza dintr-un singur loc ! Pentru o imagine completa trebuie sa cantaresti argumentele ambelor tabere si sa analizezi care sunt credibile. Cand nu raspunde la intrebari simple, nu poate sa fie o persoana de incredere.
   • -4 (16 voturi)    
    Logic nu inseamna destept (Joi, 28 octombrie 2021, 18:44)

    provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Din pacate.
    Logic este si un silogism.
    Iar sosocii sunt experti in silogisme si analogii alaturea cu drumul.
    Nu mai sifona iarasi aceleasi abureli de anul trecut.
  • -2 (18 voturi)    
   Majoritatea facultăților sunt ca a lui Câțu (Joi, 28 octombrie 2021, 16:30)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

   Le faci pe bani.
   Cred ca si in România cam 90% din cei cu o diploma de facultate, au IQ-ul sub 100. Oamenii astia cred mai degrabă in bazaconii decat in matematica.
   “ Așa că am spus: Ce preferi? Să-ți riști viața din cauza virusului, când știi deja că unul din 500 moare sau să-ți riști viața cu vaccin dar cel puțin știi că în foarte rare cazuri ai putea muri, rata este de 1 la 500 de mii, adică jumătate de milion de oameni.”.
   Majoritatea romanilor urăsc matematica din școala, asa ca nu văd realitatea. Da poti muri de la vaccin. Dar de 1000 de ori ai șanse mai mari sa mori de la virus.
   Mulți sunt si fricoși pur si simplu. Refuza sa zboare cu avionul de exemplu, desi își permit si desi stiu ca ai de 100 de ori mai mari șanse sa mori in accident de mașina decat in accident de avion.
   • -1 (5 voturi)    
    Da, (Vineri, 29 octombrie 2021, 0:13)

    ruxi17 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    pentru ca omul nu simte riscul, ci pericolul. Va spune ceva aceasta diferenta?
 • 0 (24 voturi)    
  Pai e simplu (Joi, 28 octombrie 2021, 11:14)

  Coco Whistle [utilizator]

  La noi avem la comanda un turist grabit, marele alb e preocupat de constructii lumesti iar cuteii alearga dupa covrigi ca sa-i puna pe coada in timp ce supa de pui e considerata miraculoasa.boom
 • +2 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 octombrie 2021, 12:53)

  [anonim]

  • -6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 octombrie 2021, 14:19)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -2 (4 voturi)    
    cred că primești minusuri (Joi, 28 octombrie 2021, 21:27)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui

    din cauză că nimeni nu înțelege mare lucru din ce scrii pe aici, practic ești Eminescu
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:14)

     [anonim] i-a raspuns lui zavalitaa

     • 0 (0 voturi)    
      Eminescu Paulik (Vineri, 29 octombrie 2021, 16:47)

      zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui

      ăla o fi ușor de înțeles, cel original mai greu :)
      • 0 (0 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 11:42)

       [anonim] i-a raspuns lui zavalitaa

       • 0 (0 voturi)    
        riscant să aduci vorba de (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 14:39)

        zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui

        chestii... mentale. Pentru tine :)
 • 0 (6 voturi)    
  QED! (Joi, 28 octombrie 2021, 13:22)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  la ei ,viceamiral!!
  la noi un ...lt.col!
  • -1 (1 vot)    
   DA, dar viceamiralul lor (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:23)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang

   Nu are doctorat...

   Vedeti cum nu pretuiesc ei stiinta ridicata de romani pe culmile plagiatului
 • -2 (12 voturi)    
  analiza (Joi, 28 octombrie 2021, 13:33)

  GNG [utilizator]

  Societatea este piramidala, la baza se gasesc cei cu putine cunostiinte, incapabili de a face conexiuni logice. Ei alcatuiesc marea masa de oameni si reprezinta cam 70-75% din populatia unei tari. La varf se gasesc oamenii instruiti, care gandesc logic, care au o imagine de ansamblu asupra fenomenelor, care incearca sa-si explice ceea ce intalnesc, care analizeaza ceea ce li se transmite. Ei reprezinta 10-15% din totalul populatiei. Ei bine, domnul amiral a reusit sa convinga marea masa, baza societatii, prin vorbe si inducerea fricii, o parte din zona de varf prin constrangere. Sunt sigur ca cei mai multi dintre medici au facut J&J sa scape cu o singura doza. Ma surprinde ca baza societatii romanesti nu s-a lasat convinsa, aici este surpriza...
 • +3 (33 voturi)    
  Vaccin? (Joi, 28 octombrie 2021, 14:06)

  Timonierul [utilizator]

  După 6 luni de experiment nu este vaccin.
  Abia acum se experimentează pe cobaii in 5-6
  Ani vom vedea rezultatele.
  Un vaccin cu rezultate serioase a fost creat și experimentat in minimum 5 ani…

  Acesta este un vaccin experimental care sa astupe gura mahalalei ca de , guvernele au grija de om….

  Doamne ferește câte reacții vor apare in timp și sub ce forma :
  Acum vor sa nenorocească și copii …

  PS
  Da, eu sunt vaccinat și am reușit sa-l contactez din nou , dar
  Nu am murit, sanchi: vezi ca ai avut
  O faza ușoară !
  • +3 (13 voturi)    
   nu zii hop, (Joi, 28 octombrie 2021, 18:11)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Timonierul

   pina nu treci lacul, vezi ce efecte are peste ani(3-10), unii (medici mari) zic ca nu e de bine
  • +1 (17 voturi)    
   Dragul nostru (Joi, 28 octombrie 2021, 18:47)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Timonierul

   Ne bucuram ca esti vaccinat.
   Iac-asa ai sa poti imprastia prostii din aste amulti ani de acum incolo.
   Felicitari!
 • +12 (26 voturi)    
  Z (1969) de Costa Gravas (Joi, 28 octombrie 2021, 14:15)

  freestyle [utilizator]

  ...se interzice arta moderna, muzica populara, romancierii de avangarda matematica moderna, filozofii clasici și moderni și utilizarea termenului „Ζ”.
  Z a fost doar un film. regimul coloneilor a fost real.
  acum in romania: se interzice...se interzice... se interzice...nu aveti voie....nu aveti voie...nu aveti voie....

  Give me liberty, or give me death!
  Patrick Henry, 23 martie 1775,.
  • -4 (6 voturi)    
   ce se interzice (Vineri, 29 octombrie 2021, 4:41)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

   prin H.G.ul publicat sâmbătă, 2 octombrie, ca urmare a deciziei CNSU din 30 septembrie ? Ai parcurs lista interdicțiilor ? Că sigur nu apăreau pă genericu filmului lu Costică Gavras.
  • -4 (6 voturi)    
   ma scuzati dar puteti avea la pachet (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:15)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

   libertatea cu moartea
   asta daca alegeti sa nu va vaccinati

   Asa ca atentie la ce va doriti!
   spor la vaccinare
 • +6 (22 voturi)    
  Daca (Joi, 28 octombrie 2021, 14:31)

  DanTeo [utilizator]

  nu e cancerul un razboi, cum dreaq sa fie gripa? Si e primul razboi care salveaza vietI, nu-i asa? A baut pisica otet.
  • -1 (3 voturi)    
   si pe front (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:19)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

   sunt doctori care iti salveaza viata gratie cunostiintelor dobandite, a sanselor care au fost de partea ranitului..

   Iesim cu pieptul in fata gloantelor virusului sau ne luam armura de siguranta - vaccinul???

   Este drept ca si pe front au fost sovietici care te-au trimis in Siberia la reabilitare si acolo a scapat cine a putut, adica mai deloc...
 • -2 (14 voturi)    
  :) (Joi, 28 octombrie 2021, 15:22)

  Calin123 [utilizator]

  "Viceamiralul care a vaccinat în 7 luni aproape toată populația Portugaliei" ala e adevaratul Superman. Cum a reusit el singur sa bage milioane de doze in oameni in doar 7 luni.
  Alooo, trezirea, nu viceamiralul i-a vaccinat, e vorba de educatie. Puteti sa-l aduceti pe viceamiral in Romania si veti vedea ca nu va putea sa faca aceleasi performante.
  • +7 (15 voturi)    
   Ai dreptate (Joi, 28 octombrie 2021, 18:48)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   Dar conteaza enorm persoana care transmite mesajul si modul in care o face.
   Plus ca le ei popii au transmis cam acelasi mesaj sau si-au tinut gura.
   Iar medicii si asistentele nu comenteaza tampenii la televizor!
 • -1 (21 voturi)    
  Da, este război (Joi, 28 octombrie 2021, 16:22)

  marie-cu-palarie [utilizator]

  Firește că este un război - dar nu cu gripa.

  Războiul este al guvernelor împotriva propriilor populații. Aliați ai guvernelor sunt mai toate trusturile de presă - dovadă că promovează DOAR viziunea guvernelor și achiesează la ideea periculoasă și totalitară că populația este dușmanul.
  • +2 (10 voturi)    
   briliant! (Vineri, 29 octombrie 2021, 0:16)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

   Guvernele s-au saturat de prostimea consumatoare si platitoare de taxe asa ca s-au hotarit sa o termine. Cu bombe, gaze, otravuri ar fi fost prea simplu asa ca au scos virusu' si vaccinu' pe tejgea. Exceptional, zguduitor, darimator! Tine-ti capu' in frigider c-ar fi pacat ca o asemenea inteligenta sa nu fie conservata corespunzator...
 • +5 (9 voturi)    
  Romanul stie sa-si aleaga generalii, mai draga! (Joi, 28 octombrie 2021, 16:55)

  TheGabe [utilizator]

  "Ca și coordonator m-am dus de două sau trei ori pe săptămână la știri, am dat multe interviuri am vorbit cu medici să dea interviuri transmițând informații adevărate. A fost o campanie de informații adevărate care au câștigat în fața informațiilor false.
  "
 • -1 (13 voturi)    
  vad, xa tot se inceaca, (Joi, 28 octombrie 2021, 18:08)

  nick1587873340950 [utilizator]

  sa ne bege i pe noi in turma UE. Noi ROMANII NU MERGEM CU TURMA, dar din cind in cind il urmam pe cel care conduce (dacao face pentru popor si patrie), noi nu sitem "OI" care trebuie conduse, noi mai gindim si singuri (avem o gindire critica)
  • +7 (13 voturi)    
   lamurese-ma si pe mine (Joi, 28 octombrie 2021, 20:04)

   Mihai_RD [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   daca noi romanii suntem atat de destepti comparat cu ceilalti membri UE de ce suntem cam cei mai saraci, cei mai putin educati, avem cel mai prost sistem de sanatate, nu avem canalizari / utilitati in multe localitati din mediul rural, nu avem infrastructura ok, etc. ?
   • -1 (5 voturi)    
    bey, e simplu (Vineri, 29 octombrie 2021, 4:46)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_RD

    Dacul liber avea apă și canal ? Avea dinți în gură la 30 ? NU. Avea spirit bă. Și mult vin.
   • +1 (3 voturi)    
    Noi romanii am supravietuit vitregiilor in timp (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:34)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_RD

    Tocmai pentru caam fost adaptabilii, mult mai adaptabili decat vedt europenii .
    Fix asta facem si acum, ne adaptam in functie de ce ne spune instinctul de supravietuire.
   • +1 (3 voturi)    
    Pentru (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:20)

    sorance2000 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_RD

    ca occidentul nu a avut comunism taica. Probabil ca urmele comunismului vor dipsarea dupa vreun secol din constiinta colectiva.
  • -1 (3 voturi)    
   te exprimi împiedicat (Vineri, 29 octombrie 2021, 4:44)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   și cu greșeli evidente de scriere, oare de ce ? Dă preaplinul pă afară dă multă trăire interioară ?
 • +7 (21 voturi)    
  Degeaba te rogi în mașină dacă nu-ți pui centura (Joi, 28 octombrie 2021, 18:15)

  Aleteia [utilizator]

  Sunt preot romano-catolic și m-am vaccinat in prima zi când am avut acces la vaccin. Să te vaccinezi este o obligație morală de a-ți proteja viața, ca și obligația morală de a-ți pune centura de siguranță în mașină, ca să nu mori in caz de accident. Ba mai mult, să te vaccinezi este și o obligație morală față de alții: se reduc contagiile și se ridică presiunea enormă de pe medici si asistenți, care sunt acum practic ca si pe un front de război. În acest sens viceamiralul portughez are dreptate, suntem în mijlocul unui război, care poate să îngenuncheze întreaga societate. Mă adresez celor care sunt credincioși și încă nu v-ați vaccinat: nu pretindeți că Dumnezeu vă va proteja și fără vaccin. Nu așteptați un mic miracol prin care Dumnezeu va întrerupe legile naturii doar de dragul vostru și doar pentru voi. Nu-L ispitiți pe Dumnezeu. Ultimul lucru: cine nu are încredere in buna intenție și în buna pricepere a majorității medicilor, nu are încredere nici în Dumnezeu. Mergeți și vă vaccinați.
  Multă sănătate trupeasca si sufleteasca. Doamne ajută!
  • +1 (13 voturi)    
   Felicitari (Joi, 28 octombrie 2021, 21:19)

   ahg [utilizator] i-a raspuns lui Aleteia

   pt felul in care ginditi si pt exemplul pe care il dati.
   Asa ar trebui sa procedeze toti pastorii de suflete.
  • -7 (9 voturi)    
   Uzurpator (Joi, 28 octombrie 2021, 23:14)

   Amoredivino [utilizator] i-a raspuns lui Aleteia

   Nu ești preot catolic. Minți.
   • -1 (5 voturi)    
    Ooo, mon uzurpateur ! (Vineri, 29 octombrie 2021, 4:47)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Amoredivino

    Piei, Satanail !! Oooooo....
   • +2 (6 voturi)    
    cam agresiv pentru acest alias: amoredivino (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:26)

    Aleteia [utilizator] i-a raspuns lui Amoredivino

    Mă numesc Vánkos Alexandru și sunt preot al diocezei romano-catolice de Oradea. Să aveți o zi bună.
    • -1 (3 voturi)    
     Agresivitatea se exprima prin voce (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:53)

     Crop [utilizator] i-a raspuns lui Aleteia

     Si gesticulare sau chiar actiune directa. Totodata eu am purtat centura si a intrat de pe contrasens cu 90 kmh in coborare de pe serpentina in mine la Timisu de Sus. Am indreptat masina cu coltul spre el ca impactul sa fie absorbit. Rezultatul? Cervicala fracturata pus la pat, cotul stanga complet rupt de am stat cu fixator o luna si mi-am pus 2 implanturi iar Tibia distrusa de mi-a ramas bucata de os in masina plus o coma buna. Cu toate astea aveam centura si am dirjijat bine cat sa nu pateasca cel din dreapta ceva si ala e bine mersi iar eu..cu posibil handicap.

     Asa ca lasati complexul Mesia ca si vaccinul da gres si desi sunt vaccinat, alta doza nu mai fac.

     Felicitari ca sunteti preot! Cunosc 2 preoti care in studentie faceau orgie. Ambele religii, sa nue agitam.
  • +2 (4 voturi)    
   De ce sa intrerupi legile naturii? (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:31)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Aleteia

   E dovada de aroganta si tupeu din parte rasei umane crezand ca ea poate intrerupe legile naturii.
   • 0 (2 voturi)    
    De obicei cand rasa umana a incercat (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:40)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Sa modifice legile naturii, mai mult haos a creat.
 • +5 (7 voturi)    
  Vaccinarea e singurul lucru care mai conteaza? (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:28)

  galeo [utilizator]

  Mai conteaza oare ca principii de drept si drepturi au fost terfelite, creind astfel un precedent periculos?
  Conteaza ca acesti oameni vaccinati oarecum cu forta vor vota partide anti sistem la urmatoarele alegeri?
  • +2 (2 voturi)    
   principiile de drept sunt terfelite (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:06)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   la nivel istoric de când lumea și pământul. De fapt, regula este să NU ne permitem luxul de a aplica în mod absolut principiile de drept, ci doar ce funcționează la momentul respectiv.
   Cât despre partidele antisistem... toate devin foarte PRO sistem de cum prind un pic de cheag, nu se poate altfel, specia se autoconservă.
 • -5 (7 voturi)    
  vai, nu sunteti informat (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:30)

  revo [utilizator]

  N-au murit de Covid, asta nu vreti sa intelegeti!

  Covid nu exista, e decat o conspiratie a farmacistilor si guvernelor ca sa ne bage cipuri, ca la pisici, sa ne controleze cu 5G, sa ne modifice ADN-ul, sa ne faca sterpi si sa ne creasca solzi, sa ne otraveasca!

  Doctorii au declarat ca bolnavii au murit de Covid, ca sa incaseze banii. Si bolnavii au fost platiti sa spuna ca au avut Covid.
  Ce este asa de greu sa va dati seama?!
  • 0 (2 voturi)    
   Exact (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:23)

   sorance2000 [utilizator] i-a raspuns lui revo

   glumetule.
 • -1 (3 voturi)    
  logic omul (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:13)

  ..13 [utilizator]

  A definit clar liniile de front.
  Asta a fost partea de comunicare insotita de lidership.

  Ori te vaccinezi cu ceva ce nu este natural dar este sigur -

  Ori nu te vaccinezi si esti in pericol chiar daca ai trecut cel putin odata prin boala.

  Claritatea mesajului este extrem de importanta.
  Lidershipul il ai sau nu - deh...

  ca in razbel; ori esti cu noi, in linia de front a aliatilor, ori esti impotriva ta ca antivaxx.

  He overexplained this!!!!!

  PS
  In tarishoara noastra Mr. Ciuca a incercat un armistitiul dar pana la urma dusmanul ramane acolo si lucreaza.

  Reactiile si raspunsurile ar fi trebuit sa vina din partea tuturor fortelor politice si nu numai ca sa depasim pandemia pentru ca ne doare pe toti la buzunar dar si pentru ca avem o durere in suflet pentru cei care se duc...

  PPS
  cred ca intr-un fel am jucat cartea amiralului cu 2 dintre fostii mei prieteni - m am despartit de antivaccinisti dupa ce am incercat in toate felurile sa le inteleg ratiunile si angoasele,

  Acum ei sunt ca niste soricei care incearca sa se strecoare pe undeva, cumva, dar nu mai au cale de scapare doar au ferestre scurte de timp, costisitoare si cam neplacute...

  este o lectie mare prin care trecem cu totii.
  sanatate!

  PPPS
  hazardul a fost de partea Portugaliei - omul a explicat cum i s-a intamplat sa ajunga unde a ajuns.

  A fost omul potrivit la locul potrivit.
  • -1 (1 vot)    
   multumesc (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:18)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   celor care dau cu minus.

   Sunt constanti si nemiscati in deciziile lor.

   ZIle mai bune va doresc asa cum imi doresc si mie!
   • 0 (2 voturi)    
    nu cred ca la portughezi a fost hazardul (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:55)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    pur si simplu au alt nivel de educatie si au incredere in autoritatile lor. Plus ca nu i-au asteptat sa se programeze, i-au programat ei, direct.

    Zilele astea era coada la Obor, la vaccinare, intr-un cort vai mama lui, departe de conditiile din centrele deschise pentru vaccinare. Era si Politia acolo, sa mentina ordinea. La coada, oameni de toate varstele.

    Mai intai m-am gandit ca poate oamenii aceia nu au fost in stare sa se programeze pe platforma, deci varianta cu Oborul trebuia adoptata de mai mult timp + o popularizare eficienta a locatiilor centrelor.
    Pe urma m-am gandit ca puteau apela la medicul de familie, macar o parte din ei, sa-i inscrie, dar n-au facut-o. De ce au asteptat pana acum?

    Pe urma m-am dumirit: vaccinarea se recompenseaza. Basca ca fara certificat\ nu mai poti intra in magazinele mari, nealimentare.

    Deci, morcovul si batul sunt mai eficiente pentru romani decat frica de boala, spital si moarte. De incredere in autoritati nu mai pomenesc.

    E o concluzie valoroasa de care se va tine cont data viitoare.
    • +1 (1 vot)    
     unde a fost hazardul (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:58)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui revo

     Hazardul a intervenit in favoaarea ViceAmiralului si a Portugaliei cand

     1. a facut parte de la inceput din echipa initiala care se ocupa de campania de vaccinare - evident in baza unor merite banui ca asa pe puncte/ dostorate putea sa nu fie selectat din prima runda...


     2 sefului lui si-a dat demisia si urmatorul ca pozitie era el

     Clar ca in RO morcovii si batul trebuie sa fie mai lungi si mai grosi decat in Portugalia dar si onestitatea mesajului si rapiditatea cu care se replica la atacuri lasa uneori de dorit...

     Pai ce vreti onestitate mai mare decat atunci cand iti spune seful statului ca esti un esec/ratat si dupa aceea pleaca cu nevasta in Egipt, pe banii statului, dar e drept a varsat ceva lacrimi in coltul ochiului cand a pomenit de morti. Onest, empatic, dar mai putin lacrimogen decat TB... Lidership marca RO
    • +1 (1 vot)    
     sunteti de buna credinta (Vineri, 29 octombrie 2021, 18:15)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui revo

     1. Romanul fara batz nu se educa -mare pacat. De aceea va ramane in evul mediu pentru o lunga perioada de timp

     2. location. location, location - asta este prima lectie in marketing/business

     3. Medicul de familie este unul care traieste din banii pe care statul ii da pentru clientii arondati lui si poate sa fie si antivaxx asa ca...

     4. Batranii dar si tinerii daca doreau se puteau vaccina in centre fara inregistrare prealabila - aflai de la vecinul/vecina, amic, samd. Dar cum a spus Viceamiralul problemele mai mari au aparut la cei mai tineri care se cred nemuritori - astia sunt cei mai incapatanati, cei mai daci dintre toti dacii liberi...
 • -2 (8 voturi)    
  manipulari (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:49)

  GigiKent_ro [utilizator]

  cati oameni a omorat el cu vaccinul, asta nu mai spune....
 • +3 (5 voturi)    
  fapte, nu vorbe (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:02)

  Alynna [utilizator]

  va rog, dragi concetateni care sunteti mai nou experti in virusologie, drepturi si libertati sa faceti petitii, mitinguri si scandal pentru urmatoarele situatii din CODUL MUNCII si documentele sale aferente (pe domenii de activitate)
  Ca sa te angajezi trebuie sa faci urmatoarele analize/examene medicale :
  Personalul din industria farmaceutica: examen clinic general, spirometrie, Ag HBs sau Ac anti Hbs (teste de depistare a hepatitei, se fac la indicatia medicului de medicina muncii), Ac anti HCV (indicatia medicului de medicina muncii), Ac anti HIV 1,2 (la indicatia medicului de medicina muncii), examen coproparazitologic (la indicatia medicului de medicina muncii), examen coprobacteriologic (la indicatia medicului de medicina muncii);
  Angajatii din saloanele de coafura, de masaj, din frizerii, din saloanele de cosmetica : examen clinic general, teste de depistare a hepatitei, Ac anti HIV 1,2, spirometrie
  Medici, asistenti medicali: examen clinic general, examen psihiatric (daca cere medicul de medicina muncii), teste de hepatita, test pentru depistarea virusului HIV
  Personalul sanitar elementar, de ingrijire, asistenti maternali: examen clinic general, teste care depisteaza hepatita, Ac anti HIV 1,2, examen coproparazitologic, examen coprobacteriologic doar pentru personalul care vine in contact cu alimentele, examen psihiatric doar pentru personalul care ingrijeste persoana cu handicap si pentru asistentul maternal
  Personal didactic: examen clinic general, examen psihiatric (la cererea medicului de medicina muncii), examen coproparazitologic (pentru educatori);
  Inca ceva: daca aveti fantezii exotice si vreti sa mergeti in Africa, la safari trebuie sa va vaccinati OBLIGATORIU in
  Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricană, Ruanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildes impotriva febrei galbene
  https://www.esky.ro/ghid-de-calatorie/bilete-de-avion/sanatate-si-siguranta/vaccinarea-inainte-de-calatorie
 • +2 (2 voturi)    
  Motivul succesului (Vineri, 29 octombrie 2021, 18:23)

  bardiCristi [utilizator]

  Are de-a face cu felul in care au tratat criza opioidelor. Au decriminalizat folosirea drogurilor in cantitati mici (adica dependentii nu mai erau considerati criminali ci suferinzi de dependenta ce necesita tratament) si totodata au introdus medicamentatie gratuita, ca metadona pt. a combate macar o parte din piata de droguri ilegale. Asta a creat incredere in autoritati, nu altceva sau cineva anume cu epoleti. Cum Romania si asa are o rata de deces pe milion de locuitori datorita drogurilor foarte mica, n-ai n-avea cum sa "exploatezi" o astfel de incredere. Daca vice-epoletul era in locul lui Ad labam, tot atat reusea si el adica putin. Ca o paralela, daca autoritatile ar fi creat un vaccin romanesc inactivat (pe baza de virus mort), ar fi spart topurile de vaccinare. Dar e semnificativ mai complicat sa faci asa ceva in comparatie cu decriminalizarea si oferirea un substituent de heroina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by